Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Головний освітянин області розповіла про зарплату педпрацівників Закарпаття

Головний освітянин області розповіла про зарплату педпрацівників Закарпаття

Головний освітянин області розповіла про зарплату педпрацівників Закарпаття

Директор департаменту освіти і науки Ганна Сопкова розповіла про особливості цьогорічного ЗНО, про надання освітніх послуг дітям із особливими потребами, про особливості фінансування профтехосвіти й про інші актуальні проблеми в освітній сфері Закарпаття.

ВІДЕО ДНЯ

На запитання журналіста щодо середньої заробітної плати освітян в Ужгороді Ганна Сопкова зазначила:

“Я хочу вам сказати, що з 1 січня 2017 року Міністерством освіти суттєво підвищено заробітну плату педагогічним працівникам. Тобто заробітна плата педагогічних працівників не тільки в області – по всій Україні зросла на два тарифні розряди. Якщо говорити мовою фінансиста, то заробітна плата педагогічних працівників, які працюють у загальній середній освіті, зросла на 50%.

Реклама

Але разом з тим підвищення заробітної плати для освітян має, я би сказала, досить серйозні проблеми. Які саме? – Я не виділяю окремо педагогів, які працюють у загальній середній освіті. Для мене вони усі педагогічні працівники. У тому числі й ті, які працюють у дошкільній галузі чи професійно-технічній.

От для прикладу я наводжу вам такий факт. У нас у Закарпатській області функціонують навчально-виховні комплекси: це дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа. Уявіть собі картину: у цьому навчальному закладі виховуються дошкільнята і навчаються учні, які здобувають загальну середню освіту; так із 1 січня 2017 року заробітну плату майже на 50% підняли тим, які працюють у загальній середній освіті, а тим, котрі у дошкільній освіті, заробітну плату не підняли… Це означає, що в таких навчальних закладах, та й узагалі дошкілля обурене цим, і це викликає певну соціальну напругу.

Реклама

За цією ж аналогією професійно-технічна освіта… Так-от, у ПТУ працюють педагогічні працівники й інженерно-педагогічні – майстри виробничого навчання, котрі допомагають учням здобути робітничу професію. Тим, котрі готують предмети загальної середньої освіти, є викладачами – підняли заробітну плату, а майстрам виробничого навчання, котрі готують робітничі кадри, заробітну плату не підняли. Вона буде підвищена за наявності відповідних коштів з 1 вересня 2017 року.

Тобто все це, я вважаю, у певній мірі недопрацювання центральних органів влади. І що відбувається? – Відбувається відтік професійних кадрів, особливо у нас, у Закарпатській області”.

Повне інтерв’ю Ганни Сопкової дивіться у відео Першого кабельного каналу.

Реклама
Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно