Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Через африканську чуму свиней на Іршавщині встановили карантинні обмеження

Через африканську чуму свиней на Іршавщині встановили карантинні обмеження

Через африканську чуму свиней на Іршавщині встановили карантинні обмеження

Нещодавно під головуванням заступника голови райдержадміністрації Івана Мошколи відбулося засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Іршавській районній державній адміністрації. На порядку денному розглянули питання про виникнення захворювання африканською чумою у диких свиней в урочищі Клобук Білківського лісництва ДП «Довжанського ЛМГ» та навколишніх лісомисливських угіддях Імстичівського та Приборжавського низових колективів Іршавського УТМР та затвердили план заходів щодо ліквідації АЧС.

ВІДЕО ДНЯ

В.о. начальника управління Держпродспоживслужби в Іршавському районі Халус І.М. повідомив, що 2 липня 2017 року до ветеринарної служби Іршавського району надійшло повідомлення про те, що в лісомисливському угідді урочище Клобук Білківського лісництва пастухами знайдено труп дикої свині (свиноматки).

Негайно при виїзді на місце, комісією встановлено наступне: труп дикої свині (свиноматки) масою тіла близько 70 кг з ознаками виснаження. Неподалік трупа знаходилося живе порося, яке відстрелено для дослідження епізоотичної ситуації. Ветеринарними спеціалістами проведено патрозтин трупа свині, дикого поросяти та відібрано проби патматеріалу для направлення в Львівську регіональну державну лабораторію ветмедицини для дослідження на АЧС, а також проби направлено до випробувального центру державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи м. Київ. За результатами дослідження виявлено ДНК вірусу африканської чуми свиней.

Реклама

Труп дикої свині та поросяти спалено, а рештки закопано на місці проведення розтину. Місце проведення патрозтину та місце, де знаходився труп дикої свині продезінфіковано хлорним вапном.

У зв’язку з вище наведеним та враховуючи складну епізоотичну ситуацію щодо АЧС на території України, з метою локалізації та недопущення поширення даного захворювання на території району Держана надзвичайна комісія при Іршавській районній державній адміністрації прийняла відповідні рішення.

Реклама

Підводячи підсумки засідання Іван Мошкола зазначив важливість швидкого реагування всіма службами району на можливі епізоотичні ситуації та готовність швидко ліквідувати наслідки, а також здійснення інформування населення щодо дотримання заходів спрямованих на недопущення розповсюдження хвороби в особистих селянських господарствах.

Довідково: Африканська чума свиней – це надзвичайно заразна вірусна хвороба свиней усіх вікових груп, що характеризується здебільшого гострим перебігом та проявляється лихоманкою, значними крововиливами, синюшністю та змертвінням шкіри, враженнями внутрішніх органів та високою смертністю, що призводить до значних економічних збитків.

Нагадаємо, що на Виноградівщині у канавах валялись трупи свиней.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно