Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Як пройшла декомунізація вулиць у Закарпатській області: цікаві дані

Як пройшла декомунізація вулиць у Закарпатській області: цікаві дані

Як пройшла декомунізація вулиць у Закарпатській області: цікаві дані

Після набуття чинності Закону про декомунізацію карти українських міст і сіл змінилися до невпізнання. Яндекс вивчив, які нові назви вибрали для вулиць Закарпатської області, що потрапили під дію закону.

ВІДЕО ДНЯ

За рік на Яндекс.Картах у зв’язку з декомунізацією було перейменовано близько 180 вулиць Закарпаття. За цим показником воно посідає 18-те місце серед регіонів країни, випереджаючи Хмельницьку область (біля 150 перейменувань) та поступаючись Волинській (більше 230), – повідомляє прес-служба "Яндекса".

Першочергово на Закарпатті перейменовували вулиці Терешкової. Із 26 перейменованих у країні вулиць, колись названих на честь Валентини Терешкової, 16 – на Закарпатті. В інших областях назви на честь першої жінки-космонавта в основному збереглись: формально під дію закону вони не потрапили. А ось яких назв, за даними Яндекса, зникло з карти області найбільше:

Реклама

1. Терешкової – 16

2. Жовтнева/Жовтня – 15 

Реклама

3. Колгоспна – 7 

4. Леніна – 6 

5. Котовського – 4

Реклама

Замість них з’явилися Квіткові та Весняні, Вишневі й Виноградні, Європейські та Українські. Однак на карті Закарпаття досі можна знайти «радянські» назви. Наприклад, чотири Пролетарські та три Першотравневі вулиці.

Як пройшла декомунізація вулиць у Закарпатській області: цікаві дані – 01

Якщо говорити про теми, яким віддавали перевагу при виборі нових назв вулиць, то на першому місці були події, що відображають новітню історію України. За даними Яндекса, у Закарпатській області з’явилось три вулиці Небесної Сотні й по одній Героїв Небесної Сотні, Героїв Майдану та Героїв АТО. 

Користуючись нагодою, разом із «радянськими» топонімами декомунізували й кілька об’єктів, які до того взагалі не мали назв. Так, головна вулиця села Тихий отримала ім’я Володимира Гафіча.

Досить часто вулицям намагалися підібрати «зручні» назви, схожі на старі за звучанням або змістом. Наприклад, у селі Калини вулицю Калініна перейменували на Калинову, а Леніна стала вулицею Джона Леннона.

Як пройшла декомунізація вулиць у Закарпатській області: цікаві дані – 02
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно