Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Балога каже, що успішне та прогресивне Мукачево, як більмо на оці у представників влади

Балога каже, що успішне та прогресивне Мукачево, як більмо на оці у представників влади

Балога каже, що успішне та прогресивне Мукачево, як більмо на оці у представників влади

Міський голова Андрій Балога прокоментував рішення про зміни до бюджету міста в частині фінансування закладів профетехосвіти, прийняті на черговій сесії.

ВІДЕО ДНЯ

"Уже не вперше з початку року влада, в особі голови Закарпатської ОДА погрожує громаді Мукачева блокуванням рахунків, спираючись на рішення судів у справі про фінансування ПТУ.
Як законослухняні громадяни, ми повинні виконувати рішення судів. Але у даній ситуації мова йде не лише про букву, а й про дух закону. Кожен нормативно-правовий акт повинен слідувати здоровому глузду, бути актуальним щодо потреб громадян, а не використовуватися політиками задля власної вигоди та зведення рахунків", – зазначає очільник міста Андрій Балога.

"На жаль, високопосадовці цинічно перевели проблему фінансування ПТУ у площину знищення місцевого самоврядування. І це стосується не лише Мукачева. Вона є по всій Україні. І попри звернення народних депутатів, профільного комітету і навіть міністра освіти, питання не вирішується.

Реклама

З одного боку громадам передали певну частину повноважень та податків, щоб кожне місто могло розвиватися і планувати свій бюджет. З іншого – одразу ж звалили на нас фінансовий тягар ПТУ, хоча училища підпорядковуються не містам, а Міністерству освіти. Усі їхні будівлі та фонди належать державі, а не громадам. Однак саме нас, міста, змушують фінансувати ПТУ, а значить відмовитися від капітального ремонту доріг, розвитку інфраструктури, покращення умов у школах, лікарнях і дитячих садках.

Замість того громади відверто шантажують: будете фінансувати ПТУ, отримаєте на це допомогу з обласного бюджету. Не будете – не дамо взагалі нічого. І це при тому, що в обласному бюджеті Закарпаття є достатньо коштів на фінансування ПТУ. Лише за перше півріччя обласний бюджет перевиконано на 37 мільйонів гривень", – зазначає мер.

Реклама
Читайте також:
Москаль погрожує Мукачівській міськраді позачерговими виборами

"Такий механізм тиску на громади важко назвати децентралізацією. Це не має нічого спільного з реформами, які декларуються першими особами держави.

Ми виступаємо проти політизації ситуації з фінансуванням профтехосвіти. Закликаємо владу відмовитися від тиску на громаду Мукачева. Бо це війна не проти нашої команди, а проти звичайних закарпатців – студентів та викладачів ПТУ, які місяцями сидять без зарплати.

Реклама

Розуміємо, що успішне та прогресивне Мукачево, як більмо на оці у представників влади. Тому, замість того, аби відстоювати ідею децентралізації, вони блокують перші спроби зробити громади по-справжньому самостійними.

Закликаємо владу відмовитися від мови ультиматумів і політичного тиску і не перекладати на громади відповідальність за зобов’язання держави, які вона відмовляється виконувати. Бо ця практика настільки хибна, що може призвести до абсурду, коли місцеві громади змусять і пенсії виплачувати. Однозначно це шлях в нікуди і немає нічого спільного з європейськими традиціями місцевого самоврядування", – додав Андрій Балога.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно