Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Закарпатські депутати ухвалили бюджет краю на 2017 рік

Закарпатські депутати ухвалили бюджет краю на 2017 рік

Напередодні новорічно-різдвяних свят під головуванням Михайла Рівіса відбулося третє пленарне засідання п’ятої сесії облради. Гарного настрою додали крайовим обранцям різдвяні колядки та щедрівки у виконанні Закарпатського народного хору.

ВІДЕО ДНЯ

І хоч з технічних причин електронна система голосування "ВІЧЕ" не працювала, крайові обранці,  налаштувавшись на  конструктивну,  серйозну  роботу, продовжили її шляхом простого голосування руками, – зазначає прес-служба Закарпатської облради.

– У цей передсвятковий час особливо важливо пам’ятати про тих, хто зараз ризикує своїм життям за нашу Батьківщину на сході країни і тих, хто вже ніколи не буде святкувати Новий Рік і Різдво Христове. Тому традиційно на початку роботи прошу вшанувати хвилиною мовчання пам’ять усіх загиблих у війні на сході країни, – так розпочав роботу засідання  голова облради Михайло Рівіс.  

Реклама

Далі він наголосив, що у ці святкові дні всі депутати задіяні у багатьох благодійних заходах, що відбуваються в області. Особливо  цього очікують діточки, яких обділила доля. Також вкрай необхідним є бажання  підтримати сім’ї тих воїнів-закарпатців, які загинули у зоні АТО. Та подякував кожному за активну участь у ділах милосердя, наголосивши, що «це – наш християнський обов’язок».

Також Михайло Рівіс традиційно привітав колег-іменинників та коротко інформував  про основні події, які відбулися у між пленарний період. Так, продовжувалася робота постійних комісій обласної ради,  здійснювалися заходи  по зміцненню та розвитку  міжрегіональної співпраці як  у середині  України, так і за її межами. Зокрема, 9 - 10 грудня голова облради взяв  участь  у круглому столі на тему: «Проблеми та перспективи розвитку гірських районів України», який відбувся на Сколівщині Львівської області за  участі  голови Верховної Ради України Андрія Парубія, першого заступника Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства В’ячеслава Негоди, народних депутатів, керівництва Львівської, Чернівецької та Івано-Франківської областей, районних та міських рад Карпатського регіону. Результатом цього заходу стало підписання  керівниками чотирьох західних областей звернення до Кабміну розробити державну програму підтримки розвитку Українських Карпат, розробку  якої ініціювали  закарпатські депутати ще минулого скликання.

Реклама

Зі свого боку депутати у співпраці зі структурами ОДА активно працюють  у напрямку використання фінансових можливостей розвитку області за кошти Європейського Союзу. З цією метою 8 грудня проведено чергову робочу керівництва  облради зустріч із експертами Угорського центру розвитку  та  представниками профільних структурних підрозділів ОДА  і органів місцевого самоврядування, щоб разом з угорськими колегами приступити до підготовки проектних матеріалів, передусім з метою участі Європейського об’єднання територіального співробітництва ТИСА (ЄОТС ТИСА) і територіальних громад у програмах транскордонного співробітництва Європейського Союзу, зокрема програмі «Угорщина-Словаччина-Румунія- Україна 2014 – 2020».

Також відбувся  візит делегації  обласної ради до краю Височіна Чеської Республіки. В ході  візиту  відбулися  перемовини щодо програми співпраці регіонів у наступному році, погодження заходів з відзначення 10-річчя зв’язків між двома регіонами. Закарпатська  делегація побувала  в містах Ждяр – над – Сазавою, Яроміржіце – над – Рокитнов та  Нове Мєсто – на – Мораве. І це не випадково. Адже  громади цих міст хотіли б мати  партнерів у Закарпатській області. І присутні у складі делегації  голови міст Берегово, Хуст та Чоп Золтан Баб’як, Володимир Кащук та Валерій Самардак домовилися зі своїми колегами про встановлення зв’язків, підготовку та  підписання  відповідних для цього угод.  І буквально вчора Представництво Краю Височіна  схвалило бюджет краю на  2017 рік, в якому на співпрацю із Закарпатською областю передбачено 5 млн.  CZK  та плюс  250 000 CZK, на відзначення 10-річчя  нашого партнерства.

Головуючи у ході роботи засідання наголосив, що оскільки порядок денний п’ятої сесії був сформований ще 13 жовтня, а 7 грудня були внесені до нього певні зміни, то на сьогодні залишилися нерозглянутими 50 питань, в першу чергу – про обласний бюджет.

Реклама

Окремо визначалися щодо розгляду питання «Про роботу Головного управління Держгеокадастру у Закарпатській області упродовж 2015-2016 років та про стан виділення земельних ділянок учасникам АТО у розрізі адміністративно-територіальних одиниць». Через чергову відсутність доповідача, це злободенне питання перенесено на наступну сесію.

Після чого очільник облради оприлюднив низку депутатських запитів, які обранці підтримали одноголосно.

Також заслухано начальника Головного управління Національної поліції України в Закарпатській області Романа Стефанишина­ про стан боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності ГУ Нацполіції України в Закарпатській області в краї. А ще «Про стан фінансування інвестиційних програм і проектів регіонального розвитку, що реалізовуються в області за рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку та проектні пропозиції на 2017 рік» на виконання депутатського запиту голови фракції ЄЦ Золтана Ленд’єла. З цього питання  детально інформував голова ОДА Г.Москаль

Більшістю голосів ухвалено обидва  рішення. Зрештою, як  і низку наступних питань - майна, транскордонного співробітництва, підприємництва,  культури, медицини, та спорту. Та внесено зміни до ряду діючих регіональних програм у сфері  економіки, фінансів, розвитку нацменшин, туризму, курортів, профілактики злочинності на Закарпатті, соціального захисту громадян в рамках Програми «Турбота». Щодо останньої, то головуючий зазначив, що президія  рекомендувала прийняти проект рішення, зумовлений продовженням дії Додатку № 3, що стосується порядку надання одноразової матеріальної допомоги важкохворим закарпатцям і після 31 грудня 2016 до прийняття нового, який знаходиться в стадії розробки, але не пізніше ніж до 1 квітня 2017 року. Депутати підтримали рекомендацію президії.

Найбільш жваво депутати обговорювали обласний бюджет на 2017 рік, вносили пропозиції та доповнення. В результаті, за головний фінансовий документ проголосувало 35 депутатів. Тож, наступного року бюджет Закарпаття ухвалений із доходами 5,230 млрд грн та видатками 5,222 млрд грн. Резервний фонд обласної скарбниці на 2017 рік затверджений у сумі 10 млн грн. У складі видатків передбачені кошти на реалізацію місцевих (регіональних) програм у сумі 207,8 млн грн.

Затвердили обласні обранці також Меморандум про міжрегіональну співпрацю між Полтавською обласною радою, Закарпатською обласною радою та Івано-Франківською обласною радою та Звернення до вищих органів влади з актуальних питань життя краю.

На завершення Михайло Рівіс ще раз привітав з прийдешніми святами, побажав всім миру, добра і Божої благодаті та оголосив 5-ту сесію закритою.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно