Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Єдина в Європі працююча водяна кузня діє на Закарпатті

Гамора – так називають водяну кузню на Закарпатті. Подібних до цього часу в Європі збереглося кілька, але закарпатська єдина, яка діє. У ній збереглися речі минулих століть і виготовляють ті ж вироби, яких потребували українці у 18-19 століттях.

ВІДЕО ДНЯ

Один раз на рік саме поблизу гамори проводиться фестиваль ковальства. Так місцева влада та й самі ковалі намагаються зберегти це мистецтво.

За 125 кілометрів від Ужгорода є невеличке село Лисичево. Знаходиться воно на Іршавщині. Доїхати до села найлегше автівкою. Дорога не з кращих, але чудові краєвиди зелених гір та долини річки Боржави компенсують незручності. До Лисичева нині з’їжджаються тисячі туристів із усієї Європи. Населений пункт відомий у світі завдяки водяній кузні.

Реклама

Закарпатські історики кажуть, що першим згадкам про гамору понад 300 років. Як кузня це підприємство існує лише одне століття, до того часу на його місці працювало ткацьке виробництво. Величезні дерев’яні колеса змушувала крутитися сила гірського потічка, вони й приводили в дію потужні ткацькі верстати.

На початку 20-го століття виготовляти тканини стало невигідно, тому фабрику переобладнали, а дерев’яні колеса змусили кувати залізо.

Реклама
Єдина в Європі працююча водяна кузня діє на Закарпатті – 01
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно