Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Майстер з Вишкова створює ексклюзивні дерев’яні дитячі іграшки

Майстер з Вишкова створює ексклюзивні дерев’яні дитячі іграшки

Майстер з Вишкова створює ексклюзивні дерев’яні дитячі іграшки

А почалося все з простого бажання подарувати сину на Різдво цікаву, а головне – безпечну та якісну іграшку.

ВІДЕО ДНЯ

Дерев’яні машинки, столярні вироби, мечі та луки, потяги та мотоцикли; цікавинки для маленьких принцес: кухонні меблі з дерева, мініатюрні шафи, прасувальні дошки і праски – все це та багато іншого можна побачити в домашній колекції творчого доробку вишківського умільця Миколи Сенека. Усі без винятку ексклюзивні вироби мають приємний запах – результат суміші воску та рослинної олії, якою майстер покриває кожен екземпляр. Крім того, іграшки екологічно чисті: митець абсолютно не використовує фарб і лаку. Головний матеріал виробництва – дерево. Полюбляє працювати з ялицею, горіхом, смерекою, дубом, буком. Творить умілець дбайливо і акуратно, діти від іграшок у захваті.

А почалося все з простого бажання подарувати сину на Різдво цікаву, а головне – безпечну та якісну іграшку. Того дня пан Микола обєїздив усі місцеві дитячі магазини, побував у Буштині та Стеблівці, але потрібного подарунку так і не знайшов. Тому вирішив сам змайструвати машинку для сина. І так захопився, що творче бажання переросло в ремесло.

Реклама

«Виготовленням деревєяних іграшок займаюся 5 років. Змалку любив майструвати, 6 років працював слюсарем. Спочатку виготовляв іграшки тільки для своїх дітей, потім почали замовляти друзі, знайомі, відвідувачі моєї сторінки у «Фейсбуці» і поступово улюблене заняття переросло в заробіток, який, головне, приносить ще й неабияке задоволення – лежить до душі. Радо приймаю оригінальні замовлення, звісно, інколи вони потребують чималої затрати часу, але унікальна річ того варта. Так, нещодавно мав цікаве замовлення – лісовоз за оригінальними кресленнями. Його замовили випускники Хустського лісотехнікуму на зустріч через 20 років для свого наставника як подарунок. Чимало жінок замовляють декоративні прикраси до хати: це і домашнє богословєя, підставки для вина, вічні календарі, різні предмети інтер’єру», – ділиться умілець.

Захоплення чоловіка радо підтримує і любляча сімєя. Дружина Катерина працює медичною сестрою в одному з місцевих дитсадків і не з чужих слів знає, наскільки важливо, аби діти гралися якісними, а головне – безпечними іграшками.

Реклама

«На сьогоднішній день ринок дитячих товарів перенасичений іграшками з неякісних, шкідливих матеріалів. Основний виробник – Китай. Навіть ті дерев`яні іграшки, що пропонують в Інтернеті, на 80% - китайська продукція сумнівної якості. Тому у виборі іграшок для своїх малят потрібно бути дуже уважним, особливо, коли йдеться про найменших», – переконана пані Катерина.

Тішаться батьківським захопленням і 11-річний син Микола та 5-річна донечка Софійка – головна натхненниця та генератор креативних ідей.

«Сьогодні важко дітей переключити від комп’ютерів та смартфонів на звичайні іграшки, тож я багато міркую, сиджу в Інтернеті, зареєстрований на спеціалізованому угорському форумі, звідки черпаю креативні ідеї і втілюю їх у життя. Дітей потрібно дивувати. У цьому мені дуже допомагає донечка – вона у мене велика фантазерка. Ну і, звісно, у кожну роботу потрібно вкладати душу, діти це відчувають», – запевняє Микола Сенек.

Реклама

До слова, умілець входить до творчого обєєднання художників та народних майстрів «АРТ-Вишково» (керівник – Міклош Штець). Займається ще одним популярним народним ремеслом – пірографією (техніка випалювання по дереву). Його часто запрошують на виставки різних ремесел, а також для проведення майстер-класів із пірографічної творчості.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно