Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Наступного року Закарпаття спільно з чеським краєм Височина планують втілити близько 20 нових проектів

Наступного року Закарпаття спільно з чеським краєм Височина планують втілити близько 20 нових проектів

Наступного року Закарпаття спільно з чеським краєм Височина планують втілити близько 20 нових проектів

У середу, 31 серпня, голова Закарпатської облради Михайло Рівіс зустрівся з делегацією чеського краю Височина, очолювана  Зденеком Кадлецом – головою крайового уряду та головою благодійного фонду "ViZa".  Мета зустрічі – обговорення стану реалізації спільних інвестиційних проектів 2016 року та вивчення пропозицій до програми співпраці на 2017 рік.

ВІДЕО ДНЯ

У заході також взяли участь ректор УжНУ Володимир Смоланка, депутат облради, директор департаменту економічного розвитку та торгівлі ОДА Денис Ман, начальник управління зовнішньоекономічних зв’язків, інвестицій та транскордонного співробітництва ОДА Рената Мойш-Шіман, представники департаменту фінансів та управління культури ОДА.

На початку Михайло Рівіс подякував чеським партнера  за успішну співпрацю та підкреслив, що цього року обласна влада залучила  до співфінансування об’єктів у рамках співпраці місцеві бюджети і це дало хороші результати. Бо більше коштів створили більше можливостей для розвитку територій, – повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

Реклама

– Більшість проектів уже завершено. І сьогодні ми активно працюємо над пропозиціями до програми співпраці наступного року, який передбачається оголосити  роком розвитку медицини на Закарпатті, – сказав Михайло Михайлович.

У ході зустрічі ректор УжНУ Володимир Смоланка проінформував чеських партнерів про роботу університету щодо розвитку кафедри богемістики та умови залучення до її діяльності спеціалістів із Чехії. До речі, цього року на спеціальність чеська мова прийнято 7 осіб. Це майже у два рази більше попередніх років. Адже попит на  викладачів чеської мови з кожним  роком зростає, кількість шкіл, у яких чеська  мова вивчається як друг  іноземна, з кожни  роком збільшується. Зростає і потреба у перекладачах з чеської мови, бо збільшується потік до Закарпаття туристів з Чехії.

Реклама

Присутній на зустрічі виконавчий директор благодійного фонду "ВіЗа" Володимир Чубірко детально розповів про стан реалізації конкретних інвестиційних проектів у соціальній сфері. Так, із 15 проектів, які реалізуються у 2016 році, буде повністю завершено 12, три – пропонується  продовжити наступного  року. На  ряді з них чеська делегація побуває в рамках поїздки у Свалявський, Міжгірський, Тячівських та Хустський райони.

Предметно обговорено питання щодо надання допомоги для відбудови потерпілих від градобою конкретних соціальних  об’єктів Виноградівського  району. Чеській стороні також представлено пропозиції для програми співпраці на наступний рік. До переліку включено понад 20 об’єктів соціальної сфери з 11 районів та чотирьох міст обласного значення. Але  конкретний вибір залежатиме  від виділення коштів крайового парламенту Височини, який зараз в очікуванні виборів.

– Думаю, нам вдасться переконати новий депутатський корпус у важливості і доцільності співпраці із Закарпаттям,  бо ми почуваємо себе тут друзями, як удома, – заявив голова уряду Краю Височина  Зденек Кадлец.

Реклама

Наступного року співпраці Закарпаття і Краю Височина  виповнюється 10 років.  Її результатами  може гордитися  кожна  сторона. Тому  учасники зустрічі були єдині в думці про те, що 10-річницю співпраці також буде  відзначено достойно в обох регіонах. Передбачається, що відповідні заходи з цього приводу  відбудуться як в Ужгороді, так і в Їглаві. Їх підготовкою займеться спільна  робоча група.

Користуючись нагодою, директор департаменту економічного  розвитку та торгівлі  облдержадміністрації, депутат обласної ради  Денис Ман запросив чеських туроператорів взяти участь в рамках Днів туризму на Закарпатті у інформаційному турі "Чеський туристичний маршрут" .

Два дні делегація на місцях оглядатиме ряд об’єктів та візьме  участь у заходах з нагоди початку нового навчального  року на Закарпатті.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно