Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Як вплинуть квоти на українську музику на закарпатські радіоефіри

Як вплинуть квоти на українську музику на закарпатські радіоефіри

Як вплинуть квоти на українську музику на закарпатські радіоефіри

Цього тижня в Україні почали діяти зміни до закону про квоти на українську музику в радіоефірі. Загалом планують встановити 35% квоту, але поступово – до 2018 року. Поки що радіостанції зобов’язані транслювати національною мовою щонайменше 25% пісень. Тобто кожна четверта з 7 до 14 та з 15 до 22 години має бути україномовною.

ВІДЕО ДНЯ

"Раніше було 24 години на добу, і фактично всі радіостанції це обходили, кидаючи в плейлисти українську музику вночі, коли мало слухачів. Таким чином вони добирали собі відсоток. Зараз так уже не можна зробити", – зазначає Антон Микуланинець, завідувач відділу радіопрограм на «Тиса FМ».

Завідувач відділу радіопрограм запевняє: зміни до закону суттєво не вплинули на державну радіостанцію. Частина інформаційно-розважальних програм з’являється мовою нацменшин, але більшість, як і раніше, українською.

Реклама

Ведучі запрошують до студії чимало гуртів: роблять з ними інтерв’ю, аби слухачі почули українських та закарпатських виконавців у прямих ефірах.  

"Ми пропагуємо з самого початку відкриття українську музику. У нас багато закарпатських гуртів грають у прямому ефірі. Майже всі відомі. У нас вистачає української музики: хорошої, якісної, іноді маловідомої широкому загалу. Ми не відчуємо змін аніяк", – додав завідувач відділу радіопрограм на «Тиса FМ». 

Реклама

Більше зміни до закону можуть вплинути на комерційні радіостанції з російськомовними ведучими. До ефіру українські пісні там практично не потрапляли. Громадськість хвилює питання: що робити з українською електронною музикою без слів? Наразі представники радіогруп і Нацради з питань телебачення та радіомовлення підписали Меморандум: музичній твір буде піснею, якщо в ньому є хоча б одне слово. Ті композиції, які мають елементи як українською, так і іншими мовами, сприймати україномовними, якщо понад половина слів звучить національною мовою. А пісні з діалектизмами, які притаманні і для закарпатських гуртів, вважати піснями державною мовою. Крім того, запроваджують квоту на мову ведення ефіруведучими. Протягом цього року на радіостанціях українською мають звучати 50% інформаційно-розважальних програм, у 2018 році – 60%.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно