Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатка створює із кукурудзяного листя вироби, які розійшлись по всій Україні та Європі

Закарпатка створює із кукурудзяного листя вироби, які розійшлись по всій Україні та Європі

Закарпатка створює із кукурудзяного листя вироби, які розійшлись по всій Україні та Європі

Патріотизм у кожного з нас виявляється по-своєму: хтось захищає державу, хтось створює живописні полотна на українську тематику, хтось пише громадянську лірику, а окремі краяни спрямовують душевні пориви на рукоділля… Зокрема, Ганна Дикун із Вишкова створює маленькі шедеври із кукурудзяного листя, надаючи своїм «солом’яним солдатикам» національного колориту і вкладаючи у них частинку власної душі.

ВІДЕО ДНЯ

Солом’яні солдатики

Пані Ганна не дипломований митець, усе життя пропрацювала в торгівлі, але має дуже цікаве заняття, яке займає весь її вільний час.

Реклама

– Плести навчилася уже в дорослому віці, після закінчення школи. Виробами з кукурудзи захоплювалася мама, а я тепер передаю знання 14-річній онучці Ангеліні. Донька і син пішли власним шляхом, рукоділлям не займаються. Проте вироби ручної роботи з листя кукурудзи є традиційним заняттям для мешканців Вишкова вже кілька сторіч. Більшість краян навіть якщо не роблять «кукурудзяних» шедеврів, але знають справлятися з підручним матеріалом, який у кожного росте на городі, – розповідає 54-річна жінка.

Тож, незважаючи на те, що майстриня мешкає в угорськомовному селищі, прагне віддати шану бійцям, що захищають на Сході українську державу. Зокрема, вона неодноразово була учасницею різноманітних благодійних аукціонів на підтримку Збройних Сил. Серед її робіт є ціла низка таких цікавих колоритних патріотичних рукотворних див, як, скажімо, композиції «Воїни АТО», «Наш стяг», «Слава Україні!».

Реклама

– Останнім часом у мене з’явилося чимало патріотичних ідей і я почала робити воїнів-героїв із синьо-жовтими прапорами та автоматами, а також їхніх дружин – матерів із дитятами над люльками, старих жінок, що чекають синів із війни. Виготовляю також самобутні експонати під старовину – водяні та повітряні млини, хатини з тином і колодязем, кузні з ковалями, лісорубів із сокирами, – ділиться думками умілиця.

Закарпатка створює із кукурудзяного листя вироби, які розійшлись по всій Україні та Європі – 01

Любов до рідної землі завжди надихає

Реклама

Серед робіт пані Ганни є справді унікальні високохудожні творіння. Навіть цілі тематичні композиції, серед яких: «Свято винограду», «Благослови нас, Боже», «Дорога життя», «Народження Ісуса», «Будні в давні часи у Вишкові» та інші. Між роботами майстрині особливе місце займають біблійні персонажі – Діва Марія, Ісус Христос, святий Йосип.  До речі, плетений хрест із янголами, висотою майже півметра є найбільшою дизайнерською роботою жінки. Найменшим же є крихітний різдвяний семисантиметровий дзвіночок. Працює над одним виробом Ганна Дикун не менше доби, іноді навіть кілька тижнів.

– Мене неабияк надихає любов до рідного краю, а також квіти, гори, тварини, – запевняє майстриня. – Наприклад, коні – одні з найпривілейованіших експонатів. Я їх просто обожнюю. Знаю, що в нашого закарпатського люду протягом сторіч вони були годівниками. Досі у Вишкові є родини, де не розлучаються зі скакунами. Тож виробів із парнокопитними красенями маю справді багато. А от виготовляти їх найважче із усіх плетених робіт. Але готові декоративні  тягові помічники людини варті старань. До речі, намагаюсь передати коня не тільки у статичній позі, коли він стоїть, але й у динаміці, коли граційна тварина біжить, тягне віз, мандрує з вершником.

Відрадно, що жінку у творчому захопленні зажди підтримують рідні та друзі: чоловік заготовляє листя, сусід робить дерев’яні підставки, а діти підказують теми для створення ексклюзивних композицій. Хоч роботи вишківчанка, як правило, не продає, а дарує знайомим, та її вироби є вже і в різних куточках України, і в багатьох країнах Європи.

Зі слів пані Ганни, великих статків на кукурудзяних сувенірах нажити не можна, але подібне заняття приносить неабияку внутрішню насолоду, дозволяє відчути гармонію з навколишнім світом, дарує масу позитивних вражень та спонукає весь час самовдосконалюватись.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно