Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

На Мукачівщині селянин опалює хату побутовими відходами

На Мукачівщині селянин опалює хату побутовими відходами
Економні способи обігріву приміщень винаходять на Закарпатті. Мешканець села Обава Олександр Кучеров опалює...

Економні способи обігріву приміщень винаходять на Закарпатті. Мешканець села Обава Олександр Кучеров опалює свій приватний будинок тирсою. Він змайстрував саморобний котел, у якому горять та ще й тепло дають усі тверді побутові відходи. Тирсу чоловік безкоштовно бере на пилорамах. Про обігрів хати газом або електрикою й чути не хоче. Бо тепло із саморобного котла – у десять разів дешевше.

ВІДЕО ДНЯ

Тирса обігріває хату краще й дешевше, ніж дрова, газ та електрика. Переконує закарпатський винахідник із села Обава Олександр Кучеров. Він змайстрував унікальний залізний котел, в якому горять і дають тепло всі побутові відходи. Та найбільше користі від тирси.

Світлана Ковбиця: Цей саморобний котел надзвичайно економний та ефективний. Шістдесят кілограмів тирси за сорок хвилин обігрівають цілий будинок і нагрівають 150 літрів води. А температура у кімнатах – плюс 25, тримається впродовж цілої доби.

Реклама

Система обігріву – проста, каже конструктор-аматор. Вузьку металеву трубу він помістив у ширшу. Дно та верх заварив сталлю. Між стінками труб нагрівається вода. Насос подає її у батареї. Щоранку у вужчій трубі чоловік розводить вогонь і засипає до неї мокру тирсу. Навіть дим у диво-котлі дає тепло.

Олександр Кучеров, винахідник: Вони сушаться, доки згорають, потихеньку опускаються вниз і зразу сушаться... і за счет того нормальний стабільний процесс горіння.

Реклама

В Обаві люди обігрівають хати дровами. На зиму сім’ї треба п’ять вантажівок. По півтори тисячі гривень кожна. Олександр Кучеров тирсу бере безкоштовно на пилорамах. Там її просто викидають. Дровами лише розпалює вогонь. Тепло із саморобного котла вдесятеро дешевше, тішиться дружина винахідника.

Віра Кучерова, дружина винахідника: в майках ходимо круглий рік, постоянно. І постоянно вода гаряча є, і тепло постійно, не те, що там треба якийсь кожух чи теплі кофти.

На саморобну систему опалення чоловік витратив три тисячі гривень. Тепер майструє новий котел – для пенсіонерів із Прикарпаття. Свій винахід удосконалює – додасть до нього автоматичний терморегулятор.

Реклама

Світлана Ковбиця

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно