Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Від радянського минулого до європейського майбутнього: історія успіху ПАТ «Мукачівський завод «Точприлад»

Від радянського минулого до європейського майбутнього: історія успіху ПАТ «Мукачівський завод «Точприлад»

Від радянського минулого до європейського майбутнього: історія успіху ПАТ «Мукачівський завод «Точприлад»

Не кожне українське підприємство може похвалитись тотальною виробничою трансформацією. Та одним з таких представників українського ринку, який після розпаду СРСР і зміни вектору розвитку України, зумів підлаштуватись під нові умови роботи – є ПАТ «Точприлад». Це підприємство розпочало свою діяльність у радянські часи, у далекому 1967 році. Тоді, 29 грудня 1967 року наказом Міністра авіаційної промисловості СРСР і був створений «Точприлад». Щоправда, як Мукачівська філія конструкторського бюро контрольних приладів. Під новий рік, 31 грудня 1975 року, філія конструкторського бюро отримала нинішню назву, під якою й досі відоме це підприємство. До слова, тоді «Точприлад» увійшов до складу науково-виробничого об’єднання «Електроприлад».

ВІДЕО ДНЯ

У той час підприємство займалось дрібносерійним виробництвом точної механіки з електронними системами управління.  А підприємство виготовляло деталі для радянської авіапромисловості: реєстратори польотних даних («Чорні скриньки»); виконавчі механізми для авіаційної техніки; системи контролю авіаційних двигунів, бортових систем; системи наземної обробки даних польотної інформації.

Та епоха роботи на військову авіапромисловість закінчилась: з розпадом Радянського Союзу країні не були потрібні стільки необхідних приладів для авіації. Тож підприємству доводилось переформатувати свою роботу.

Реклама

Нині ПАТ «Точприлад» реструктуризувався і виробляє продукцію для закордонних партнерів-виробників. Як згадав заступник директора ПАТ «Точприлад» Іван Зарева, першим міжнародним партнером підприємства стала компанія «Philips», з якою мукачівське підприємство співпрацювало до 2004 року. Для цієї компанії закарпатці виробляли відеозаписуючі пристрої для відеомагнітофонів «Philips»; цифрові відеопроектори; механічні дисководи для автомобільних CD-програвачів.

Від радянського минулого до європейського майбутнього: історія успіху ПАТ «Мукачівський завод «Точприлад» – 01
Реклама

,

Пан Іван Зарева у коментарі інтернет-виданню «PMG.ua» зазначив, що саме активна співпраця з компанією «Philips» дала поштовх до співпраці з іншими європейськими партнерами. Зокрема, для угорської компанії «Videoton» мукачівці виробляли автомобільні джгути, а для бренду «TDK Electronics» – трансформатори.

Нині «Точприлад» продовжує успішно працювати на європейський ринок. Так, за словами Сергія Ремінця, нині компанія співпрацює з компанією «Lear», яка у свою чергу є партнером компаній «Volvo» та «Ford». Саме для цих брендів, а також для угорської та польської частин компанії «Lear» «Точприлад» виготовляє високоякісні кабельні джгути. Також мукачівці виробляють гучномовці для телекомунікаційної та автопромисловості, зокрема, для «Epcos». Сергій Ремінець згадує, що компанія навіть робила замовлення для компаній «Apple» та «Nokia».

Реклама
Від радянського минулого до європейського майбутнього: історія успіху ПАТ «Мукачівський завод «Точприлад» – 02

Конвеєрна лінія з виготовлення динаміків

Та для поширення власної продукції на умовах субконтрактингу необхідна і відповідна інфраструктура. Наразі загальна площа двох об’єктів виробничих потужностей у Мукачеві складає 26800 кв.м. Крім того, у смт. Воловець діє партнерське ТОВ «Полімер Техніка» загальною площею потужностей 10300 кв.м.

Пан Іван Зарева зазначив, що продукція експортується у різні країни Європи, з якими працюють «Volvo» та «Ford». А представники цих відомих автомобільних брендів щоквартально з аудитом відвідують це підприємство. Сама продукція сертифікована згідно міжнародних стандартів ISO 9001:2008, 14001:2004 та ISO/TS 16949.

Від радянського минулого до європейського майбутнього: історія успіху ПАТ «Мукачівський завод «Точприлад» – 03

Виготовлення кабельних джгутів

Та не лише якісною європейською продукцією відоме підприємство, але й ставленням до працівників. Наразі, за словами Сергія Ремінця, в штаті «Точприладу» працюють біля 1300 працівників. І кожен з них має можливість отримати безцінний європейський досвід. Так, чимало працівників протягом останніх трьох місяців стажуються на угорському підприємстві, заробляють кошти за європейськими мірками.

Реклама

Цікаво, що підприємству цьогоріч виповнюється 50 років. І, базуючись на досвіді попередніх років співпраці з іноземними партнерами, завод «Точприлад» довів, що є надійним постачальником високоякісної продукції для світового і, зокрема, європейського ринку.

Експерт, Президент Всеукраїнської асоціації з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник у коментарі інтернет-виданню «PMG.ua» звернув увагу на те, що транскордонне працевлаштування, а саме робота працівників українського підприємства в Угорщині, є позитивним фактором розвитку не лише заводу, але й української економіки загалом. Адже в Україну йдуть іноземні кошти, а працівники мають можливість офіційно працювати в українському підприємстві, при цьому отримувати кращий практичний досвід та кошти в Європі. "До слова, хотів би зазначити, що практика транскордонного працевлаштування активно впроваджується у країнах Європейського Союзу. Зокрема, у Польщі, адже самі поляки активно працюють на підприємствах Німеччини, Франції та Великобританії", - сказав Василь Воскобойник.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно