Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Звільнення за обман та збільшені відпустки: які сюрпризи готує українцям новий Трудовий кодекс

Звільнення за обман та збільшені відпустки: які сюрпризи готує українцям новий Трудовий кодекс

Звільнення за обман та збільшені відпустки: які сюрпризи готує українцям новий Трудовий кодекс

Згідно з новим Трудовим кодексом, українців зможуть звільнити з роботи за відмову від щеплення.

ВІДЕО ДНЯ

Так, розроблений Кабінетом міністрів законопроект нового Трудового кодексу прийняли в першому читанні. Рішення підтримали 258 народних депутатів. Комітет із питань соціальної політики підготував документ до другого читання. Трудовий кодекс може вплинути на життя українців уже найближчої осені.

У разі прийняття закону в запропонованому наразі варіанті відсторонити від роботи зможуть працівника, який знаходився в контакті з інфекційними хворими, наприклад, під час грипу. Тобто, людина не зможе працювати, якщо поспілкувалася з хворим на грип. Також відсторонити можуть співробітників, які відмовилися від вакцинації і медогляду. Ще один варіант - коли під час медичного огляду виявилося, що співробітник не в змозі виконувати роботу. При цьому в документі не вказано, за чий рахунок будуть оплачуватися медичні огляди.

Реклама

Працівник може бути усунений через те, що він "порушує нормальну роботу юридичної особи". Відзначається, що поняття "нормальна робота" ніде не трактується. Кожна юридична особа є господарем цього положення. Наприклад, якщо співробітник спізнюється на 5 хвилин, тепер буде вважатися, що він порушує нормальну роботу підприємства і буде усунений.

Крім того, тепер звільнити з роботи зможуть через:

Реклама

- незадовільний стан здоров’я;

- незадовільну кваліфікацію, яка підтверджується атестацією;

- відмови від щеплення або проходження медичного огляду;

Реклама

- втрати працездатності.

До того ж, якщо чоловіка закликають в армію (до 43 років), на наступний день після подачі заяви його зобов’язані звільнити.

Також вводиться нова причина - звільнення за обман. У документі говориться, що в разі отримання людиною роботи, яку він не зможе виконувати, його звільнять. Наприклад, при прийомі на роботу кандидат на посаду вказав невірні дані або прибрехав у резюме.

У разі скорочення штату роботодавець повинен попередити свого співробітника мінімум за 2 місяці в письмовому вигляді. Крім того, працівник після попередження про скорочення в робочий час має право шукати нову посаду і ходити на співбесіди, при цьому відображатися це на його заробітній платі не буде.

Тепер повідомити про своє звільнення співробітник повинен всього за 3 дні, а не як раніше - за 2 тижні. Зробити це можна буде по електронній пошті, а не особистою присутністю.

Що стосується відпустки, то тепер вона становить 28 днів замість 24. Умова, при якій роботодавець повинен був заплатити співробітнику за невикористану відпустку при звільненні, порушена не була.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно