Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Поліцейські розповіли, чому не можуть заарештувати ромів, які жебракують

Поліцейські розповіли, чому не можуть заарештувати ромів, які жебракують

У Головному управлінні патрульної поліції Ужгорода та Мукачева прокоментували ситуацію з суттєвим збільшенням фактів нападу на громадян представників ромської національності.

ВІДЕО ДНЯ

На Закарпатті та за його межами почастішали випадки жебракування. Найчастіше роми, які жеракують, родом із Закарпаття. Були і декілька випадків нападу на громадян. Зокрема йдеться про фізичне насилля та спробу скоїти крадіжку закарпатськими ромами у Львові.

Також роми відбирають в Ужгороді гроші жебраків. Найбільшого резонансу набуло відео, яке оприлюднили у соцмережі. На ньому ромка відібрала гроші і хліб у сліпого чоловіка. Судячи з реакції ужгородців, вона просто збирала «данину», яку щодня «здають у касу» всі жебраки. 

Реклама

Але, як повідомили у поліції,  на рівні законодавства немає жодної статті, котра б забороняла людям жебракувати. Існує тільки кримінальна відповідальність за втягнення малолітніх до жебракування згідно зі статтею 304 ККУ. Статтею передбачено позбавлення волі від 3-х до 7-ми років.

«Якщо ж люди, котрі жебракують, вчиняють дії, котрі можна кваліфікувати як адміністративне чи кримінальне правопорушення, то відповідно буде реакція з нашого боку», – підкреслив очільник патрульної поліції Ужгорода та Мукачева Юрій Марценишин.

Реклама

Він також зазначив, що кожну зміну у центрі міста працює як мінімум один піший патруль. На вихідних додатково залучають велопатруль. «Щотижня ми аналізуємо випадки вуличної злочинності та відповідно до цього, здійснюємо розстановку сил та засобів наших патрулів», – зазначив полісмен.

Марценишин також підкреслив, що працівники поліції проводять роз’яснювальну роботу. Все це робиться для того, щоб роми чи представники будь-якої іншої національності не переступали дозволену межу.

Що стосується жебракування дітей, то тут свою позицію висловив  лідер ромської громади Закарпаття Мирослав Горват. Він зазначив, що такі випадки не поодинокі, але зі свого боку робить все, щоб запобігти цьому.

Реклама

«Ми, корінні роми, дуже проти того безладу, який коїться навколо. Ми проти жебрацтва та крадіжок, проти злочинів, які вчиняються. Ми всі відстоюємо, щоб винні були покарані, щоб батьки несли відповідальність за те, що їхні діти ходять містом самі і просять милостиню, часто у грубій формі», – сказав чоловік.

Мирослав Горват також висловив сподівання, що разом із поліцією вони зможуть змінити ситуацію, яка склалася.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно