Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Конфлікт із ромами в одному із сіл Мукачівщини: про що домовилась влада із місцевими

Конфлікт із ромами в одному із сіл Мукачівщини: про що домовилась влада із місцевими

Конфлікт із ромами в одному із сіл Мукачівщини: про що домовилась влада із місцевими

Сьогодні, 10 липня, відбулося комісійне обстеження ромського поселення у селі Домбоки Ракошинської сільради. Робочу комісію, створену відповідно до Розпорядження голови Мукачівської РДА Сергія Гайдая, очолив перший заступника керівника адміністрації Андрій Данканич. До складу увійшли керівники та представники профільних служб та управлінь райдержадміністрації, правоохоронних органів та органів місцевого самоврядування.

ВІДЕО ДНЯ

Підставою для створення комісії стала колективна заява мешканців сіл Ракошино, Домбоки, Кайданово та Червеньово на численні правопорушення, які здійснюються представниками ромської громади. Мешканці сіл просили врегулювати ситуацію, яка вже стала нестерпною, – йдеться у повідомленні Мукачівської РДА.

З їх слів, ромські коні наносять серйозну шкоду присадибним ділянкам та сільськогосподарським угіддям, ромські діти перешкоджають руху транспорту та поводяться агресивно по відношенню до місцевих малюків, кидаючи в них камінням.

Реклама

Безпосередньо на місці у ромському поселенні члени робочої комісії провели бесіду з ромським лідером та представниками громади. Про відповідальність за порушення чинного законодавства та наслідки попередили ромів правоохоронці.

Як зазначив голова комісії Андрій Данканич, в результаті розмови вдалося домовитися про те, що роми з’ясують у поселенні чиї саме коні без нагляду випасалися на полях людей, а їх власники компенсують шкоду, заподіяну тваринами. Про належне виховання та догляд за дітьми також була розмова, адже саме в дитинстві закладаються норми соціальної поведінки, які впливатимуть на формування характеру.

Реклама

Андрій Данканич наголосив ще на одній проблемі, яку потрібно невідкладно вирішити – це організований вивіз ТПВ з поселення. Роми відмовилися від загального п’ятитонного контейнеру, який може встановити у поселенні обслуговуюча компанія «АВЕ Мукачево», натомість висловили бажання мати індивідуальні баки для сміття.

Зазначимо, заключення договорів на індивідуальні баки та обслуговування можливе лише за наявності місця реєстрації та, відповідно, паспортизації житла. До слова, даний процес вже запущено в поселенні, але документи ще на стадії виготовлення.

До слова, паспортизація житла – спільна проблема майже для всіх ромських поселень району. За ініціативою очільника Мукачівщини Сергія Гайдая нещодавно було запроваджено системну роботу з впорядкування документації на житлові забудови. До вирішення цієї проблеми долучилися як органи місцевого самоврядування, профільні служби району, так і лідери ромських громад.

Реклама

«Проблемна ситуація у ромському поселенні с. Домбоки і надалі залишатиметься під контролем профільних служб та відомств адміністрації, а також правоохоронних органів, які спільно працюватимуть над тим, щоб не допустити виникнення соціальної напруги, – коментує голова Мукачівської РДА Сергій Гайдай, – закликаю до співпраці й лідерів ромського поселення та наголошую, що всі члени суспільства мають не тільки права, а й обов’язки».

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно