Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Туризм об’єднує культури

Туризм об’єднує культури
Девізом цьогорічного Міжнародного дня туризму, який відзначатиметься 27 вересня, Всесвітня туристична організація проголосила: «Туризм об’єднує культури». Закарпаття, поза сумнівом, і є краєм, який...

Девізом цьогорічного Міжнародного дня туризму, який відзначатиметься 27 вересня, Всесвітня туристична організація проголосила: «Туризм об’єднує культури». Закарпаття, поза сумнівом, і є краєм, який об’єднує безліч культур.

ВІДЕО ДНЯ

З нагоди цієї дати журналісти редакції «Панорама» відвідали факультет туризму і готельно-ресторанного бізнесу Мукачівського державного університету. Декан факультету, кандидат географічних наук Тетяна Лужанська розповіла нам про здобутки факультету за 6 років його існування.

«На факультеті туризму і готельно-ресторанного бізнесу здійснюється підготовка фахівців за двома напрямками: «Туризм» (бакалавр, спеціаліст, у 2011 р. відкрита магістратура) і «Готельно-ресторанна справа» (бакалавр, спеціаліст, планується відкриття магістратури). Підготовку фахівців здійснюють чотири кафедри: кафедра туризму і рекреації (випускова), кафедра готельно-ресторанної справи (випускова), кафедри іноземних мов та фізичного виховання.

Реклама

Науково-педагогічний персонал, що обслуговує підготовку фахівців на факультеті туризму і готельно-ресторанного бізнесу, налічує 52 викладача, з яких 46 працюють на постійній основі.

На кафедрах факультету туризму і готельно-ресторанного бізнесу регулярно, згідно затвердженого плану, проводяться методичні семінари, диспути, круглі столи. Підтримуються зв’язки з асоціацією туристичних підприємств Закарпаття, інформаційно-туристичним центром м.Мукачево, управлінням по туризму і курортам області з питань обміну досвідом роботи, у т.ч. по проведенню досліджень по виявленню нових сегментів туристичного (готельно-ресторанного) ринку.

Реклама

За останні п’ять років викладачі факультету прийняли участь і виступили на 48 Всеукраїнських та Міжнародних науково-практичних конференціях, які проводилися у м. Мукачево, Львові, Чернівцях, Житомирі, Хмельницькому, Харкові, Сімферополі, Києві, Тернополі, Донецьку та інших містах України, а також у Словаччині, Угорщині, Польщі. У травні 2011 року на базі Мукачівського державного університету, з ініціативи факультету туризму і готельно-ресторанного бізнесу відбулась міжнародна науково-практична конференція «Карпатська конференція з проблем охорони довкілля». На кафедрі туризму і рекреації під керівництвом Касинця О.В. – Почесного працівника туризму України – систематично із студентами проводяться виїзні навчальні екскурсії:

- автобусні та комбіновані («Місто над Латорицею», «Ужгород давній і сучасний», «По курортах Закарпаття», «Нам дороги позабути не можна» (тематична екскурсія по дорогах Другої світової війни), «Морське око – озеро Синевір», «По Гуцульщині», «Давні міста Закарпаття», «В церкви і монастирі Закарпаття», «Дерев’яна архітектура Закарпаття»;

- пішохідні і гірські екскурсії (на г.Говерлу, г. Петрос, г.Пікуй, на Обавський камінь та інші);

Реклама

- водні екскурсії (сплав по р. Тиса та р. Ріка на катамаранах);

- велосипедні екскурсії (по долині р. Визниця до с. Пузняківці, по долині р. Синявка із сходженням на Обавський камінь);

- природничі екскурсії (дендропарк с. Березинка, дендропарк санаторію «Карпати», НП «Синевір», долина «Нарцисів» та інші).

Цікавими та змістовними були кількаденні туристично-екскурсійні подорожі до Львова, Івано-Франківська, Тернополя, Чернівців, Хмельницька, Києва.

При проведенні навчальних екскурсій зібрано та узагальнено значний тематичний матеріал: розроблено відеофільми «Кращі сільські садиби Закарпаття»,

«Туристичний рафтінг стає доступним для всіх», фотопутівники «Дерев’яні церкви Закарпаття», «Мукачівський замок Паланок», «Мукачево», «Учбово-спортивна база «Закарпаття», компакт-диски та плакати з активного відпочинку. Студенти та викладачі факультету туризму і готельно-ресторанного бізнесу систематично відвідують виставку-ярмарок “ТурЄвроцентр-Закарпаття”. Саме виставки-ярмарки надають змогу учасникам, представникам вітчизняних і міжнародних туристичних організацій, відвідувачам та іншим суб’єктам ринку туристичних і санаторно-курортних послуг налагодити ділові контакти та укласти важливі угоди. Невід’ємною складовою і гарантією якості підготовки висококваліфікованих фахівців є організація науково-дослідної роботи студентів. На факультеті туризму і готельно-ресторанного бізнесу створена студентська молодіжна організація в рамках громадської програми «Здорова молодь – здорова країна» (засновник Жук Р.), яка співпрацює з обласним інформаційним центром курортів за программою по наданню інформаційних послуг щодо оздоровлення і можливостей активного відпочинку з водного туризму, рафтингу, велотуризму, розробляються тури, використовується власна друкована продукція, проводяться семінари.

За останні три роки студенти спеціальності «Туризм» прийняли активну участь і виступили з 26 доповідями на 6 студентських конференціях. За підсумками конференцій 16 студентів були нагороджені почесними грамотами, 6 – дипломами за активну участь, 4 – за актуальність та обґрунтованість наукових досліджень. Студенти факультету туризму і готельно-ресторанного бізнесу приймають активну участь у різноманітних заходах спортивного туризму. Зокрема, прийняли участь у Всеукраїнській велоестафеті “Спорт для всіх єднає Україну”, у туристично-спортивному святі “Планета Драгобрат” та інших. Систематично студентами напряму підготовки «Туризм» проводяться екскурсії для відпочиваючих в Закарпатті в створеному в Мукачівському державному університеті “Музеї прикладного мистецтва Закарпаття”. Тут зібрані цікаві взірці народного одягу (15 костюмів), вишивки, предмети побуту та праці, що ввібрало в себе культуру сусідніх народів (угорців, румунів, словаків). В перспективі, на факультеті туризму і готельно-ресторанного бізнесу у науковому плані більша увага приділятиметься аналізу конкурентоздатності сегментів культурного туризму. Пріоритет повинен бути наданий інформації на іноземних мовах і об’єктам самообслуговування».

Реклама

Отокар Касинець: “Сучасний туризм став набагато вибагливішим“

Більше тридцяти років присвятив рекреаційній справі старший викладач факультету туризму і готельно-ресторанного бізнесу Отокар Касинець. З ним ми поспілкувалися не тільки про надбання, а й про проблеми галузі як у нашому краї, так і в цілому по країні.

– Які напрямки туризму Ви вважаєте пріоритетними на даний час?

– Вже пройшли ті часи, коли туристам достатньо було «десь переночувати». Сучасний туризм став набагато вибагливішим, він вимагає анімаційності. Йому потрібні конні прогулянки, квадроцикли, снігоходи тощо. Його не влаштовує «що-небудь поїсти» та «як-небудь переночувати». Особливо для закордонних туристів не є проблемою оплатити дорогі послуги, проблема в тому, що мало хто може їх професійно надати. І саме над цим ми працюємо: готуємо професійних фахівців, які здатні забезпечити найвибагливішого туриста необхідними послугами. Щоб він після цього приїхав ще раз і привіз своїх рідних, друзів.

–Ваші студенти мають можливість практикуватися на туроб’єктах краю?

– Так, наші студенти проходять і практичне навчання, і навчальні екскурсії. Є багато туристичних фірм і об’єктів, які радо співпрацюють з нами. Але є і такі, що навіть беруть з нас гроші за в’їзд автобуса з студентами на їх територію – так було на Ужгородщині та Перечинщині. Виходить, що фінансове навантаження лягає знову ж на батьків. Щоб студент отримав нормальні практичні навички, доводиться додатково платити.

Часто на допомогу нам приходить профком, який виділяє кошти на поїздки по об’єктам.

Реклама

З іншого боку, наведу такий приклад. Нещодавно під час поїздки познайомився в купе з мамою студентки, що вивчає туризм в одному з престижних вузів Києва. Вона мені повідомила, що за 4 роки у них не було жодної (!) екскурсії, жодного виїзду на туристичні об’єкти. У цьому плані МДУ стоїть на голову вище.

– Які проекти реалізовують Ваші студенти?

– В основному, це стосується активних видів туризму – велосипедного, водного. Випускники спеціальності “Туризм” (Жук Р., Ушакова О., Грабовчак Є., Білак І. та інші) прийняли активну участь у створенні електронного каталогу туристичних підприємств Закарпаття на основі інформаційно-реєстраційної системи “Диспетчер курортів Закарпаття” для забезпечення підприємців та інших користувачів необхідною інформацією по туристичним об’єктам регіону. За три роки проведено міжвузівські студентські науково-практичні конференції: «Туризм в міжнародних відносинах на зламі XX і XXI століть» (2008 р.), «Роль активних видів туризму на сучасному етапі» (2009 р.), «Сучасні тенденції та перспективи розвитку туристичного бізнесу» (2010 р.), «Стан підготовки туристичного бізнесу регіону до ЄВРО-2012» (2011 р.).

– Ваші студенти вже самі проводять екскурсії?

– Курси екскурсоводів при нашому факультеті можуть пройти не тільки студенти, а й усі бажаючі. Але крім посвідчення, треба мати ще й відповідний дозвіл від управління по туризму ОДА. З гордістю додам, що підготовку наших студентів було відзначено управлінням по туризму області.

– Які плани Ви збираєтесь реалізовувати у найближчий час?

– Одним з амбітних планів є створення туристичного інформаційного центру на базі однієї з турфірм, де студенти зможуть проходити дуже корисну практику. Адже володіння інформацією – одна з обов’язкових навичок фахівця рекреаційної галузі. Щоб задовольнити потреби того чи іншого клієнта, фахівець має знати усі навколишні об’єкти.

Реклама

Важливою для нас є грантова діяльність, що стосується транскордонного співробітництва. Вже маємо напрацювання з Береговом (п. Йосип Торпаі) щодо угорсько-української співпраці на базі їхнього інфоцентру.

– Якщо брати загальну ситуацію у туристичній галузі краю, як Ви її оцінюєте?

– Все починається з державницького розуміння питання. З одного боку, чути звідусюди про туризм, як пріоритетний напрямок у розвитку краю. З іншого – про що тут говорити, коли у нас вже навіть немає міністерства туризму. Проводиться маса атракцій, фестивалів, а на рекламу ніхто не виділяє кошти. Я вже мовчу про дороги. Наші власники автобусів відмовляються їхати на деякі об’єкти. Про туалети я взагалі мовчу – нещодавно я писав статтю в газету про те, що усі екскурсії в Мукачеві починаються з монастиря… бо там є туалет. На території всієї області аж одна зупинка для автобусів. Закарпаття дуже втрачає свої рекреаційні позиції у цьому плані. Прикарпаття нас уже обійшло, тепер обходить Львівщина.

Багато залежить і від самих людей. Якщо ми хочемо позиціонуватися, як туристичний край, то повинні про це постійно пам’ятати. Турист, якому спочатку нахамив митник, потім обібрав автоінспектор ДАІ, після цього йому нагрубили в готелі, при цьому він не може вийти далеко з готелю, бо ніде піти в туалет… Не впевнений, що він повернеться до нас ще раз, яким би екстремалом не був.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно