Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Закарпаття приєднається до західноукраїнського страйку

Закарпаття приєднається до західноукраїнського страйку

Деревообробні підприємства України оголосили про проведення західноукраїнського попереджувального одноденного страйку проти відміни мораторію на вивіз лісу-кругляка.

ВІДЕО ДНЯ

26 листопада на засіданні асоціації деревообробників та лісозаготівельників Західної України прийнято рішення про проведення одноденного попереджувального страйку для запобігання відміні прийнятого Верховною Радою закону про мораторій на вивезення за кордон необробленої деревини.

Закарпаття на цьому заході представляли голова громадської спілки "Асоціація деревообробників та лісозаготівельників Закарпаття" Іван Габор та член громадської ради при Агенції лісового господарства України Андрій Попович.

Реклама

Ухвалено звернення про підтримку до деревообробників всієї країни та Президента, Верховної Ради та уряду.

Нагадаємо, що Верховна Рада ввела заборону (мораторій) на експорт необробленого лісу. Вона набула чинності 1 грудня 2015 року. Закон забороняє протягом 10 років експортувати за кордон лісоматеріали у вигляді необробленої деревини, так званий ліс-кругляк і ін.

Реклама

24 листопада на прес-конференції під час саміту Україна - ЄС президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер повідомив, що Президент Петро Порошенко висловив намір скасувати мораторій на експорт лісу-кругляка, що дозволить надати Україні наступний транш макрофінансової допомоги в розмірі 600 млн євро.

Наразі вже створена спільна робоча група уряду і парламенту, що розробила законопроект, який скасовує мораторій на експорт лісу з України, повідомив заступник голови Адміністрації президента Костянтин Єлісєєв. Уряд направив до Європейської Комісії законопроект, який зніме заборону на вивіз лісу, але обкладе його митом і зобов’яже отримувати дозвіл торгувати кругляком у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі.

Як зазначив на засіданні голова Закарпатської обласної асоціації, відміна мораторію поставить на коліна деревообробні підприємства країни та призведе до ще масштабніших вирубок лісів. Натомість ділки від великого бізнесу та їхні лобісти в уряді і парламенті зароблять мільйони, не створюючи жодного робочого місця. Зокрема, до січня 2020 року експорт лісу буде дозволений тільки за зовнішньоекономічними контрактами, реєструвати які доведеться в Мінекономрозвитку, а це не що інше, корупція, бо дозвіл отримають тільки наближені до влади корпорації, які будуть "доводити план поставки лісу" до держлісгоспів.

Реклама

Іван Габор також зазначив, що на Закарпатті влада виступає проти відміни мораторію на вивіз лісу-кругляка. Тож висловив сподівання на співпрацю.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно