Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Названо дві головні причини надзвичайної ситуації на Рахівщині

Названо дві головні причини надзвичайної ситуації на Рахівщині

Названо дві головні причини надзвичайної ситуації на Рахівщині
ВІДЕО ДНЯ

Геннадій Москаль відвідав три високогірні села в Рахівському районі, які постраждали від підтоплень у неділю увечері – Видрички, Богдан та Луги.

Керівник краю оглянув місця підтоплень, поспілкувався з місцевими мешканцями й проконтролював хід відновлювальних робіт, – йдеться у повідомленні очільника Закарпаття Геннадія Москаля на його офіційному сайті.

Реклама

– Надзвичайна ситуація на Рахівщині виникла через дві головні причини – аномальну зливу (за дві години в горах випала місячна норма дощу) та людський фактор, – заявляє Г.Москаль. – У Лугах, яке найбільше постраждало від стихії, селяни в кількох місцях звузили береги гірських потоків, щоб збільшити свої городи на півметра. У результаті хвиля води, яка ринула з гір, вийшла з берегів і підтопила господарства.

Ще в одному випадку господар поставив через гірський потік, який впадає в Білу Тису, цементний місток із дуже вузьким отвором для води. Лісове та побутове сміття захарастило місток, створило штучну загату, через яку вода вийшла з русла й підтопила селянські хати. Прийнято рішення демонтувати місток, оскільки він може й надалі штучно захаращувати потік. Більшість підтоплень сталася через штучні звужені селянами протоки для води, небажання періодично прочищати потічки і скидання в них лісового та побутового сміття…

Реклама

Нагадаємо, що всього в трьох селах підтоплено 23 дворогосподарства, вода потрапила в 15 хат, не завдавши якихось руйнувань чи серйозних збитків. Крім того, в с.Луги зійшов зсув, який зупинився під хатою місцевого мешканця. Руйнувань чи пошкоджень житла внаслідок зсуву також не зафіксовано.

Читайте також:
Потоки води і бруду, затоплені будинки: з’явились фото жахливих наслідків негоди

– У неділю по обіді вода повернулася в русло Білої Тиси та потічків, електроенергію в с.Богдан відновлено, дорогу прочищено, проїзд автотранспорту повністю забезпечений, – продовжує Г.Москаль. –  Зараз у трьох селах працює 12 одиниць важкої техніки, яка розчищає затори зі сміттям та мокрою глиною біля селянських хат і вздовж доріг. Стихійне лихо на Рахівщині кваліфікується, як надзвичайна ситуація природного характеру локального значення. Допомога на відновлювальні роботи виділятиметься на рівні районного бюджету.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно