Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • На українсько-румунському кордоні відбулись Дні добросусідства

На українсько-румунському кордоні відбулись Дні добросусідства

ВІДЕО ДНЯ

У суботу, 22 квітня, прикордонні регіони України та Румунії відзначили Дні добросусідства. Цього разу урочистості відбулися на українському боці в с.Нижня Апша Тячівського району і вперше за всю історію святкувань проходили в тристоронньому форматі. Україну представляла Закарпатська область, а Румунію два повіти – Марамуреш і Сату Маре.  

Після урочистої зустрічі з хлібом-сіллю в Міжнародному пункті пропуску «Солотвино – Сігет-Мармацієй» делегації вирушили до школи в Нижній Апші. Саме тут на площі й відбулося головне святкування з виступами фольклорних колективів, виставками творів народних умільців та дегустацією страв і напоїв, що притаманні прикордонним регіонам обох країн, – йдеться у повідомленні офіційного сайту Геннадія Москаля.

Реклама

Закарпатську делегацію очолювали Геннадій Москаль та Михайло Рівіс, а румунських гостей представили керівники повіту Сату-Маре Дарус Філіп та Потакі Чобо, а також керівники повіту Марамуреш Себастіан-Міхай Лупуц та Габріел Зетя. У своїй вітальні промові румунською мовою Г.Москаль жартома відзначив:

– Українців і румунів, крім кордону, розділяють погані дороги й річки. Дороги ми зараз інтенсивно ремонтуємо, а річки контрабандисти долають навіть без мостів. Якщо ж серйозно, то Закарпаття, Марамуреш і Сату Маре мають багато спільного – наприклад, традиції, пісні і хороші люди. У чому ми зараз переконаємося. Щиро бажаю всім гарного свята! Слава Україні! Слава Румунії!

Реклама

Свято відвідала величезна кількість гостей з усіх районів Закарпаття, сусідніх областей України та прикордонних повітів Румунії. У рамках його відзначення голова Закарпатської ОДА та префекти Марамуреша і Сату Маре підписали програму спільних дій про культурну та економічну співпрацю на 2018 рік.

Нагадаємо, що вперше міжнародний фестиваль «Дні добросусідства між Україною та Румунією» відбувся у 2002 році з ініціативи тодішнього голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля, після чого 14 років не проводився взагалі. У 2015 році, після повторного призначення на Закарпаття, Г.Москаль відновив свято, яке почергово проводиться в прикордонних регіонах Україні та Румунії.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно