Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Яке воно життя після вибуху?

Яке воно життя після вибуху?
Влада Мукачева свідома того, що саме вона буде крайньою «у разі чого», а тому робить усе, від неї залежне, і навіть те, що не зобов’язана. Редакція порталу свідомо пішла на порушення однієї з...

Влада Мукачева свідома того, що саме вона буде крайньою «у разі чого», а тому робить усе, від неї залежне, і навіть те, що не зобов’язана.

ВІДЕО ДНЯ

Редакція порталу свідомо пішла на порушення однієї з ключових вимог журналістики – представлення двох опонентних точок зору на одну проблему.

Відтворюючи будні постраждалих, зосереджуючись на їхньому емоційному стані, переживаннях, офіційна позиція влади була представлена без прямої мови, в конкретних діях: відбудові квартир, забезпеченні постраждалих житлом, харчуванням і т. д.

Реклама

Як не парадоксально, але українська держава організована так, що більшість із цього влада міста не зобов’язана була робити.

Вибух

Реклама

...За офіційною версією, вибух в п’ятиповерховому будинку на Першотравневій Набережній 4 стався о 23.22, хоча на годиннику, який був знайдений в одній з чотирьох зруйнованих квартир, стрілка зупинилася на 23.17.

Менше з тим, уже через десять хвилин разом з пожежниками та аварійними службами на місце трагедії прибув міський голова Мукачева Золтан Ленд’єл. Таку оперативність він пояснив звичайним збігом, мовляв, живу поруч.

Відразу було створено оперативний штаб з ліквідації наслідків вибуху та допомоги постраждалим. Жоден з них серйозно не постраждав. Хоча, звісно, йдеться, радше, про фізичне, а не психічне здоров’я людей.

Реклама

«Я спав і прокинувся через те, що на мене щось впало. Коли я відкрив очі, то побачив, що це плита. Я почав кликати на допомогу. Спочатку ніхто не відгукувався. Почув, як мати кричить. Потім вже МНСники прийшли на допомогу, мама кричить: «Де син?» Я кричав-кричав – ніхто не відкликається. Пізніше вже почув, як МНСники почали до мене добиратися. Я не міг вийти, бо мене прижало плитою. Рятувальники мене витягнули наверх, я сказав, що там ще мати і вони пішли за нею. Зробили все злагоджено, добре», – у стані шоку переповів усе наступного дня після вибуху один із мешканців будинку.

За твердженням МНС, вибухів у багатоповерхівках Закарпаття з такими наслідками останні 5 років не було. Втім, офіційної причини досі не оприлюднено. Експертизу проводить Держгірпромнагляд.

«Наразі є інформація щодо обставин вибуху, підозрюваних, але поки не з’ясовано, чи була укладена угода на введення автономного опалення і втручання в газову систему, чи ні. Відкрита кримінальна справа, і тільки суд зможе визначити винних», – стисло пояснив порталу заступник міського голови Мукачева Михайло Лабош, пославшись на те, що це не його компетенція.

Скарги

Значно детальніше він прокоментував скарги постраждалих, зокрема щодо забезпечення харчуванням. За словами постраждалих, це у них – головна проблема, адже готель, де вони мешкають, розташований в одному мікрорайоні, а харчуватися їм запропонували в іншому – в їдальні школи №10, неподалік від місця вибуху.

«Коли ми приймали рішення про забезпечення постраждалих харчуванням, то виходили з того, що їдальня знаходиться зовсім поруч з їхнім будинком, куди вони щодня навідуються по кілька разів, слідкуючи за ходом відновлювальних робіт, – пояснив Михайло Лабош. – Водночас, вирішення даного питання суміжне з можливостями місцевого бюджету. Зрозумійте мене правильно, але ніхто не зобов’язаний годувати тричі на день будь-кого з мешканців Мукачева, який постраждав від пожежі, від того, що його затопив сусід, тощо. Ми пішли на цей крок, щоб допомогти людям».

На запитання, чому не можна організувати харчування відразу в готелі, де мешкають постраждалі, заступник міського голови пояснив, що на це в міському бюджеті не вистачає коштів: «Це б вийшло у 5 разів дорожче. От скажіть, мені з лікаря знімати ці гроші, чи з вчителя, з працівника культури, з кого?»

Реклама

За останньою інформацією, на ліквідацію наслідків вибуху та допомогу постраждалим з міського бюджету виділено 258 тисяч гривень, з обласного – 40 тисяч. Окрім того, було відкрито благодійний рахунок, на який за перші шість днів після вибуху жоден з мукачівців не перерахував ні копійки. Одними з перших це зробили працівники Мукачівського міськвиконкому. Загалом зараз на рахунку близько 14 тисяч гривень.

Михайло Лабош прокоментував ситуацію з оздоровленням дітей з постраждалих сімей в таборі «Молода Гвардія». «Було відправлено семеро дітей. Але це не постраждалі, тому що законодавство не передбачає такого характеру направлень. Були виокремлені ті, які перебувають на диспансерному обліку та потребують оздоровлення», – поінформував представник влади.

Відреагував він і на скарги про погані умови та харчування в таборі: «Це міжнародний дитячий центр, який за рівнем обслуговування прирівнюється до Артеку. Якщо вже там погано годують, то я не знаю, де тоді добре. У будь-якому випадку, якщо є претензії у батьків, наполегливо їм рекомендую складати відповідні скарги. До мене така інформація не доходила наразі. Ми завжди відстоювали інтереси наших дітей, тому , якщо будуть скарги, миттєво звертатимемось на адресу облдержадміністрації», – зауважив Михайло Лабош.

Про відновлювальні роботи та відшкодування збитків порталу розповів уже інший заступник міського голови Мукачева Ігор Радиш. «Ми зараз йдемо по капітальних видатках. Стіни у будинку зведені, перекриття зроблено, перегородки – на стадії завершення».

Щодо ремонту пошкоджень у квартирах, нижче 5 поверху, то за словами Ігоря Радиша, це відбуватиметься згідно з дефектними актами, які були складені комісією міськвиконкому, ЖРЕПУ і власниками квартир постраждалого будинку. Процедура оцінки пошкодженого майна ще триває. «Але мережі будуть відновлюватися. Тобто, якщо було газопостачання – то воно буде, якщо колонки, лічильники працювали – то обов’язково зробимо», – запевнив І.Радиш.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно