Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Закарпатський історик провів дослідження про мукачівські куранти

Закарпатський історик провів дослідження про мукачівські куранти

Закарпатський історик провів дослідження про мукачівські куранти
Кілька цікавих історій про куранти на міських вежах. Почесний громадянин міста над Латорицею, історик, етнограф і письменник, який видав не одну книжку, а ще великий патріот краю Василь Пагиря...

Кілька цікавих історій про куранти на міських вежах.

ВІДЕО ДНЯ

Почесний громадянин міста над Латорицею, історик, етнограф і письменник, який видав не одну книжку, а ще великий патріот краю Василь Пагиря провів унікальні й надзвичайно цікаві дослідження про куранти на вежах міської ратуші, римо-католицького та греко-католицького соборів, а також на замку Паланок.

Переконаний, відомості, здобуті істориком про мукачівські годинники, зацікавлять не тільки мешканців міста, але й багатьох його гостей та туристів.

Реклама

Як випливає з досліджень пана Пагирі, годинник на міській ратуші був встановлений годинникарем Йосипом Шовинським, а зроблено було цей хронометр у Будапешті, в майстерні Лойтвілера. У той час він дзвонив лишень один раз на годину (нині чотири рази, кожні чверть години). У буремні роки Першої світової війни дзвін хронометра був зламаний. Уже за чехів майстри дуже часто мінялися, і полагодити годинник не було кому. Дослідник дізнався й про такий випадок. Один чеський бізнесмен поспішав на потяг до Кошице на якусь ділову зустріч. Він не любив носити годинник і користувався хронометром на ратуші. Оскільки часу до відправлення поїзда було досить, то чех стишив хід. Однак на потяг все ж не встиг. Виявилося, що годинник «збрехав» на півгодини, а все через те, що на велику стрілку сіла ворона й зрушила її. Бізнесмен подав до суду, і міська казна змушена була виплатити йому чималу компенсацію. Цей випадок підірвав авторитет мукачівських курантів, які вважалися тоді одними з найточніших.

Уже за радянських часів хронометр зазнав також чимало неприємностей. Нова влада стала використовувати троси, що з’єднували годинник із дзвоном, для… відтягування вантажних автомобілів. А ось хронометри на греко-католицькому та римо-католицькому соборах і замку Паланок були поламані зовсім. У 1950 році наглядати за годинником на ратуші доручили 17-річному Василю Дуфинцю. Годинникарству його навчив батько – доробратівський майстер на всі руки. А догляд за головним хронометром міста юнак «успадкував» від годинникаря Керестешія, котрий мав майстерню на вулиці Пушкіна. Дуфинець був дужим легінем і часто допомагав майстру-інваліду накручувати міську «годинку». Коли ж повністю опанував цю справу, то отримав спеціальне посвідчення на обслуговування курантів.

Реклама

Скоро Василя забрали на чотири роки до війська, і опікуватися годинником стало нікому. Міська влада пообіцяла чималу винагороду тому майстру, яки й зможе зрушити маятник. Ці гроші приваблювали не одного, але зробити цю справу ніхто так і не зміг. Коли Дуфинець повернувся з війська, то відразу ж взявся за роботу. І невдовзі відреставрований хронометр задзвонив. Ще через якийсь час із Пістрялівської церкви зняли п’ять дзвонів. Одного з них майстер попросив для курантів на ратуші. Саме той дзвін мелодійно дзвонить і зараз кожні 15 хвилин.

Пан Дуфинець обслуговує куранти уже майже півстоліття. Старенькому пенсіонеру уже важко підійматися на горище, та він кожний квартал змазує шестерні, чистить увесь механізм і піклується про головний міський годинник, як про мале дитя.

Ще донедавна годинник на ратуші був єдиним у місті та районі. Та ось керівництво санаторію «Карпати» згадало і про свій хронометр. В оздоровницю запросили Дуфинця, і невдовзі годинник на колишній дачі графа Шенборна запрацював. Опікуватися цим годинником майстер доручив своєму учневі і зятеві Іванові Ониську. Він же буде стежити й за курантами на ратуші, якщо старий Дуфинець, борони Боже, занедужає або десь виїде.

Реклама

Кілька років тому вдалося полагодити годинник на замку Паланок. А зовсім нещодавно запрацював поламаний хронометр на греко-католицькому Свято-Успенському соборі.

Віталій Пумпинець

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно