Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Чеський дім із візовим центром запрацює цього року в Ужгороді

Чеський дім із візовим центром запрацює цього року в Ужгороді

Чеський дім із візовим центром запрацює цього року в Ужгороді

 

ВІДЕО ДНЯ

Про перспективи відкриття в Ужгороді офіційного представництва Чехії йшлося під час нещодавньої двосторонньої зустрічі  голови Закарпатської облради Михайла Рівіса з міністром МЗС Чехії Любомиром Заоралеком, що відбулася в Празі. Також обговорили подальшу співпрацю із Закарпаттям у соціально-економічній, науковій, культурній та туристичній сферах. Про це повідомляє прес-служба Закарпатської обларади.

"На жаль, зараз у нас – безробіття, а у вас – нестача робочої сили. Під час моїх неодноразових зустрічей із гетьманами Пардубицького краю та Височини, з якими Закарпаття успішно співпрацює багато років, зазначалося, що чеські підприємства мають хороший досвід роботи із закарпатськими робітниками, – зауважив Михайло Рівіс. – Тож, ці три краї Чехії вже зараз готові прийняти до себе на роботу велику кількість закарпатців різних професій. Але вони мають проблему з оформленням робочих віз. Бо, як з’ясувалося, "віза-поінт" виявилася неефективною. Тому нині, як ніколи, назріло питання створення в Ужгороді інформаційно-консультативного центру для закарпатських шукачів роботи в Чехії".

Реклама

Як зазначив голова Закарпатської облради, торік він вніс пропозицію гетьманам спільно ініціювати перед центральними органами чеської влади створення Чеського дому, де б можна було розмістити партнерські структури: візовий, інформаційний та культурний центри. Це полегшило б співпрацю між Закарпаттям та Чехією і прискорило б входження України в європейське співтовариство. Ну, а кінцевою метою б стало відкриття повноцінного консульства Чехії в Ужгороді. І це логічно, бо за чеськими візами у дипломатичне відомство у Львові звертається найбільше закарпатців і найменше – представники інших регіонів.

Міністр МЗС Чехії Любомир Заоралек у першу чергу зауважив, що уряд ЧР принципово підтримує територіальну цілісність і суверенітет України. З боку міністерства він пообіцяв максимально сприяти відкриттю Чеського дому в обласному центрі Закарпаття, і вже скоро – у серпні-вересні цього року. Це буде перший дієвий крок та зніме проблеми закарпатських заробітчан щодо довготривалого бюрократичного оформлення віз у Львові.

Реклама

"Я навіть готовий приїхати на Закарпаття й взяти участь в урочистому відкритті Чеського дому в Ужгороді, – запевнив головний дипломат Чехії. – Для цього ми вирішимо питання з фінансування організаційних заходів функціонування цього представництва в Ужгороді. Наступним етапом стане відкриття повноцінного консульства на Закарпатті. Для цього нам потрібно закласти відповідні кошти на наступний рік".

Також у ході конструктивної дискусії сторони обговорили актуальні питання взаємодії та співробітництво у рамках підписаних угод Закарпаття з чеськими краями. Це унікальна можливість залучення коштів для соціального розвитку територіальних громад Закарпаття у вигляді фінансової допомоги з регіональних європейських фондів для реалізації пріоритетних проектів.

Читайте також: Європарламент проголосував за надання Україні безвізового режиму

Реклама

Метою таких угод є розвиток взаємних контактів та співробітництва між Закарпатською областю та чеськими краями у формі одноразових, довгострокових проектів та діяльності у таких галузях як економіка, загальна та професійна освіта, науково-технічна співпраця, захист навколишнього середовища, культурної та природної спадщини, туризм, розвиток сіл і міст, культурне, громадське та спортивне життя. А також співпраця між органами влади та установами сільського господарства, використання міжнародних структурних фондів та інших фінансових інституцій, що підтримують розвиток.

Зі свого боку очільник МЗС Чехії Любомир Заоралек позитивно відзначив тісні партнерські відносини  між регіонами Закарпаття та Чехії, побажав подальшого розвитку транскордонного співробітництва, як важливої складової розвитку міжнародної співпраці  України з Чехією.

 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно