Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Закарпатті відкриють тринадцять бюро безоплатної правової допомоги

На Закарпатті відкриють тринадцять бюро безоплатної правової допомоги

На Закарпатті відкриють тринадцять бюро безоплатної правової допомоги

У середу, 3 серпня, в Ужгороді відбувся регіональний установчий семінар для новопризначених керівників бюро правової допомоги в Закарпатській області, які розпочнуть свою діяльність, спрямовану на захист прав громадян, уже з 1 вересня. Наразі в краї діють регіональний центр та три місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Новостворені бюро стануть додатковими точками доступу до безоплатної правової допомоги навіть у найвіддаленіших куточках краю.

ВІДЕО ДНЯ

Нагадаємо, що у рамках плану Мін’юсту з реформування територіальних органів юстиції впродовж першого півріччя нинішнього року було ліквідовано старі районні управління юстиції, та за рахунок частини ресурсів, що вивільнились, утворено понад 400 бюро правової допомоги по всій Україні. Бюро будуть відкриті з 1 вересня цього року в районних центрах та малих містах. У кожному із них працюватиме 2-3 фахівці-юристи, які надаватимуть правові консультації відвідувачам, реалізовуватимуть правопросвітницькі заходи, а також прийматимуть звернення про отримання безоплатної вторинної правової допомоги (представництво інтересів у суді), допомагатимуть з доступом до електронних сервісів Мін’юсту. Упродовж квітня-липня нинішнього року проходив відкритий конкурс з відбору керівників бюро правової допомоги.

Відкриваючи захід, Василь Попадинець, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Закарпатській області, привітав новопризначених працівників, що приєдналися до великої команди в Україні, на яку нині покладено відповідальну місію із захисту прав людини. Василь Юрійович наголосив, що присутні тут майбутні керівники – обрані з тих, які успішно пройшли конкурс. Тепер їхня задача – працювати так, аби отримати найвищу оцінку суспільства: довіру.

Реклама
На Закарпатті відкриють тринадцять бюро безоплатної правової допомоги – 01

Начальник управління забезпечення доступу до правової допомоги Координаційного центру з надання правової допомоги Олена Сінчук, розповідаючи про історію створення системи, нагадала, що «статтею 59 Конституції України було закріплено право кожного на правову допомогу. У випадках, передбачених державою, така допомога надається безоплатно. Проте це положення тривалий час «працювало» лише на папері. У червні 2011 року було прийнято Закон «Про безоплатну правову допомогу», за яким громадяни вже на ділі отримали можливість її отримати. А вже з 1 січня 2013 року ми першим етапом запустили по Україні 27 (нині є 25) Регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Основними завданнями їх було забезпечення адвокатами затриманих осіб. «З 1 липня 2015 року перед нами постали нові завдання й виклики: ми повинні були вже надавати правову допомогу у цивільних та адміністративних справах. У зв’язку із чим було відкрито сто місцевих центрів по всій Україні, які забезпечують доступ до вторинної правової допомоги інвалідів, малозабезпечених, дітей-сиріт, переміщених осіб та ін. найбільш соціально незахищених категорій громадян. Досвід діяльності центрів засвідчив, що більшість людей, які звертаються до місцевих центрів,  потребують не представництва інтересів у суді, а правових консультацій та роз’яснень з тих чи інших повсякденних питань. Саме тому й назріла необхідність створення бюро, які, по суті є невід’ємною частиною місцевих центрів». Олена Сінчук наголосила, що «головна місія працівників центрів та бюро – забезпечення рівного доступу до правової інформації та консультації, посилення правової спроможності саме на рівні територіальної громади та вразливих верств населення».

Реклама

Олеся Пирковська, заступник директора РЦ з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області, розповіла, що «хоча у 2015 році й було створено сто місцевих центрів, проте вони здатні були «охопити» тільки 20% міст. Саме тому створення чотирьох сотень бюро в Україні допоможе й решті населення отримати доступ до безоплатної правової допомоги. Упродовж функціонування місцевих центрів стало зрозуміло, що тільки 20% громадян, які звертаються за допомогою, потребують адвокатської підтримки, представництва інтересів у судах, а 80% – консультативної, інформативної і т.п. допомоги. Первинна правова допомога надаватиметься безкоштовною абсолютно всім. Безоплатно скористатися  вторинною правовою допомогою можуть визначені Законом категорії громадян. А загалом, новостворені бюро виконуватимуть функцію «швидкої правової допомоги» – якісної та доступної».

На Закарпатті відкриють тринадцять бюро безоплатної правової допомоги – 02

Начальник відділу міжнародного співробітництва Координаційного центру з надання правової допомоги, Юлія Сорока наголосила: «ми усі разом, вся наша команда повинні змінити певні стереотипи людей, щодо того, як можна захищати свої права та вирішувати свої проблемні питання,  долаючи таким чином узвичаєні корупційні практики на місцевому рівні. Своєю спільною роботою, своїм намаганням допомогти кожному, хто звертається по правову допомогу, нам це вдасться І найголовніше, не забувати – ми завжди на боці клієнта, а сам клієнт повинен бути переконаний, що бюро – це саме те місце, де йому допоможуть із будь-якого правового питання». Також Юлія Сорока закликала усіх працівників МЦ та новостворених бюро долучатися до створення спільної бази правових консультацій, роботу зі створення та наповнення якої уже розпочато.

Реклама

Керівники місцевих центрів з надання БВПД поділилися досвідом роботи та дали конкретні поради новопризначеним керівникам. Так, Михайло Давиденко, директор Ужгородського МЦ дав новопрозначеним колегам практичні поради щодо налагодження партнерських відносин із різними організаціями зокрема, порадив новопризначеним керівникам бюро намагатися знаходити спільну мову із представниками органів місцевої влади, соцзахисту, комісії у справах неповнолітніх тощо, аби разом допомагати мешканцям місцевих громад.  Наталія Дубчак, директор Хустського МЦ, зауважила, що нині в країні ще недостатньо відлагоджений механізм визначення, хто підпадає під категорію громадян, які мають право на безоплатну правову допомогу. Адже, приміром, до їхнього місцевого центру входить низка гірських регіонів, тож населення, маючи мінімальну пенсію чи заробітну плату, отримує «гірські». Тим самим, дохід автоматично перестає бути мінімальним. Тим і пояснюється така низька кількість доручень при високій кількості звернень. Пані Наталія також порадила новопризначенцям використовувати будь-які можливості для інформування про можливість отримати правову допомогу у бюро.  Про правові відносини адвокатів та суб’єкта надання вторинної правової допомоги присутніх поінформував директор Мукачівського МЦ Костянтин Молнар.

Підсумовуючи результати конкурсу на посади керівників бюро, Василь Попадинець наголосив, що найголовнішим критерієм відбору, окрім власне професійних якостей, була мотивація працювати у команді, основним завданням якої є допомагати іншим. Саме бажання бути корисним, робити добру справу й було визначальним. Бажаючи вдалого старту новопризначеним, Василь Юрійович висловив впевненість, що завдяки зусиллям нових, молодих кадрів та усієї команди кожен українець, який цього потребує, матиме гарантоване Конституцією України право на захист своїх прав.

Бюро правової допомоги будуть відкриті у смт.Перечин, Великий Березний, Воловець, Дубове, Великий Бичків, містах Чоп, Іршава, Берегово, Свалява, Виноградів, Тячів, Рахів, Міжгір’я.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно