Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Боротьба за позашкільну освіту Мукачева

Боротьба за позашкільну освіту Мукачева

Вже майже півтора роки у Мукачеві триває боротьба за міську позашкільну освіту. Особливо загострились події навколо неї в останні місяці.

ВІДЕО ДНЯ

Зокрема, 18 серпня депутати хотіли реорганізувати Мукачівський центр позашкільної освіти шляхом приєднання до нього Еколого-натуралістичного центру учнівської молоді. Та під натиском громадськості, яка протестувала під стінами Ратуші, дві спроби голосування не вдались, – йдеться у статті газети "Панорама" від 8 вересня.

Тому з метою переконати мукачівців у користі об’єднання трьох позашкільних закладів в один на початку вересня відбулись громадські слухання з питань позашкільної освіти. Зібрання освітян та громадськості відкрив міський голова Андрій Балога, який заявив, що ніхто в місті не збирається знищувати позашкільну освіту. У своїй промові він відзначив, що подібна ситуація з реорганізацією позашкільних закладів освіти була і в інших містах України. І були судові справи внаслідок подібних об’єднань. Він пообіцяв, що земля закладів позашкільної освіти не буде віддана у приватні руки. «Є ще 40 соток земельної ділянки, яка не внесена до акту еколого-натуралістичного центру. Ми пропонуємо збільшити площу земельної ділянки задля появи нових приміщень для нових технічних та туристичних гуртків», – зауважив мер міста.

Реклама

Як наслідок, він запропонував укласти суспільний договір щодо позашкільної освіти у Мукачеві. Але далі він покинув громадські слухання і не спілкувався з громадськістю, залишивши на місці головуючого громадських слухань начальника Управління освіти Мукачівського міськвиконкому Катерину Кришінець-Андялошій.

Головний освітянин міста зазначила, що внаслідок реорганізації буде лише один керівник, а його заступники будуть займатись трьома напрямками: екологічним, туристичним та технічним. Крім того, на екрані було показано те, що у 2013-2014 навчальному році у екоцентрі працювало 14 педпрацівників при 8,5 ставок, а на станції юних техніків – 13 педагогів при 9 ставках.

Реклама
Читайте також:
У Мукачеві розгорілась палка суперечка щодо розвитку позашкільної освіти

Після виступу Катерини Кришінець-Андялошій розгорнулась гаряча, ба навіть, емоційна дискусія щодо питання стану позашкільної освіти у місті Мукачеві.

Новопризначений директор НВК «Гармонія» Михайло Мотильчак зауважив, що міські посадовці Мукачева та Хуста, на відміну від Ужгорода, зберігають і бажають розвивати позашкільну освіту.

Реклама

У відповідь громадський активіст Василь Печко зауважив, що в місті над Ужем позашкільні навчальні заклади фінансуються за рахунок не міського, а обласного бюджету.

Представниця громадськості Тамара Петьовка під час слухань згадала, що раніше були спроби ліквідації еколого-натуралістичного центру. Зокрема, 15 січня 2015 року рішенням Мукачівської міської ради Мукачівський еколого-натуралістичний центр учнівської молоді було ліквідовано. «Але прийшла децентралізація, і у Мукачеві з’явились близько 50 мільйонів гривень. І версія відсутності коштів для позашкільної освіти вже не працювала. Хоча спочатку були плани взагалі ліквідувати екоцентр. Але на захист закладу стали активісти. І якби ми не виграли суд 29 квітня 2015 року, то зараз би не стояло питання про створення об’єднаного центру позашкільної освіти», – зазначила активістка.

Протестувальники вважають: однією з головних причин є земля у центрі міста. У активістів є підозри відносно того, що землю можуть продати у приватні руки.

Тамара Петьовка згадала про запасне футбольне поле на вулиці Духновича, яке не було приєднано до ДЮСШ і на місці майданчику наразі ведеться будівництво.

У той час міські посадовці спростували інформацію про можливий продаж землі позашкільних закладів.

Також активісти задались питанням: для чого закладам позашкільної освіти різні спорядження, наприклад, катамарани. Катерина Кришінець-Андялошій відповіла: «У нас на Закарпатті є не лише річка Латориця. Є і озера, є і велика річка Тиса. Чому ми не можемо посадити дітей у шкільні автобуси і відправити їх на Тису. Ми не маємо сидіти в одному місті Мукачеві», – мовив головний освітянин міста. Також вона зауважила, що є розмови про будівництво на території екоцентру складських приміщень для придбаних катамаранів, велосипедів та іншого туристичного спорядження.

Активіст Василь Печко запропонував спочатку приєднати до Центру позашкільної освіти станцію юних техніків та центр туризму.

Реклама

На завершення громадський активіст Володимир Поляк резюмував почуте і зауважив, що він не почув нової концепції позашкільної освіти міста. «Я вважаю, що наразі варто розробити концепцію розвитку позашкільних закладів, а вже потім представити її на розгляд громадськості під час подібних слухань. І треба звернути увагу на те, що зробили попередники мера задля розвитку позашкільної освіти. Проаналізувати, до якого стану вони довели», – зауважив громадський діяч.

Також він звернув увагу на те, що міський голова Андрій Балога покинув громадські слухання після оголошення вступного слова.

Варто зауважити, що мер міста після цієї промови, гучно грюкнувши дверима, прийшов у залу слухань і наголосив, що готовий укласти суспільний договір щодо розвитку позашкільної освіти, а також нагадав, що ніхто не збирається знищувати позашкільну освіту.

Громадські слухання так і не призвели до порозуміння між міською владою та громадськістю. Сторони конфлікту так і залишились на своїх позиціях. Тож що далі чекатиме позашкільну освіту – питання залишається відкритим.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно