Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На Мукачівщині відбулися перші публічні громадські слухання щодо добровільного об’єднання громад

На Мукачівщині відбулися перші публічні громадські слухання щодо добровільного об’єднання громад

На Мукачівщині відбулися перші публічні громадські слухання щодо добровільного об’єднання громад

Про утворення добровільної об’єднаної територіальної громади говорили на Мукачівщині. У районі ще не має практики утворення об’єднаної територіальної громади (ОТГ), то ж перший досвід буде непростим, але повчальним.

ВІДЕО ДНЯ

Перші відкриті громадські слухання щодо об’єднання громад відбулися у селі В. Визниця. До громади села з пропозицією утворення ОТГ прийшла ініціативна група селища Кольчино, яку очолив селищний голова Микола Дуб, – йдеться у повідомленні Мукачівської РДА.

Пропозицію слухала громада Верхньовизницької сільради, яку очолює Михайло Кушнір. На запрошення обох керівників громад, участь у слуханнях взяв голова Мукачівської РДА Сергій Гайдай.

Реклама

Селищний голова Кольчина Микола Дуб, звертаючись до громади В.Визниці, зупинився на засадах Закону України "Про добровільне об’єднання територіальних громад", підкреслив недоліки та переваги об’єднання.

«Безперечно, найголовнішими перевагами об’єднання громад є повернення податків та зборів на місцевий рівень і разом з цим – повна фінансова незалежність, – каже Микола Васильович, – а це можливість для громади самостійно вирішувати пріоритети, на які спрямують фінансування».

Реклама

Микола Дуб зазначив, що у перспективі така ж пропозиція про об’єднання буде озвучена й перед громадою Пузняковецької сільської ради.

Також Микола Дуб озвучив прогнозовану кількість представників (депутатів) від кожного села у раді ОТГ, яка утовриться у випадку об’єднання.

На дуже важливому аспекті навколо теми утворення ОТГ наголосив присутнім голова РДА Сергій Гайдай. Очільник району зауважив, що наразі громади мають можливість об’єднуватися добровільно. Але вже з наступного року поділ на громади буде затверджено на всеукраїнському рівні.

Реклама

Також Сергій Володимирович зазначив, що у об’єднаній територіальній громаді посилюється роль громадянського суспільства й зростає відповідальність за розвиток села.
Повноваження ОТГ значно ширші, аніж звичних місцевих рад, але разом з тим зростає суспільна відповідальність за розвиток територіальної громади, і це дає небиякий поштовх та є позитивом.

Довідка: Верхньовизницька сільська рада налічує 2116 мешканців та включає села: В. Визницю, Кльочки, Лісарня. Кольчинська селищна рада з населенням понад 6 тисяч осіб включає такі села: смт. Кольчино, с. Жборівці, с. Кленовець, с. Коноплівці.

Очільник району Сергій Гайдай та керівники громад відповіли на безліч запитань, які виникли у місцевих мешканців в ході обговорення.

Люди цікавилися станом пільгових перевезень, працевлаштуванням, ремонтом доріг як районного, так і комунального значення. У спектрі децентралізації місцеві мешканці піднімали питання про те, як функціонуватиме ФАП, заклади освіти, чи не відбудеться скорочення, як надаватимуться адміністративні послуги населенню та інші.

Сільський клуб В. Визниці став справжнім інтерактивним майданчиком, на якому дискутували, висловлювали думки, побоювання та спільно шукали прийнятний варіант.

Оскільки слухання були першими, громади зберуться на зустрчі ще не одноразово, адже саме їм вирішувати як і з поруч з ким будувати своє майбутнє.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно