Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатці вивчали словацько-норвезький досвід у вирішенні проблематики зміни клімату

Закарпатці вивчали словацько-норвезький досвід у вирішенні проблематики зміни клімату

ВІДЕО ДНЯ

У словацькому місті Кошице відбувся дводенний семінар на тему: «Підходи та інструменти для визначення проблематики зміни клімату в якості глобальної загрози в плануванні і прийняття рішень місцевих органів влади». У заході взяли участь директор Агентства регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Михайло Данканич, депутат Закарпатської обласної ради Андрій Шекета, начальник управління містобудування та архітектури ОДА Микола Пігуляк, заступник директора департаменту екології та природних ресурсів ОДА Юрій Шпонтак, начальник управління економіки та підприємництва Ужгородської міськради Ольга Травіна, представники виконавчого апарату облради та ОДА, мас-медіа телеканалу «Тиса-1».

Організатором заходу виступили: Карпатський інститут розвитку м.Кошице, Норвезький фонд фінансового механізму, Агенство підтримки реіонального розвитку м.Кошице та Агенство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради, – інформує Закарпатська обласна рада.

Реклама

Метою семінару стало представлення напрацьованого досвіду норвезькими та словацькими експертами та представниками місцевих органів прикордонних регіонів Словаччини – Пряшівського і Кошицького, Закарпатської області. В ході заходу активно обговорювалося різні варіанти та їх практичне застосування в роботі місцевих рад.

Уважно вислухавши напрацьований досвід норвезьких та словацьких фахівців, Андрій Шекета зазначив:

Реклама

– Сьогоднішній семінар заслуговує на увагу з кількох причин: по-перше - це те, що він не лише привертає увагу до глобальної кліматичної проблеми, а й демонструє, як можна її вирішувати на місцевому рівні, правильно плануючи і забудовуючи території з врахування переміщення повітряних мас, розширюючи площі зелених зон, в тому числі і в містах, за рахунок новітніх технологій, бережне поводження з водою тощо.

По-друге, семінар дав можливість подивитись на досвід організації вирішення цих проблем в Норвегії, показав певні кроки наших словацьких сусідів і чітко вказує нам, що місцеве самоврядування в Україні мусить сприймати кліматичні зміни, що відбуваються зараз, як новий потужний виклик, і реагувати на нього відповідними правилами забудов, благоустрою, плануванням майбутньої роботи в розвитку місцевих комунікацій, водопостачання  і т.д. Можливо варто переглянути набір інструментів, які є зараз в місцевих громадах для відповідної роботи, й ініціювати певні зміни в законодавстві, з тим, щоб кожна громада вирішувала, як їй реагувати на кліматичні виклики. Наприклад, будівництво нового парку чи парковки. А також - заохочувати бізнес будувати офіси із зеленими дахами, на яких росте трава, чи просто максимально одноразово отримати гроші за продаж землі під забудову.

І третій момент, на якому хочеться наголосити, це те, якщо наші сусіди з Кошице чи Пряшева вже роблять цю роботу, маючи майже такі ж кліматичні умови, як і ми, то нам варто розвивати цю співпрацю, обмінюючись даними досліджень, думками й ідеями, бо для вітру, бурі чи снігопаду, як і для посухи чи паводку, державних кордонів не існує. Це наша спільна відповідальність, – резюмував обласний обранець Андрій Шекета.

Реклама

Активними в дискусії з даної проблематики також були Ольга Травіна, Юрій Шпонтак та Микола Пігуляк.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно