Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Децентралізація на Закарпатті: як проходить процес та які нові громади планують створити

Децентралізація на Закарпатті: як проходить процес та які нові громади планують створити

Децентралізація на Закарпатті: як проходить процес та які нові громади планують створити

Нещодавно в Ужгороді був відкритий Центр розвитку місцевого самоврядування. Важливий для розвитку реформи децентралізації, офіс з’явився за сприяння Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» і Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

ВІДЕО ДНЯ

Обласний центр Закарпаття став десятим містом України, у якому запрацював подібний центр. Загалом таких офісів в Україні буде 24. Тобто, кожна область країни матиме свій Центр розвитку місцевого самоврядування. Про успішність реформи органів місцевого самоврядування газета «Панорама» поспілкувалась з керівником Центру Іваном Дем’янчуком.

– Розкажіть, будь ласка, з якою метою був відкритий цей центр? Як він допоможе розвивати реформу органів місцевого самоврядування?

Реклама

– Наш центр є тим місцем, навколо якого гуртуватимуться різні об’єднання, громадські організації та органи влади, які бажають реалізувати реформу децентралізації на місцях. Ми зараз маємо три основні цілі нашої роботи. По-перше, потрібно допомагати існуючим об’єднаним громадам порадами та ефективними настановами. По-друге, підтримувати і консультувати представників тих громад, які вже планують об’єднуватись. Це дуже складний процес. І тому ми для жителів майбутніх ОТГ проводимо різноманітні конференції та семінари, під час яких пояснюємо, наскільки важливою, ефективною та успішною є реформа децентралізації, а також наводимо приклади успішних ОТГ, організовуємо виїзні засідання та прес-тури. По-третє, ми повинні допомагати і обласній державній адміністрації, без кінцевих рішень якої не створюються нові об’єднані громади. Тому, я вважаю, центр є своєрідним мостом між жителями ОТГ, місцевою владою, активістами та обласною держадміністрацією, який має на меті успішно розвивати реформу.

– Знаю, що регіональні Центри розвитку місцевого самоврядування фінансуються в рамках програми розвитку «U-LEAD з Європою». Як, на Вашу думку, європейські країни допомагають українцям розвивати реформу децентралізації?

Реклама

– Хотів би зазначити, що європейські країни надають фінансову допомогу програмам, які сприяють поширенню реформи децентралізації в Україні. Зокрема, програма «U-LEAD з Європою», завдяки якій був створений і наш центр, фінансується за сприяння Європейського союзу, а також самих країн-членів ЄС: Данії, Швеції, Німеччини та Польщі. Кожна з цих країн пройшла свій шлях до цієї реформи. От поляки, наприклад, рухались у напрямку передачі повноважень органам місцевої влади протягом майже 10 років. І у них утворилась така ж трирівнева система, яка має утворитись в Україні: воєводство – повіт – гміна (область – район – громада). Загалом у Польщі із 49 воєводств залишилось 16, існують 380 повітів та майже 2500 гмін.

– Європейці, напевно, зацікавлені у розвитку громад в Україні?

– Так, представники цієї Програми з Європи брали участь і у відкритті таких центрів. От, учасниками відкриття Закарпатського регіонального центру розвитку місцевого самоврядування були директор Програми U-LEAD від GIZ Бастіан Файгель та Спеціальний радник Уряду України з питань децентралізації (від Ради Європи) Даніель Попеску. Вони постійно наголошують на тому, що децентралізація – це успішний шлях європейського розвитку. Та не лише морально, але й фінансово ця Програма реалізовується в Україні. За підтримки програми U-LEAD, бюджет якої складає 102 млн євро, в Україні створюється прозора і підзвітна багаторівнева система управління, яка реагуватиме на потреби громадян.

Реклама

– А у чому Ви бачите успіх децентралізаційної реформи?

– 25 років Україна чекала на якісь зміни. Наш народ, враховуючи радянську ментальність, раніше вважав, що столиця буде давати кошти. І всі перекладали відповідальність на інших і сподівались на «манну небесну». Однак два десятиліття застою призвели до того, що люди, побачивши європейський досвід, зрозуміли, що зміни починаються із самих нас. І що такі важливі питання, як дороги, освітлення, забезпечення роботи закладів освіти, медицини, правоохоронних органів мають вирішуватись на місцях. Адже хто краще про проблеми знає, як не місцевий мешканець? Тому передача частини повноважень на плечі місцевого самоврядування – це вагомий і правильний крок на шляху до реформ.

– На досвід яких європейських країн опирається Україна?

– Ми вивчаємо досвід багатьох європейських країн. Ми цікавились прикладами Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії, Франції і т.д. Однак поки на першому етапі наша країна йде шляхом країн Північної Європи, де є три рівні органів влади: громада-район-область. Для порівняння, у Словаччині є лише два рівні: край і окрес. Наразі саме успіх скандинавських країн для нас є прикладом. Але вже на другому етапі, коли всі громади будуть об’єднані, ми будемо опиратись на досвід реформи у Франції, де є інститут префектур. Адже у нас замість голови ОДА буде префект, який представлятиме столичну владу і контролюватиме виконання законів країни на території регіону.

– Зараз поки в Україні громади об’єднуються добровільно. Хто має бажання – той об’єднується. Враховуючи фактор добровільності, яких показників досягла країна?

– Реформа децентралізації, на мою думку, є головною і найуспішнішою реформою в Україні. Судіть самі, минуло усього понад два роки, і близько 30% країни – це вже об’єднані громади. Такими темпами, якими йдемо зараз, ми вже цього або наступного року можемо досягнути показника 50%. Для порівняння: у Латвії протягом п’яти років добровільно об’єднались лише 20 громад, які складали невеликий відсоток території і населення прибалтійської країни. А тепер співставте територіально – якою є сорокамільйонна Україна і маленька за територією Латвія. Та все ж, процес децентралізації досить тривалий. І до повного втілення європейські країни йшли десятками років. І тому процес об’єднання громад триває й досі.

– Що кажуть європейці про втілення цієї реформи в Україні?

Реклама

– Наведу один реальний приклад, який стався в Ужгороді у вересні минулого року. Тоді жителі Поляни Свалявського району та Нижнього Селища Хустського району протестували під стінами Закарпатської ОДА, аби їхні об’єднання були позитивно схвалені та затверджені. У той час у приміщенні обласної держадміністрації йшла українсько-словацька конференція. І після неї, побачивши протест селян, гості зі Словаччини були здивовані тим, що звичайні українці демонструють бажання змінюватись і втілювати реформи.

– Щодо Закарпаття, то планується створення нових громад на території краю?

– Так, звісно. Ось, голова ОДА Геннадій Москаль підписав рішення про створення Баранинської об’єднаної територіальної громади, що під Ужгородом. Крім того, є в планах створення Чинадіївської ОТГ, а також Великобичківської ОТГ.

– Дякую за розмову і бажаю успіхів у втіленні цієї важливої для країни реформи.

Думка експерта

Іван Лукеря, експерт з децентралізації «Реанімаційного пакету реформ»:

«Такі центри розвитку місцевого самоврядування необхідні для поширення реформи децентралізації по Україні. Адже Уряд безсилий контролювати та втілювати зміни на місцях. Тим паче, що кожне об’єднання, кожна територія по-своєму особлива. Тому місцеві громади потребують консультантів та експертів, які б допомогли краще розробити план для втілення цієї реформи на місцях».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно