Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • "Державі потрібно визначитись, чи варто вводити подвійне громадянство", – політолог

"Державі потрібно визначитись, чи варто вводити подвійне громадянство", – політолог

"Державі потрібно визначитись, чи варто вводити подвійне громадянство", – політолог

Закарпатський політолог Віктор Пащенко вважає, що менше 30-40% жителів області мають угорські паспорти. У коментарі інтернет-виданню "PMG.ua" експерт, зокрема, зазначив: "Реальні цифри кількості громадян Угорщини ми не знаємо. І тому названі політиками дані не мають ніякого підґрунтя. Вважаю, що ці цифри були використані зі спекулятивною метою, аби перед виборами сподобатись прихильникам єдиного громадянства. Адже не секрет, що у політиків почалась підготовка до майбутніх виборів. І якщо раніше на публіку спрацьовувала тема мови, то зараз уже з’явилась інша – громадянства і паспортів. І вони обидві болючі в першу чергу для національних меншин".

ВІДЕО ДНЯ

При цьому він наголосив, що Україні потрібно визначитись, яким шляхом піти далі: "Зараз у нас є принцип єдиного громадянства. Але, незважаючи на це, люди діють інакше і мають не один паспорт, а кілька. Чому так сталось? А тому що був відсутній механізм покарання за добровільне набуття громадянства іншої країни. Тому державній владі потрібно визначатись: або ми забороняємо подвійне громадянство і караємо за це аж до втрати українського паспорта, або офіційно вводимо його у нашій країні. Єдине, що треба врахувати – це створити такий механізм, який дав би можливість виявити тих порушників, котрі добровільно вирішили взяти подвійне громадянство. Інакше і цей законопроект буде своєрідною "фількиною грамотою".

Політолог зауважив, що Україні треба піти шляхом цивілізованих країн, які вже легалізували подвійне громадянство. "На наших очах змінюється світ. Завдяки технологіям стираються кордони, а міждержавні та міжрегіональні зв’язки стають тіснішими. Приклад ЄС показує, що і кордони стають маленькою формальністю. Тому від теми подвійного громадянства нікуди йти. І, можливо, нашій країні теж доведеться піти цією дорогою і не відвертатись від глобалізаційних процесів".

Реклама

Нагадаємо, що Президент України Петро Порошенко поданим законопроектом про внесення змін до Закону України "Про громадянство України" пропонує позбавляти громадянства осіб, які добровільно набули громадянство іншої країни.

Стосовно цього питання вже висловились кілька українських політиків. Так, міський голова Львова Андрій Садовий заявив, що близько 30-40% закарпатців мають паспорти інших країн. На слова мера "західної столиці" відреагував голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, який спростував заяву і мовив, що він не може уявити, звідки у градоначальника міста Лева така інформація.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно