Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Різке зростання захворюваності на кір в Румунії сполохало медиків Закарпаття

Різке зростання захворюваності на кір в Румунії сполохало медиків Закарпаття

Різке зростання захворюваності на кір в Румунії сполохало медиків Закарпаття

Через різке зростання захворюваності на кір в Румунії, закарпатські медики занепокоєні можливістю поширення цієї хвороби і в нашій області. 

ВІДЕО ДНЯ

Небезпека спалаху цілком ймовірна, адже від цієї хвороби щеплено тільки третина дітей Закарпаття.

За словами директора департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Володимира Марковича, відсутність у минулі роки достатньої кількості вакцин та антивакцинальна кампанія, розгорнута ще з 2008 року, призвели до суттєвого зниження рівня колективного імунітету. Єдиним захистом від цієї хвороби є профілактичні щеплення. Перше щеплення дитина отримує в 12 місяців, а друге (ревакцинацію) у 6 років. Зараз в області є 8923 дози вакцини для профілактики кору. Також  вже наступного тижня  надійде гуманітарний вантаж від Угорщини, яка додатково поставить в Закарпаття ще 20 тисяч доз вакцини.

Реклама

Обласний позаштатний епідеміолог Вікторія Тимчик зауважила  що останній раз різке зростання захворюваності в нашій області відбулося у 2012 році. Було зареєстровано 1835 випадків, що перевищило загальнодержавні показники у п’ять разів. Для кору характерна циклічність.  Високі показники інфікування повторюються кожні 5-6 років. І 2017 рік – саме піковий. На сьогодні, як в Україні так і в нашій області, є ознаки наближення чергового епідемічного підйому цього захворювання.   

Про ознаки хвороби та ускладнення, які вона викликає розповів  головний лікар обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк. Найбільший ризик захворіти на кір у нещеплених дітей раннього віку. Лікар зауважив, що минулого року в області перехворіли кір тільки двоє, а цьогоріч – діагностовано один випадок  кору у мешканця з Тячівщини.

Реклама

 Медики наголошують, щоб захистити дитину від небезпечної інфекції потрібно якнайшвидше зробити щеплення.  Жодного випадку ускладнень чи побічних дій вакцини «Пріорікс» яка є сьогодні у всіх щеплювальних кабінетах області, за останні роки не зафіксовано.

Довідково: кір – це надзвичайно заразне гостре вірусне захворювання.

Як відбувається зараження кором?

Реклама

Джерелом інфекції є хворим кором людей з моменту появи перших ознак хвороби до п’ятого дня від початку висипань. У випадку зараження, після контакту із хворим проходить від 7 до 17 днів, перш ніж хвороба проявиться (інкубаційний період).

Кір – це повітряно-краплинна інфекція. Вірус попадає в організм через слизові оболонки верхніх дихальних шляхів і очі від хворої людини, яка поширює його при диханні, розмові, чханні і кашлі.

Вірус кору дуже летючий – з потоком повітря він може потрапляти в сусідні приміщення й навіть на інші поверхи будинку через вікна, вентиляцію, замкові щілини, - тому заразитися можна, просто перебуваючи в одному будинку із хворим. При цьому вірус швидко гине в зовнішньому середовищі, тому поширення інфекції через предмети (постільну білизну, одяг, іграшки), а також через третіх осіб, що контактували із хворим, практично неможливо. Приміщення, де перебував хворий кором, досить провітрити, щоб у ньому можна було перебувати без ризику заразитися, дезінфекція не потрібна.

Як протікає захворювання кір?

Хвороба починається гостро: дитина скаржиться на сильний головний біль, слабкість, температура може підвищуватися до 40ºC, апетит відсутній. Незабаром з’являються нежить, кашель - звичайно сухий, болісний, або гавкаючий - при ларингіті. Горло в дитини червоне, набрякле, шийні лімфовузли збільшені. Характерне запалення слизової оболонки очей - кон’юнктивіт (очі червоніють, з’являється сльозотеча, світлобоязнь, згодом з’являється гнійні виділення). На другий-третій день хвороби у роті з’являються рожеві крапкові висипання (енантема), а на слизовій оболонці щік, ясен і губ - характерні для кіру маленькі білусоваті цятки (плями Бєльського-Філатова-Коплика). І те, і інше можна побачити до появи висипу на тілі.

На 4-5 день хвороби з’являється висип - спочатку на шкірі голови, за вухами, на обличчі. Наступного дня вона поширюється на тулуб, ще через день - на руки й ноги. Коревий висип являє собою численні дрібні червонуваті цятки і пухирців, які мають тенденцію до злиття й утворення більших плям. У період появи висипи стан дитини різко погіршується - знову підвищується температура, підсилюються катаральні явища (нежить, кашель), загострюється кон’юнктивіт. Дитина млява, відмовляється від їжі, спить неспокійно.

Якщо немає ускладнень, то із четвертого дня від початку висипань наступає поліпшення стану. Сип або зникає зовсім, або переміняється пігментацією й ділянками лущення шкіри. Зникнення висипу відбувається в порядку, зворотному її появі. У дитини нормалізується температура, проходять катаральні явища - вона поступово видужує.

Реклама

Можливі ускладнення

У наші дні при вчасно початому грамотному лікуванні ускладнення при корі бувають нечасто. Більшість дітей (на відміну від дорослих) переносять цю хворобу без наслідків. Ускладнення частіше виникають у дітей до року, недоношених, з малою масою тіла, алергіків. Перебіг хвороби може ускладнюватися ураженням дихальної системи: ларингітом, трахеїтом, бронхітом, пневмонією; очі - кон’юнктивітом, блефаритом; травної системи - диспепсії; запаленням середнього вуха - отитом або слухової труби - евстахеїтом. У маленьких дітей часто буває стоматит. Найважчі ускладнення кору, які, на щастя, зустрічаються крані рідко, торкаються головного мозку - менінгіт і енцефаліт.

Профілактика кору

У людини, що перехворіла кором, на все життя зберігається імунітет до цієї інфекції - випадки повторних захворювань одиничні.  Діти до 6 місяців, що особливо перебувають на грудному вигодовуванні, хворіють на кір украй рідко.

Основний спосіб профілактики цієї інфекції - активна імунізація. Вакцинація проти кіру проводять дітям у віці 12 місяців, ревакцинація - у шість років. Імунізація проти корі також проводиться раніше не привитим підліткам, що й не боліли кором, у віці 15-17 років і дорослим у віці до 35 років.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно