Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Частина закарпатців зможе приватизувати свої кімнати у гуртожитках

Частина закарпатців зможе приватизувати свої кімнати у гуртожитках

Частина закарпатців зможе приватизувати свої кімнати у гуртожитках

Віднині ті, хто проживає у відомчих чи приватних гуртожитках зможуть приватизувати свої кімнати, в яких живуть понад 5-ть років поспіль. За прийняття в повторному другому читанні з урахуванням пропозицій Президента України Петра Порошенка законопроекту №1076 проголосували 256 депутатів при мінімально необхідних 226, у т. ч. обранці від Закарпаття.

ВІДЕО ДНЯ

Відтепер громадяни, які на законних підставах зареєстровані за місцем проживання в гуртожитку і фактично проживають у ньому, отримують право на приватизацію житлових приміщень у гуртожитку після їх розселення в окремі житлові приміщення в гуртожитку.

Право проживання у гуртожитку надається одиноким громадянам і сім’ям, які мають право проживати в гуртожитках, за рішенням адміністрації підприємства, установи, організації або органу місцевого самоврядування, яким належить гуртожиток і договору найму житлового приміщення, укладеного на підставі спеціального ордера, виданого відповідно до ст. 129 Житлового кодексу Української РСР або договору оренди житла, укладеного відповідно до ст. 810, 811-813 Цивільного кодексу України, – у випадках, визначених цим законом, зокрема, на вимогу власника гуртожитку (його представників), за умови, що мешканець гуртожитку або його сім’я були вселені в гуртожиток на підставі спеціального ордера і проживали там по договору найму житлового приміщення.

Реклама

Право на приватизацію поширюється на приміщення в гуртожитках, побудовані в радянські часи на загальнодержавні кошти (в тому числі за рахунок державних і колективних підприємств та організацій) і які були включені до статутних капіталів (фондів) господарських товариств та інших організацій, створених у процесі приватизації (корпоратизації) колишніх державних або комунальних підприємств, у тому числі ті, які в подальшому були передані до статутних капіталів інших юридичних осіб або відчужені іншим способом.

Однак ця норма не буде поширюватися на гуртожитки, які були побудовані або придбані в радянські часи приватними або колективними власниками за власні або залучені кошти. Згідно з текстом документа, після передачі гуртожитку в комунальну власність і створення власниками житлових і нежитлових приміщень у гуртожитку Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) зміна статусу гуртожитку здійснюється відповідно до закону.

Реклама

Розмір компенсації вартості гуртожитків, переданих у власність територіальних громад на частково-компенсаційної або компенсаційній основі, розраховується відповідно до вартості гуртожитків, за якою вони були включені до статутних капіталів товариств, створених у процесі приватизації або корпоратизації, з урахуванням зменшення вартості внаслідок нарахованого фізичного зносу або збільшення вартості в результаті фактично підтверджених витрат власників на проведення капітального ремонту за час перебування гуртожитків у їх власності.

Документ визначає, що тривалим часом для проживання вважається проживання в гуртожитку постійно сукупно протягом 5 і більше років. Не матимуть право приватизовувати помешкання у гуртожитках громадяни, котрі проживають там, у зв’язку з навчанням, підвищенням кваліфікації, та не працюють на підприємстві, яке є власником гуртожитку. Не матимуть право на приватизацію також і ті громадяни, які в гуртожитках живуть без правових на то підстав.

Ухвалення цього Закону дозволить частині закарпатців узаконити житло, в якому вони мешкали десятиліттями, однак досі не мали на нього жодних прав.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно