Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • До пологового будинку – у 15 років, наречена у 16, наречений – у 65 років: шлюбні рекорди Хустщини

До пологового будинку – у 15 років, наречена у 16, наречений – у 65 років: шлюбні рекорди Хустщини

До пологового будинку – у 15 років, наречена у 16, наречений – у 65 років: шлюбні рекорди Хустщини

Кажуть, що любов зла… Можливо й так, але не секрет і те, що кожна людина є ковалем власної долі. Утім… останнім часом краяни справді дивують сміливим вибором у плані сімейних стосунків. Якщо молодь надає перевагу громадянському шлюбу, то старше покоління все частіше йде до вівтаря навіть у пенсійному віці. Як правило, це другі-треті шлюби. Крім того, деякі сучасні дівчата поспішають  обзаводитися наступниками у шкільному віці. Хоча, з іншого боку, породілі у віці 40-45 років серед хустянок нині також не рідкість.

ВІДЕО ДНЯ

Під вінець – через Інтернет

Зі слів начальника відділу РДАЦСу  Хустського райвідділу юстиції Оксани Росохи, віднедавна у рамках пілотного проекту у сфері реєстрації актів цивільного стану впроваджується цікава новація.

Реклама

– Крім видачі свідоцтв про народження у пологових будинках, незабаром ті, хто бажає поєднати долі, зможуть подавати заяви про намір одружитися у електронному вигляді. Правда, для цього молодята мають мати цифровий підпис, – розповідає очільниця РДАЦСу. – Однак у деяких містах України така послуга набуває все більшої популярності.

Поки що таким чином шлюбів у Хусті не зареєстровано, але протягом першого півріччя вузами Гіменея пов’язали себе 383 пари (128 – із Хуста та 256 – із району). До речі, протягом січня-червня 2015 року було укладено 371 шлюб і 402 – впродовж аналогічного періоду 2014 року.

Реклама

До того ж, як запевняє пані Оксана, наразі все менше хустянок виходять заміж за іноземців. Усього кілька шлюбів укладено між мешканцями міста над  Тисою та громадянами Німеччини, Угорщини і Росії.

Цікаво, що наймолодшою нареченою у 2016 році стала 16-річна хустянка, найстаршою – 55-річна, а найстаршим нареченим – 65-річний мешканець міста над Тисою (торік найстаршій парі виповнилося відповідно 55 та 50 років).

Що ж стосується розлучень, то на сьогодні розлучається практично кожна третя пара.

Реклама

– Якщо протягом першого півріччя минулого року розлучилося 154 пари, то зараз – уже 200, – каже Оксана Росоха.

Чоловіки змінюють прізвища частіше, ніж жінки

Цьогоріч серед хустян доволі модно є змінювати прізвища та імена. Цікаво, що послугою у 2015 році скористалося 77 краян, серед яких майже 70 відсотків – представники сильної статі.

У той же час екзотичні імена поволі починають втрачати популярність  серед закарпатців. Зокрема, найчастіше мешканці Хустщини зараз нарікають дітей церковними йменнями.

– Серед хлопчиків найбільше Іванів, Кирилів, Дмитрів, Денисів, Максимів, серед дівчат – багато Софій, Даніел, Анастасій, Валерій, Тімей, – зауважує пані Оксана. – Із іноземних імен досі популярні такі, як Ізабела, Емір і всього кілька дітей отримали такі непритаманні нашому краєві ймення, як Руфіна та Брюслі. У той же час «переживають відродження» майже забуті імена Аліса, Натан, Назар, Арсен, Остап, Соломія.

Слід зазначити, що загалом у цьому році народилося 726 немовлят (із них 210 – у Хусті і 516 – у селах району). Якщо порівнювати з минулими роками, то у 2014 році з’явилося на світ майже на сотню малюків більше –  823 дітей, а у 2015 – 800. Щодо смертності,  то вона перевищує народжуваність і з року в рік ця цифра збільшується. Якщо, приміром, впродовж першого півріччя 2014 року померло 772 осіб, 2015 року – 802, то зараз – 822 краян (із них – 222 хустян та 600 – мешканців Хустщини).

Уже протягом кількох років поспіль матерями стають 15-річні дівчата, у той же час жінки й далі народжують після 40 років. До слова, дехто – навіть першу дитину. Однак якщо більшість мешканок міста думають про доцільність появи в родині другого-третього немовляти, постійно по 3-4 хустянки на рік приводять на світ 11-12-го малюка, а цьогоріч одна з матерів народила 13-того сина.

Реклама

Як би там не було, а кількість дітей у родині – справа глибоко індивідуальна, бо чужа сім’я, як кажуть – темний ліс. Утім найбільше наступників, як правило, з’являється на світ саме серед ромського населення. Та паралельно з цим постійно збільшується відсоток краян, які обирають чайлдфрі – життя без дітей.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно