Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Закарпатті позитивно оцінили головування Словаччини в Раді ЄС

На Закарпатті позитивно оцінили головування Словаччини в Раді ЄС

На Закарпатті позитивно оцінили головування Словаччини в Раді ЄС

Сьогодні, 27 січня в контексті завершення головування Словацької Республіки в Раді Євросоюзу (з 1 липня по 31 грудня 2016 року) Генеральне Консульство Словаччини в м. Ужгороді та Національний інститут  стратегічних досліджень провели брифінг.

ВІДЕО ДНЯ

У ньому взяли участь заступник голови облради Петро Грицик, заступник голови ОДА Олександр Петік, депутати облради, дипломати, науковці, експерти, представники громадськості, ЗМІ.

Відкрила захід та провела його радник при дирекції Національного інституту стратегічних досліджень Світлана Мітряєва. Вона наголосила, що півроку тому в цій залі більшість із присутніх були учасниками брифінгу «Пріоритети головування  Словаччини в Раді Євросоюзу», нині з їх участю будуть підбиті підсумки роботи. Та додала, що безпосередньо перебуваючи в центрі «європейської кухні», Словаччина брала участь у виробленні консолідованих політичних рішень, знаходила компроміси між країнами-членами Євросоюзу. Вона змобілізувала ЄС до згуртованості, запобігаючи його фрагментації, формувала європейське законодавство, активно працювала над новою європейською стратегією з питань спільної зовнішньої політики і політики безпеки та активно підтримувала  Україну в  питанні візової лібералізації, – йдеться у повідомленні прес-служби Закарпатської облради.

Реклама

–  І ось історична прем’єра шестимісячного головування Словаччини в Раді ЄС – завершилася!, – наголосила Світлана Мітряєва. Та запросила до слова Олександра Петіка. Посадовець  наголосив, що головування Словаччини в Раді ЄС для України було надзвичайно важливим. Зокрема, з огляду на лібералізацію візового режиму між Україною та ЄС.  І остаточне вирішення питання тільки підтвердить здатність ЄС бути сильним гравцем  в глобалізованому світі.

Після чого Генеральний консул СР у м.Ужгороді Янка Буріанова досить детально інформувала про роботу Словацької Республіки в Раді Європи. Так, Словаччина розпочала роботу в досить  непростий період (Брексіт, міграція, зростання екстремізму).  «Та до головування  ми ретельно підготувалися, зосередивши увагу на питаннях, які нас в Європі об’єднали б, а не розділили. В усіх названих сферах вдалося зробити крок вперед. Європа дала позитивну оцінку цій відповідальній роботі з боку Словаччини в ЄС . І хоча в Раді Європи Словаччина головувала вперше, однак вона демонструвала професіоналізм, надійність і фаховість», – мовила Янка Буріанова.

Реклама

Отже, за цей час рамках офіційних заходів у Братиславі відбулося 18 міністерських рад, саміт прем’єр-міністрів і президентів, зустріч голів парламентарів.  У Брюсселі під час головування  відбулося 51 засідання Рад міністрів, понад 1200 засідань на робочому рівні. В рамках  культурної презентації було організовано  250 культурних заходів в 30 країнах світу. Серед досягнень – вересневий саміт в Братиславі,  який розпочав та ввів  в європейську термінологію визначення «братиславський процес» – відображення актуального стану і майбутнього  вигляду ЄС. Лідери підтвердили свої амбіції щодо продовження проекту євроінтеграції, прийнявши «Братиславську декларацію», яка спрямована на безпеку, процвітання і покращення  спілкування між державами – членами, організаціями та  громадянами ЄС. Вдалося продовжити розвиток економічної сфери Євросоюзу, модернізацію європейського ринку та вирішення питання міграції, а також у рекордно швидкі строки прийняти бюджет ЄС на 2017 рік та ін.

Петро Грицик у своєму слові щиро подякував Янці Буріановій за підтримку всіх добрих ініціатив обласної ради в напрямку розбудови добросусідства із Словаччиною, високо оцінив головування Словацької Республіки в Раді Євросоюзу, підкреслив важливість того, що українське питання наші добрі словацькі сусіди, з якими нас пов’язують історичні, родинні та  партнерські вузи, було поставлено  як одне із пріоритетних.

– Ми високо цінуємо результат головування Словаччини в ЄС за непростих викликів сьогодення та теплі, дружні  взаємостосунки між нашими країнами і прикордонними регіонами. І я переконаний,що  Євросоюз – створився  і в ньому народи - це єдиний живий організм, який набиратиме сили і розквіту, – наголосив Петро Грицик та додав: – І хоч робота Словаччини в ЄС завершилася та  Словаччина й надалі робитиме все для того, аби в Європі був мир, спокій та право українців на європейське майбутнє було зреалізовано.

Реклама

Своїми думками поділилися Почесний консул Чехії  в м.Ужгороді, віце-президент торгово-промислової палати України Отто Ковчар, декан факультету міжнародних відносин УжНУ, професор Микола Палінчак, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин факультету міжнародних відносин,  професор Володимир Приходько, директор Центру  міжнародної безпеки  та євроатлантичної інтеграції  УжНУ, професор Ігор Тодор,  директор ННІ Євроінтеграційних досліджень УжНУ, професор  Іван Артьомов та ін. Вони наголосили, що Словаччина проробила велику результативну  роботу в час її головування в ЄС, всебічно підтримувала діалог Україну із Заходом в її прагненні жити в європейській родині, в т ч. за введення безвізового режиму ЄС з Україною . Та внесли низку цікавих пропозицій, серед яких запросити Послів Євросоюзу в Україну, щоб ті допомогли українському народу досягти своїх цілей  в утвердженні європейських цінностей та гідного життя на рідній землі.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно