Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Закарпаття планує прийняти 5 мільйонів туристів за 5 років

Закарпаття планує прийняти 5 мільйонів туристів за 5 років

Закарпаття – багатоетнічний край з давньою історією та цікавими місцями. Тут є чимало такого, що варто побачити на власні очі: від старовинних замків, церков, музеїв до унікальної Долини нарцисів, вершини Говерли, озера Синевир та водоспаду Шипіт.

ВІДЕО ДНЯ

Туристична привабливість нашого краю зростає з кожним роком. У цього процесу є об’єктивні політичні причини, але разом з тим уже дав перші плоди новий підхід до розвитку туристичного потенціалу Закарпаття.

Директор Департаменту економічного розвитку та торгівлі ОДА Денис Ман розповідає, що з початку поточного року в області побувало понад півмільйона туристів. Але ми маємо розуміти, що ця цифра неточна, адже по всій Україні існує проблема зі збором статистичних даних. Тож насправді тих, хто відвідав наш край, набагато більше.

Реклама

«Закарпаття планує прийняти 5 мільйонів туристів за 5 років. Цьогоріч ми не відхиляємося від поставленої мети. У цю цифру входять як туристи, так і екскурсанти, що приїжджають на так званий «тур вихідного дня», – зазначив пан Денис.

Протягом останніх років збільшилася кількість гостей з Європейського Союзу. Частіше за все це представники країн, що межують чи проживають поряд з нашою областю: угорці, словаки, румуни, чехи та білоруси. Цікавим є те, що білоруси протягом тривалої перерви знову повернулися на туристичний ринок Закарпаття.

Реклама

«От, наприклад, чехи полюбляють піший туризм у горах, так званий «дикий туризм», тобто вони самостійно організовують свій відпочинок. Також для них є цікавим село Колочава, на території якого знаходиться відразу 10 музеїв. Це унікальне місце, де представлені культура, історія та побут різних народів і різних періодів», – додав директор департаменту.
Великої популярності набувають гастрономічні тури. Вони надзвичайно важливі для розвитку туризму, і Закарпаття є яскравим прикладом того, як мультиетнічний край може приваблювати туристів завдяки своїм культурі, традиціям та кухні. На найближчі роки це буде найбільшою перевагою області. Популярними стають також винні туристичні маршрути.

«У вересні, крім гуцульського фестивалю та фестивалю весілля, ми готуємося до великої події – це «Тур’Євроцентр Закарпаття», який пройде вже вп’ятнадцяте й відбудеться у відреставрованому «Совиному гнізді». Протягом цілого тижня будуть проводитися різноманітні заходи, які варто відвідати», – підсумував Денис Ман.

Розвиток інфраструктури Закарпаття привабить сюди ще більше туристів. Наразі в планах створення велодоріжок та туристичного велосипедного маршруту, що об’єднає Сколівський район Львівської області та Міжгірський район Закарпаття. Також планується будівництво стоянок для туристів уздовж автомобільних шляхів. Важливим є те, що зараз триває активний ремонт доріг, завдяки чому прогнозується збільшення туристичного потоку.

Реклама

Керівник одного з туристичних агентств Ужгорода пан Олександр розповів, що за кілька останніх років збільшилася кількість бажаючих відвідати Закарпаття, а відповідно є потреба у створенні нових та цікавих турів і маршрутів. До нас приїжджають туристи з різних куточків України, найчастіше з центральних регіонів, щоб провести час у горах, покуштувати страви закарпатської кухні, відвідати різноманітні фестивалі, які проходять в області майже щотижня. Багатьох приваблює екстремальний відпочинок, сплав гірськими річками чи їзда в гірській місцевості на джипах та квадроциклах.

До прикладу, цими вихідними в мережі «Фейсбук» розлетілася новина, що турист з Києва назбирав 114 кг білих грибів у с. Смерекова Закарпатської області. Після того як він опублікував на своїй сторінці повідомлення про успішне «тихе полювання», у згадане село відразу ринуло багато охочих повторити його рекорд. Можливо, це відкриє ще один вид туризму в нашому краї – «грибний»…

Термальні джерела є ще однією цікавинкою Закарпаття, яка приваблює туристів. У цьому секторі дуже багато пропозицій. Кожен має можливість обрати собі відповідну цінову категорію.

Наприклад, власник однієї з садиб Берегівського району пан Олександр розповідає, що тепер більше бажаючих винайняти в нього помешкання. Минулого року приїжджі були переважно з Києва, а цього, крім столичних гостей, уже відпочивали кілька сімей із Черкас та Вінниці. Винайняти житло в середньому виходить від 120 грн з людини на добу, а в термальному басейні можна приємно провести кілька годин за 140 грн. Але є й більш «елітні» варіанти – в одному із закладів Ужгородського району ви зможете поніжитись у тепленькій термальній воді за 400 грн, а номер коштуватиме від 900 грн відповідно.

Можна обрати й інший варіант, до прикладу, сім’я Івченків з Тернополя розповідає, що довго обирали, куди б поїхати відпочити саме в Україні. Вони прагнули знайти не дуже дорогий варіант, але разом з тим такий, щоб сподобався дітям. «За порадою друзів, які були на Закарпатті минулої осені, ми приїхали сюди. Піднімалися на Говерлу, побачили озеро Синевир, а зараз відпочиваємо вже третій день в Ужгороді. Дуже красиве місто, особливо вночі, коли ліхтарі підсвічують. У вас дуже смачні кава й випічка. Ми пробували голубці з виноградним листям, а також бограч. І як же без вина. Купили різного – будемо вдома смакувати».

Сказати, що Закарпаття має якусь одну особливість, заради котрої сюди варто їхати, не можна, адже наш край є дуже колоритним та мальовничим і тут кожен зможе обрати відпочинок на свій смак та гаманець.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно