Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • У Національному музеї архітектури та побуту горіла хата з Мукачівщини

У Національному музеї архітектури та побуту горіла хата з Мукачівщини

У Національному музеї архітектури та побуту горіла хата з Мукачівщини

26 травня 2017 року в другій половині дня сталася пожежа на території Національного музею народної архітектури і побуту України, що в селі Пирогів на околиці Києва. Близько 17.00 відбулось загорання даху хати на території садиби з села Медведівці Мукачівського району, що знаходиться у секторі "Закарпаття".

ВІДЕО ДНЯ

Як пояснив генеральний директор музею о. Юрій Бойко, займання сталося під час проведення на території садиби зйомок фільму телеканалом "1+1" – на підставі офіційного договору про оренду території.

"Хоч вони в хату не заходили, та іскра потрапила на солом’яну стріху, яка є легкозаймистою, і розпочалася пожежа. На щастя, це трапилось у робочий час, миттєво на місце прибула наша музейна пожежна бригада, пожежна бригада Голосіївського району і займання вдалося локалізувати та погасити. Згорів дах і частина експонатів з групи "Тканини". Стіни лишилися цілими і підлягають відновленню. Також неушкодженими лишилися кераміка та метал", – прокоментував о. Юрій Бойко.

Реклама

У музеї кажуть, що є обіцянка з боку орендарів за свій рахунок провести реконструкцію та реставрацію будівлі, а також відновити втрачені експонати, за рахунок пошуку та придбання їх у приватних колекціонерів. "Дякувати Богу, що напередодні пройшов дощ і дерево на хаті було вологим, що дало змогу виграти час пожежникам. Але отак завжди: мусить трапитись одна прикрість, яка перекреслить всі попередні успіхи та напрацювання! Ми стільки відновили, стільки реконструкцій запланували на літо, і тут це тепер…, – з розпачем говорить директор.

Хата на садибі з села Медведівці являє собою трикамерний тип житла, коли хата "хижа" складається з власне хати, комори та сіней. Хата містить напівкурну піч, що займає чверть площі, і є прикладом впливу будівельних традицій лемків. На території садиби ще є стайня і шопа з пивницею.

Реклама

Довгий час хата стояла пустою, і лише нещодавно етнологи відтворили в ній повноцінну музейну експозицію, яка якнайкраще характеризує особливості культури і побуту цього локального регіону.

 

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно