Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Мукачівські діти отримуватимуть безкоштовні ліки

Мукачівські діти отримуватимуть безкоштовні ліки
У лютому цього року було порушене питання про безплатне лікування пільгової категорії населення Мукачівщини. Повернулися до нього у травні з уточненими списками нефрологічних хворих та з програмами,...

У лютому цього року було порушене питання про безплатне лікування пільгової категорії населення Мукачівщини. Повернулися до нього у травні з уточненими списками нефрологічних хворих та з програмами, які треба ухвалити щодо охорони здоров’я.

ВІДЕО ДНЯ

Відтак депутати Мукачівської райради направили на безплатне лікування жителів району 965 тисяч гривень, у тому числі 120 тисяч – на забезпечення ліками дітей до трьох років.

Як розповіла начальник відділу охорони здоров’я Мукачівської РДА Вікторія Лані, відтепер хворі мають змогу належно лікуватися за рахунок районного бюджету. За її словами, така програма в районі втілюється вперше. З моменту створення централізованої роботи в системі охорони здоров’я Мукачівщини, перше, що зробила тутешня влада, – поклала в центр своєї уваги питання захисту здоров’я пільгової категорії населення, зокрема дітей.

Реклама

«Відтак цього року ми переглянули потреби в галузі медицини, вивчили заявки лікарів щодо забезпечення запитів дітей і, враховуючи можливості районної адміністрації на чолі із Іллею Токарем, вирішили більш посилено опікуватися дітками, насамперед – пільгових категорій. Хоч ці кошти не повною мірою зможуть покрити батьківські витрати, але на лютневій сесії депутати своїм рішення виділили 120 тисяч гривень для дітей та 300 тисяч для інших пільговиків, – розповіла Вікторія Юріївна.– Мені, як лікарю, приємно усвідомлювати, що наші керівники піклуються про людей. Тепер можемо допомогти землякам боротися з недугами, виписуючи такі безкоштовні рецепти».

Заступник начальника управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА Тетяна Міцьо пояснює, що, відповідно до виконання конвенції ООН «Про права дитини» та наказу Міністерства охорони здоров’я України, ця програма реалізується як на Закарпатті, так і в Україні загалом уже протягом кількох років. У якому обсязі – це вже інша річ. Просто на Мукачівщині справді досі не було врегульовано кілька питань, зокрема те, що тут немає районного медзакладу, а дитяче населення й донині обслуговує обласна лікарня. Нині їх вирі­шили. «Тож у разі хвороби дітям до трьох років надається право на безплатне забезпечення медикаментами, які видають за рецептами лікарів. А діти від 3 до 6 років та діти-інваліди можуть скористатися 50-відсотковою знижкою. Відповідно – отримати можна лише ті препарати, що входять до основного переліку, визначеного МОЗ. Відшкодування провадиться з місцевих бюджетів».

Реклама

Щодо механізму, то для того, аби дістати безкоштовний «папірець», хворому слід звернутися до лікаря. Фахівець виписує рецепт суворої звітності з відривним корінцем, його підписує завідувач закладу, ставиться печатка установи. Цей документ з номером залишається в аптеці, яка видала медикаменти, а корінець – у людини, яка в установі охорони здоров’я відповідає за облік рецептів. Відповідно номер цього рецепту й дата його видачі вносяться до медичної картки хворого. Заступник начальника обласного управління каже: «Ці документи суворо облікують, оскільки йдеться про серйозні кошти: існує чимало хвороб, які потребують різних за вартістю ліків. Тобто одна річ – якщо говоримо про вірусне захворювання у маляти до 3 років, яке потребує антибіотиків, і зовсім інша – коли медикаментів потребує дитинка-інвалід».

В ідеалі аптеки мали б іти назустріч хворим, але в області видавати ліки береться не кожна. Щодо Мукачівщини, то в її райцентрі влада уклала угоди з двома аптеками. «Тут ми отоварюємо наші безплатні рецепти, – розповідає Вікторія Лані. – Це серйозні ліцензійні установи. З ними в нас не виникає непорозумінь. Ці аптеки мають широкий асортимент препаратів, у тому числі й сильнодійні ліки. І, згідно з чинним законодавством, мають фіксовані ціни».

Попри все це, Тетяна Міцьо зізнається, що сьогодні, враховуючи ціни на ліки, навіть така допомога не є достатньою. Каже, що відчувається певне полегшення, оскільки діють загальнодержавні програми забезпечення медикаментозної допомоги у лікуванні окремих недуг.

Реклама

Загалом на Закарпатті проживає понад 113 тисяч дітей, яких відносять до пільгових категорії. Забезпечення їх медикаментами у 2010 році становило 143,2 грн на одну дитину. Відповідно, надали допомогу 5659 дітям. Торік виділили 157 тисяч гривень, що дало можливість забезпечити понад п’ять тисяч дітей.

Анастасія Лесів, Старий замок Паланок

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно