Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Зимовий сезон на Закарпатті: яким він буде?

Зимовий сезон на Закарпатті: яким він буде?
Закарпаття традиційно є місцем активного "паломництва" туристів. У нашому краї гостей з України приваблює не лише сніг у горах, але й дешева ціна. З’ясовували, якою буде туристична зима 2016-2017 років.

На календарі листопад, надворі холодно, у горах випав перший сніг. Природа натякає любителям активного відпочинку, що варто готувати своє спорядження, настрій, форму, аби взимку набратись адреналіну на цілий рік.

ВІДЕО ДНЯ

Закарпаття традиційно є місцем активного «паломництва» туристів. У нашому краї гостей з України приваблює не лише сніг у горах, але й дешева ціна. «Панорама» у номері від 10 листопада вирішила поцікавитись, якою буде туристична зима 2016-2017 років.

Очікування від нового сезону: показники

Реклама

Працівники сфери туризму з нетерпінням очікують на новий сезон зимового відпочинку. Минулий сезон, на думку фахівців, був вдалий, незважаючи на те, що зима 2015-2016 років не була багатою на сніг. Та цього разу, зважаючи на прогнози синоптиків, у туристичній сфері краю очікують на кращі показники.

«Я переконаний, що зимовий сезон вдасться. Всі ми чекаємо на велику кількість снігу, а це нині основний аргумент для того, щоб при-йшов турист. Я вважаю, що головним нашим завданням є прийом великої кількості туристів і створення відповідних комфортних умов відпочинку. У тому числі спільно з туристичним бізнесом працювати над оновленням матеріально-технічної бази наших гірськолижних курортів», – сказав начальник Управління туризму та курортів Закарпатської ОДА Денис Ман.

Реклама

Експерт, представник туристичної компанії пані Оксана підтримала тезу Дениса Мана і зауважила, що саме погода та сніг є головними чинниками приходу туристів. Однак не лише сніг є головним чинником вибору місця відпочинку, але й свята. Експерт зазначила, що у минулому році традиційно туристи відвідували Закарпаття на Новий рік та Різдво. Також велику увагу туристів привернув фестиваль «Червене вино» у Мукачеві. Саме на Старий Новий рік у Мукачеві та навколо міста готелі були заповнені на 100%.

У свою чергу керівник управління туризму та курортів звернув увагу на те, що за показниками Закарпаття навіть перевершило Львів: «Минулий сезон був вдалий, і нічого, напевно, не завадить нам розраховувати на те, аби цей був ще кращий».

Власник будинків біля гірськолижного комплексу «Красія» Руслан Лукащук зауважив, що, незважаючи на високі ціни, саме на перший тиждень Нового року припадає повне завантаження будиночків. Однак, через зростання цін не завжди вони заповнені. А за відсутності снігу в горах відповідно кількість любителів естремального відпочинку взагалі мала.
Щодо зимового сезону 2016-2017, то Денис Ман повідомив, що станом на листопад 2016-го року заклади розмiщення говорять про високий рiвень завантаження. Окремi популярнi заклади давно продали всi мiсця на новорiчнi та рiздвянi свята.

Реклама

Нові виклики закарпатському туризму: інфраструктура та конкуренція

Закарпаття у новому сезоні має чим здивувати туристів з усієї України. Насамперед оновленням транспортної інфраструктури, яка веде до популярних туристичних місць краю. Денис Ман стверджує, що відремонтована капітальна дорога до озера Синевир в кілька разів збільшила кількість відвідувачів цього туристичного об’єкта. Також запланований ремонт дороги, яка з’єднує Мукачівщину та Перечинщину, де теж розміщені важливі туристичні об’єкти краю.

Але, на жаль, в інфраструктурному плані закарпатські курорти програють сусіднім словацьким та «Буковелю». За словами експерта з туризму пані Оксани, закарпатці стали частіше відвідувати саме словацькі гірськолижні траси. Причиною прихильності краян до відпочинку у Словаччині є співвідношення ціни та якості. «Три доби активного відпочинку на гірськолижних курортах Словаччини на двох осіб коштують близько 150-200 євро. Це доступна ціна, враховуючи якісну європейську інфраструктуру, наприклад, курорту Ясна у Татрах. Ідентичні ціни ми маємо на «Буковелі». Однак закарпатцям легше добратись саме до Словаччини, адже квиток до Кошице коштує усього 8 євро, а звідти можна дістатись будь-якої точки країни», – зазначила пані Оксана.

Головний турист краю Денис Ман переконаний, що потрібно в чомусь рівнятися на наших сусідів, і розвивати закарпатські рекреаційні зони. Наразі триває перевірка готовності наших міст і районів до зимового сезону, перевіряються витяги на предмет безпеки, підсилюється реклама зимового відпочинку у краї.

Закарпаття і справді відчуває конкуренцію з боку сусідніх курортів. Конкуренція у Карпатському регіоні і справді велика. Та на Закарпатті цінова пропозиція значно дешевша. Так, на Драгобраті (Рахівський район) один підйом коштує 15 гривень, 5 підйомів – 55 гривень, 50 підйомів – від 400 гривень. На базах відпочинку та готелях за двомісний номер в низький сезон доведеться заплатити від 310 гривень. Є можливість відпочинку в котеджах за 420 гривень за добу на двох. На Великоберезнянщині на курорті «Красія» вартість абонементу на 1 день у активний сезон (з 26 грудня по 7 березня у не вихідні і несвяткові дні) складає 30 гривень; за 10 днів – 2700 гривень, у вихідні – 350 гривень, у святкові – 550 гривень. Як зазначив власник приватних садиб біля витягів «Красії» Руслан Лукащук, у вихідні звичайні дні ціна коливається від 500 гривень за добу. Однак на новорічні свята ціна зростає до 2000 гривень.

Зимові сюрпризи від небесної канцелярії

Не менш важливим фактором для гірськолижників є погодні умови. У цьому сезоні небесна канцелярія планує чимало сюрпризів для Закарпаття. Так, грудень на Закарпатті буде помірковано морозним, середня температура повітря обіцяє не падати нижче -13…-15 градусів Цельсія. Опади будуть лише у середині цього місяця. Та перед Новим роком у нашому краї трішки потеплішає і кількість опадів у вигляді мокрого снігу зросте.

Реклама

Січень буде, мабуть, найхолоднішим місяцем цієї зими. В деякі дні температура опуститься до близько -15…-19 градусів Цельсія. Також перший місяць 2017 року принесе сильні опади.
Лютий 2017 року на Закарпатті буде холоднішим, ніж у попередніх роках. Синоптики обіцяють різкі перепади температур: від нижчих за січневі температурних показників до потепління.
Маючи повну картину і цін, і погоди, можна сміло обрати дату, готувати лижі, захисне спорядження. Тим паче, що зимовий сезон для Закарпаття обіцяє бути цікавим.

Примітка від PMG.ua: лижний сезон у Карпатах вже практично стартував. У Буковелі, зокрема, старт сезону запланований на 18 листопада. Тут запрацюють кілька трас та витягів.

Щодо закарпатського Драгобрату, то офіційного анонсу відкриття сезону поки немає. Але відчайдухам це не заважає вже зараз підкорювати схили Карпат.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно