Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Європейські машини для закарпатців – нездійсненна мрія чи найближча перспектива? Автомобілісти вирушили на Київ

Європейські машини для закарпатців – нездійсненна мрія чи найближча перспектива? Автомобілісти вирушили на Київ

Європейські машини для закарпатців – нездійсненна мрія чи найближча перспектива? Автомобілісти вирушили на Київ

Хоча на календарі уже 2017 рік, однак, для багатьох українців якісні та доступні в ціні автомобілі – тільки мрія. Автопром України давно викликає обурення у народі, а про європейські машини не говорили хіба що зовсім ліниві. Але, як кажуть у народі: «Говорили, балакали, сіли та й заплакали». Далі балачок та обіцянок політиків про краще майбутнє справа не пішла. Українським автомобілістам забивають баки вже не перший рік. І їм це добряче набридло. Тому ще на початку 2017 року у ГО «ЗАВТРА» вирішило довести чиновникам, що українці мають право на хороші автомобілі і  придбати їх не так вже й важко. Головне, аби можновладці почули їх та прислухалися до думки простих українців, а не робили з них цапів відбувалів, розповідаючи всілякі нісенітниці. Ну і, звісно, не обійдеться без прийняття необхідних законів.

ВІДЕО ДНЯ

У квітні активісти ГО «ЗАВТРА» вирішили провести експеримент. Вони придбали старенький запорожець 1991 року випуску, назвали його Микола, трішки відтюнінгували і поїхали на цій машині в Польщу. У сусідній країні чоловіки мали намір розмитнити авто, поставити на облік і побачити, у скільки їм це обійдеться, адже у нас такі послуги вартують чималих коштів. Звісно, на кордоні українські митники спочатку не хотіли його випускати, а польські не дуже хотіли приймати. Та все-таки, активісти доправили запорожець у Польщу на евакуаторі. Там його трохи відремонтували і за другим разом поставили на облік.

«Загалом  розмитнення Миколи обійшлося активістам у 450 доларів. За таку суму можна розмитнити не лише старенький запорожець, але й більш нову та сучасну машину, наприклад, 2010 року випуску. Ну максимум знадобиться 500 доларів, якщо великий об’єм двигуна», – розповідає голова ГО «ЗАВТРА», ужгородець Павло Білецький.

Реклама

В Україні ж за 500 доларів навряд-чи розмитниш автівку своєї мрії. Автомобілісти переконують, що це – ненормально. У європейській країні такого бути не повинно. Людина має сама обирати, на чому їй кататися: на вітчизняній машині чи на автомобілі європейського виробництва. А в українців такого вибору практично немає.

Після цього експерименту активісти вирішили провести акцію: поїхати з Ужгорода до столиці України. І стартує ця акція уже сьогодні, 20 травня. Активісти ГО «ЗАВТРА» та учасники спільноти «Вільні люди мають авто» вирушили до Києва. За час поїздки вони заїдуть у три міста: Львів, Рівне та Житомир. Там активісти зустрінуться з іншими автомобілістами і обговорять важливі питання. А далі продовжать свій маршрут і поїдуть у столицю. До речі, запорожець Микола також братиме участь у цьому заїзді. Зараз машина ще в Польщі, але впродовж дня активісти ГО «ЗАВТРА» мають приїхати на ньому в Україну і долучитися до акції.

Реклама
Європейські машини для закарпатців – нездійсненна мрія чи найближча перспектива? Автомобілісти вирушили на Київ – 01

«Мета цієї акції – донести до чиновників ініційовані нами два законопроекти – 5561 та 5562, які зареєстровані у Верховній Раді України ще 21 грудня 2016 року, – каже Павло Білецький. –  Ці законопроекти, у першу чергу стосують відміни обов’язкового еко-стандарту Euro V (Євро-5) та року випуску авто. Передбачається будь-який стандарт екологічності та рік виробництва автомобіля без обмежень. Українці зможуть володіти будь-якою кількістю авто, а також вільно розпоряджатись ними. Також ініційовані нами законопроекти стосуються введення обов’язкового ТК (технічого контролю) при ввезені транспортного засобу. При таких умовах, в українців з’явиться можливість придбати хоч і старий, але більш комфортабельний європейський автомобіль. 21 травня депутати мають прийняти рішення чи потрапляють ці два законопроекти у порядок денний та чи будуть за них голосувати. І ми хочемо трошки вплинути на їхнє рішення та думку».

Активісти зазначають, що запорожець Микола якраз і покликаний допомагати просувати  ці законопроекти та показати безглуздість стандарту Євро-5, який зараз діє в Україні. Хоча ця раритетна машина і стоїть поперек горла багатьом народним обранцям. Автомобілісти скаржаться, що досі немає бажаючих скасувати безглузді закони, прийняті ще за часів Януковича. А українцям все ще доводиться відмовляти собі у якісному, а головне, набагато безпечнішому та комфортнішому транспорті.

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно