Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Угорщина забезпечить важкохворих закарпатців медпрепаратами

Угорщина забезпечить важкохворих закарпатців медпрепаратами

Угорщина забезпечить важкохворих закарпатців медпрепаратами

Проблема закупівлі медпрепаратів для важкохворих із термінальною стадією хронічної ниркової недостатності, що проживають на Закарпатті, так і залишається невирішеною через бездіяльність Міністерства охорони здоров’я (МОЗ) та Антимонопольного комітету України (АМК). На сьогодні в області залишилося 18 пацієнтів, котрі потребують щоденних процедур перитонеального аналізу. Один пацієнт через ускладнення хвороби кілька тижнів тому помер.

ВІДЕО ДНЯ

Кошти для медпрепаратів, які виробляє єдина в світі компанія зі Швейцарії «BAXSTER AG», є, однак Антимонопольний комітет постійно блокує тендерну процедуру закупівлі за скаргою одного з посередників-перекупників. У результаті необхідні ліки неможливо придбати й доставити на Закарпаття. Неодноразові особисті звернення Геннадія Москаля до керівництва МОЗ та АМК з проханням розблокувати процедуру закупівлі не дали результату, – повідомляє прес-служба Закарпатської ОДА.

Щоб врятувати хворих, минулого тижня очільник Закарпаття попросив допомоги Генерального консульства Угорщини в Ужгороді. У відповідь на це уряд Угорщини протягом двох днів виділив для потреб важкохворих закарпатців 4 мільйони форинтів (близько 400 тисяч гривень) і закупив медпрепарати. У понеділок, 27 лютого, ввечері гуманітарний вантаж буде доставлений на Закарпаття і переданий Закарпатській обласній клінічній лікарні.

Реклама

«Критична ситуація з медпрепаратами для перитонеального діалізу виникла на Закарпатті виключно через бездіяльність Мінохорони здоров’я та Антимонопольного комітету, – заявляє Геннадій Москаль. – Ліки, які виробляє тільки одна компанія в світі, слід було закупити для України цілеспрямовано без тендерних процедур і посередників, які роблять бізнес на медицині. Нічого цього не зробили, хворі помирають через відсутність препаратів, а для чиновників їхнє життя – порожній звук».

«Від завтра пацієнти з хронічною нирковою недостатністю на Закарпатті будуть забезпечені ліками приблизно на місяць завдяки добрій волі угорців, які відгукнулися на наше прохання. А далі ми закупимо витратні матеріали для перитонеального діалізу без тендерних процедур, які постійно блокуються. В Україні необхідно не тільки добре знати закони, але і вміти обходити їх без порушення законодавства. Що ми й будемо робити», – додає очільник Закарпаття.

Реклама

 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно