Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • "Дурять людей": Москаль розповів про інсинуації у питанні добровільного об’єднання людей

"Дурять людей": Москаль розповів про інсинуації у питанні добровільного об’єднання людей

"Дурять людей": Москаль розповів про інсинуації у питанні добровільного об’єднання людей

Довкола процесу добровільного об’єднання територіальних громад на Закарпатті починаються різні інсинуації, в які втягують простих людей.

ВІДЕО ДНЯ

Відповідну заяву Геннадій Москаль озвучив через свій офіційний сайт.

"Так, у поданому в обласну держадміністрацію пакеті документів щодо входження п’яти сіл у Полянську об’єднану громаду (Свалявський район) не врахована думка значної частини мешканців с.Павлово, які виступають проти включення їх села в будь-які нові територіально-адміністративні одиниці. Обговорення процесу майбутнього об’єднання пройшло з мінімальною кількістю місцевих мешканців, при цьому людей відверто дурили обіцянками, наче в об’єднаній громаді будуть підвищуватися пенсії та знижуватися тарифи за комунальні послуги. Ці факти підтвердилися в ході поїздки на Свалявщину працівників облдержадміністрації. Тому у випадку з Полянською об’єднаною громадою порушено один із ключових принципів «Закону про добровільне об’єднання територіальних громад в Україні» – добровільність. Утім, мешканці «Полянського куща» на Свалявщині можуть створити об’єднану територіальну громаду в іншій конфігурації, учасники якої висловляться за створення нової адміністративно-територіальної одиниці. Відповідний пакет документів, оформлений у відповідності до законодавства, буде схвалений обласною державною адміністрацією", – зазначає Москаль.

Реклама

"Що стосується Нижньоселищенської громади, то фінансові розрахунки вказують, що дане територіальне об’єднання не зможе забезпечити себе необхідними коштами. Освітня й медична субвенції, яку мають виділити громаді в разі її створення, покриватиме тільки зарплату педагогічних та медичних працівників. Решта витрат – комунальні послуги, зарплата техпрацівників, поточні ремонти, утримання шкільних автобусів та автомобілів швидкої допомоги тощо – залишаються незабезпеченими. Тільки на цей рік нестача коштів у разі створення громади складе п’ять мільйонів гривень, а на наступний рік ця сума перевищить десять мільйонів гривень. Тому Нижньоселищенська громада в разі створення виявиться неплатоспроможною. Нагадаємо, що Хустський район на Закарпатті є найбільш дотаційним з усіх районів Закарпаття – 92 відсотки", – додав губернатор.

– Досвід існування територіальних об’єднаних громад на Закарпатті вказує, що такі адміністративні одиниці можуть функціонувати як успішно (Тячівська об’єднана громада, щодо якої немає жодних проблем), так і проблемно (Вільховецька громада, в якої через суд доводиться «вибивати» кошти на медичну допомогу другого рівня), – зазначає голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль. – Тому обласна державна адміністрація закликає здійснювати об’єднання громад за прикладом Тячева – довкола платоспроможного центру, який здатен забезпечити необхідними коштами прилеглі населені пункти.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно