Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Патріарх Київський Філарет освятив новий храм у Перечині

Патріарх Київський Філарет освятив новий храм у Перечині

Вчора, 11 вересня, Патріарх Київський і всієї Руси-України (Українська православна церква – Київський патріархат) Філарет побував у райцентрі Турянщини. Святійший провів обряд освячення новозбудованої дерев’яної церкви в честь Покрови Пресвятої Богородиці, яка знаходиться по вулиці Возз’єднання мікрорайону «Посьолок». Разом з настоятелем храму отцем Андрієм, єпископом Ужгородським і Закарпатським Варсонофієм та майже 40 священиками відслужив Божественну Літургію та Літію за загиблими героями АТО біля хреста, який встановлений на території храму. А також вручив нагороди – орден Святого Юрія Переможця та орден Святого Архистратига Михаїла – півтора десятку людей, які долучились до будівництва Покровської церкви у Перечині та відстоюють Незалежність України, беручи участь в АТО на сході нашої держави.

ВІДЕО ДНЯ

Православним МП заборонено ходити в інші церкви?

На цю історичну подію приїхали не тільки перечинці різних конфесій, а й ужгородці, мукачівці. Церковні заходи тривали п’ять годин – з 10 до 14 години. Надворі стояла нестерпна спека, сонце пекло як на Петра. Втамувати спрагу та голод люди могли водичкою та пісними тістечками, виноградом, яких було вдосталь на п’ятиметровому столі. Додому поверталися з позитивними емоціями.

Реклама

– Днями застудилася, вчора мала температуру, але взялась себе рятувати – горло полоскала настоянкою прополісу, пила трав’яні чаї, на ніч натерла спину зігріваючою маззю, бо не могла оминути візит Філарета до нашого Перечина. За компанію кликала свою колишню колегу, а вона каже, що нам (православним Московського патріархату) заборонено ходити в інші церкви й отримувати благословення іншого патріарха. Дивно чути таке. Бо всі ми ходимо під одним небом, і Бог на світі – один. Богослужіння українською мені дуже сподобалося, я все розуміла, хор співав неймовірно гарно, надзвичайно цікавою та повчальною була проповідь Патріарха, – поділилась своїми враженнями пані Надія.

Від імені парафії Покрови Пресвятої Богородиці отець Андрій Валько вручив Патріарху букет квітів та ікону Божої Матері.

Реклама

«Якщо у нас буде незалежна церква, то буде у нас і незалежна держава»

Перед самим від’їздом Святійший поспілкувався із журналістами та відповів на запитання. Подаю сказане Патріархом:

–Ми хочемо, аби в Україні не було розділення на православ’я київське та московське. Хочемо, аби була одна українська православна церква з центром у Києві, а не з центром у Москві. 20 років тому ми хотіли об’єднатися в одну незалежну церкву, але Москва розділила українську православну церкву на дві. Зараз ми робимо все, аби об’єднати православні церкви. І мій візит на Закарпаття теж з цим пов’язаний. І подальший мій маршрут до Львова теж. Недалекий той час, коли всі православні храми в Україні будуть належати до єдиної помісної православної церкви. Час об’єднання наближається.

Реклама

Я закликаю: не ворогувати з невіруючими та духовенством Московського патріархату. Не ворогувати. Чому? Для того, щоб потім легше було об’єднатися в одну церкву. Бо ворогам об’єднатися важче. Наше завдання: не ворогувати. Хто хоче в Київський патріархат, ми із задоволенням приймаємо.

Якщо у нас буде незалежна церква, то буде у нас і незалежна держава. Не буде незалежної церкви, не буде і держави. Тому ми взаємопов’язані – і держава, і церква.

Що стосується автокефальної церкви, то автокефальна церква великого впливу на Україні не має. Вона тільки перешкоджає і служить інтересам Москви. Про це люди повинні знати і розуміти.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно