Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • В УжНУ навчаються 12 студентів-ромів, один з яких побував у США

В УжНУ навчаються 12 студентів-ромів, один з яких побував у США

В УжНУ навчаються 12 студентів-ромів, один з яких побував у США

Для  реалізації чинного законодавства України про забезпечення прав національних меншин у галузі освіти, ромські школярі краю залучаються до участі в учнівських олімпіадах, йдеться у звіті Про виконання Програми «Ромське населення Закарпаття» на 2012 – 2015 роки», який депутати затвердили на 2-му пленарному засіданні 3-ої сесії облради.

ВІДЕО ДНЯ

Слід сказати, що учні-роми із задоволенням беруть участь у міських, районних, обласних оглядах художньої самодіяльності, конкурсі на краще читання художніх текстів угорською мовою ім. Ф. Казінці,  в огляді-конкурсі на краще читання творів Т.Г. Шевченка серед національних шкіл, – йдеться у повідомленні прес-служби Закарпатської облради.

Значна увага приділяється роботі з обдарованою молоддю. Так, у  ДВНЗ «Ужгордський національний університет» здобувають вищу освіту 12 осіб ромської народності. Студент факультету суспільних наук Мирослав Горват переміг у конкурсі «Успішна людина» та побував, як переможець, у США. За результатами навчання випускник 11 класу Білківської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 Іршавського району Микола Гога навчається на І курсі Мукачівського аграрного коледжу (туристичний відділ). Минулоріч в УжНУ здобувають вищу освіту 4 особи ромської народності.

Реклама

Вирішується питання щодо запровадження у класах, де навчаються діти-роми, профілю трудового навчання з урахуванням традиційних ромських ремесел. Однак на сьогодні з цього предмета немає навчальної програми з відповідним грифом Міністерства освіти і науки України. Водночас учні ромської національності із задоволенням працюють у різних гуртках.

Закарпатський обласний палац дітей та юнацтва «ПАДІЮН» проводить значну роботу по сприянню системній підготовці молодих ромів у музичній та хореографічній сферах. Значним досягненням є те, що у палаці діє ромський дитячий музичний ансамбль «Лаутарі». Він – незмінний учасник багатьох концертних програм палацу, учасник міжнародного джазового фестивалю «Пап-джаз-фест». За три роки силами ансамблю вперше проведено новорічний концерт для ромських дітей області. Вихованець продюсерського центру «ПАДІЮН», талановитий вокаліст В. Горват, бере участь у різноманітних масових заходах різного рівня. Крім того, торік за рахунок Програми «Ромське населення Закарпаття» виділено кошти для закупівлі музичних інструментів зазначеному ромському дитячому музичному ансамблю «Лаутарі».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно