Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Ужгородські лікарі розповіли про ситуацію щодо захворюваності на гепатит А у місті

Ужгородські лікарі розповіли про ситуацію щодо захворюваності на гепатит А у місті

Ужгородські лікарі розповіли про ситуацію щодо захворюваності на гепатит А у місті

Як повідомила лікар-епідеміолог Ужгородської міськрайонної філії ДУ "Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України" Лариса Зарембо, впродовж вересня 2016 року в м. Ужгород зареєстровано поодинокі випади вірусного гепатиту "А" у дітей, що навчаються у двох різних загальноосвітніх закладах. Діти різного віку, проживають у різних мікрорайонах міста, тобто вогнища вірусного гепатиту "А"  не пов’язані між собою джерелом та факторами передачі інфекції.

ВІДЕО ДНЯ

Загалом по місту Ужгороду за вісім місяців 2016 року зареєстровано всього 9 випадків захворювання на вірусний гепатит "А", із них 7 – у дорослих, 2 – у дітей до 17 років. В порівнянні з минулими роками  епідемічна ситуація по захворюваності на вірусний гепатит "А" в місті Ужгороді – стабільна. У 2013-2014 роках серед мешканців міста відбувся черговий циклічний підйом захворюваності на вірусний гепатит "А", під час якого було зареєстровано у 2013 році – 120 випадків, із них 63 у дітей до 17 років,  у 2014 році – 79 випадків, із них 42 у дітей до 17 років. Наступний циклічний підйом захворюваності на ВГ "А" ймовірно очікується у 2017-2018 роках, оскільки період циклічності циркуляції збудника вірусного гепатиту становить 4-5 років.

У зв’язку з отриманням 27 вересня 2016 року екстреного повідомлення про реєстрацію випадку підозри на захворювання вірусним гепатитом "А" в учениці одного з навчальних закладів Ужгорода, яка була госпіталізована в Обласну клінічну інфекційну лікарню, працівниками Ужгородської міськрайонної філії ДУ "Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України" своєчасно організовано та розпочато проведення санітарно-епідеміологічного розстеження як за місцем проживання, так і за місцем навчання хворої. З 28 вересня в класі, в якому навчається хвора, введено комплекс протиепідемічних заходів, в т.ч. обмежувальні заходи серед контактних учнів класу по 28 жовтня 2016 року. З метою розірвання механізму передачі збудника інфекції серед учнів та вчителів закладу 28 вересня 2016 року проведено заключну дезінфекцію в приміщеннях класу, їдальні, санвузлів та інших місцях масового перебування учнів. З метою лабораторного контролю дотримання протиепідемічного режиму у класі та в інших приміщеннях гімназії було відібрано 40 змивів на санітарно-показову флору. В інфекційному осередку було встановлено коло контактних учнів та вчителів, що спілкувалися з хворою в межах інкубаційного періоду, яких необхідно  направити на дворазове з інтервалом в 15-20 днів лабораторне обстеження на маркери ВГА через кабінети інфекційних захворювань дорослої та дитячої поліклінік міста з метою ранньої діагностики захворювання.

Реклама

У подальшому, до завершення обмежувальних заходів (карантинних) в закладі силами персоналу проводиться комплекс протиепідемічних та дезінфекційних заходів, які передбачають: вологе прибирання приміщення класу з використанням дезінфекційних засобів (поточна дезінфекція), опромінювання приміщення бактерицидною лампою. За контактними особами встановлено медичне спостереження, а саме: огляд шкірних покривів, огляд слизових оболонок очей, ротової порожнини, дослідження сечі та випорожнень, щоденна термометрія, опитування на наявність скарг. Епідрозстеження у вогнищі вірусного гепатиту "А" триває.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно