Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Через коментар ужгородця у соцмережі відкрили кримінальне провадження

Через коментар ужгородця у соцмережі відкрили кримінальне провадження

Через коментар ужгородця у соцмережі відкрили кримінальне провадження

З 2014 року в Україні було винесено 36 вироків за статтею про "заклики до повалення влади", які були висловлені в соцмережах. Вказується, що за інформацією СБУ, проти адміністраторів сепаратистських груп із початку цього року відкриті 28 кримінальних проваджень за поширення закликів до насильницького повалення конституційного ладу чи захоплення влади – злочину, передбаченого статтею 109 ККУ.

ВІДЕО ДНЯ

У відкритому реєстрі судових рішень знайшли понад 50 вироків за цією статтею, винесених судами з весни 2014 року. Із них 36 так чи інакше пов’язані з поширенням відповідних закликів через соціальні мережі.

Водночас зазначається, що майже половина таких вироків стосується адміністраторів сепаратистських груп у соцмережах "Вконтакте" та "Однокласники", які діяли у Києві, Черкаській, Житомирській, Закарпатській та інших областях.

Реклама

Окремі провадження стосувалися не адміністраторів таких груп, а громадян, які робили репости сепаратистських матеріалів на власних сторінках у "Вконтакте" або "Однокласниках". Наявність в обвинувачених від кількох десятків до кількох сотень друзів або підписників дозволила суду трактувати такі дії як "поширення закликів".

Водночас, вироки за цією статтею були винесені не лише за сепаратистську діяльність. "Так, у лютому 2016 року Зарічний суд міста Суми розглядав справу 22-річного студента, який на своїй сторінці "ВКонтакте" під ніком "Богдан Мазепа" перепостив допис однієї з націоналістичних груп. "На добраніч, не дамо відродитись совку, не дамо толерантній Європі змусити нас прийняти біженців. Повалимо уряд і встановимо ОСОБА_3 на чолі із повстанцями", – цитується заклик у рішенні суду. Цей та ще кілька дописів були розцінені судом як заклики до повалення існуючого конституційного ладу.

Реклама

Вказується, що предметом дослідження слідства стають навіть коментарі у публічних дописах. Прикладом може стати справа ужгородського музиканта Юрія Б., який у січні 2017 року прокоментував пост у Facebook-групі "Пересічка Ужгород" із закликом зібратися на мітинг під Закарпатською облдержадміністрацією.

"Якщо хочете порядку, то треба брати всі в руки зброю і валити ту всю братію, якщо ні, то для чого ці заклики", – написав Юрій Б. у коментарях, що було кваліфіковано слідством і судом як публічний заклик до захоплення влади.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно