Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • "Слід і надалі відпрацьовувати механізми інформаційної взаємодії АМУ з нардепами" – учасники Регіональної платформи з бюджетних питань

"Слід і надалі відпрацьовувати механізми інформаційної взаємодії АМУ з нардепами" – учасники Регіональної платформи з бюджетних питань

"Слід і надалі відпрацьовувати механізми інформаційної взаємодії АМУ з нардепами" – учасники Регіональної платформи з бюджетних питань

Наприкінці серпня, у м. Тячів відбулося друге засідання Регіональної платформи розвитку місцевого самоврядування на тему «Аналіз результатів новацій у бюджетуванні ОТГ та розробка рекомендацій». У заході, організованому Закарпатським РВ АМУ, взяли участь народний депутат України Василь Петьовка, заступник директора департаменту фінансів Закарпатської ОДА Наталія Боркулеш, міські, селищні та сільські голови, консультанти Закарпатського РВ АМУ, журналісти. Головував на засіданні член Правління Асоціації міст України, заступник голови Закарпатського РВ АМУ, Тячівський міський голова Іван Ковач.

ВІДЕО ДНЯ

У своєму вступному слові І.Ковач зауважив, що саме у серпні найбільш актуально аналізувати як хід виконання дохідної і видаткової частин бюджетів місцевих рад, так і вплив окремих новацій у бюджетному законодавстві на бюджетування життєдіяльності громад загалом. Асоціація міст України на основі цих узагальнень розробляє і вносить пропозиції у законопроект про бюджет на наступний рік з тим, щоб інтереси базового рівня місцевого самоврядування максимально можливо були враховані. При цьому, уряд вперше розглядає Бюджетну резолюцію не на один, а на три роки у вигляді проекту «Основні напрями бюджетної політики на 2018-2020 роки», – йдеться у повідомленні Закарпатського РВ АМУ.

За результатами півріччя видно, що більшість місцевих бюджетів недоотримали кошти з акцизного податку через проблеми з його адмініструванням. Складнощі виникають і через передачу у 2017 році на фінансування з місцевих бюджетів видатків з поточного утримання закладів освіти і охорони здоров’я, включаючи оплату за енергоносії. У багатьох випадках це стало причиною значного дефіциту бюджетних коштів на оплату праці з нарахуваннями для працівників бюджетної сфери. Відповідно, навіть для ОТГ в таких умовах знижується мотивація у проведенні заходів і управлінських дій по збільшенню власних надходжень.

Реклама

З аналітичною доповіддю щодо аналізу виконання місцевих бюджетів Закарпатської області виступила заступник директора департаменту фінансів – начальник бюджетного управління Закарпатської ОДА Н. Боркулеш. Як зауважено у доповіді, надходження до загального фонду місцевих бюджетів області у 2015 році зросли на 50.9% (або на 606,4 млн. грн) у порівнянні з 2014 роком. А у 2016 році ці надходження також зросли на 53,2 % у порівнянні з 2015 роком. Позитивна динаміка спостерігається і у 2017 році: за 7 місяців надходження до аналогічного періоду 2016 року зросли на 36 %. Водночас згадувані представниками міст проблеми бюджетування справді мають місце і їх потрібно вирішувати на законодавчому рівні. Більше того, в результаті проведеної децентралізації лише близько 30 % місцевих бюджетів мали надходження в обсягах, необхідних для забезпечення виконання власних повноважень. Ще у третини місцевих бюджетів рівень надходження настільки низький, що не забезпечує навіть утримання апарату сільської ради. Звісно, подібні проблеми можуть бути вирішені лише через добровільне утворення ОТГ на основі таких сільських рад, але з потужним у бюджетному і економічному планах центром.

"Слід і надалі відпрацьовувати механізми інформаційної взаємодії АМУ з нардепами" – учасники Регіональної платформи з бюджетних питань – 01
Реклама

Народний депутат України Василь Петьовка у своєму виступі на Регіональній платформі підкреслив, що більшість парламентаріїв, у т.ч. й від Закарпаття, зважають на високий авторитет і фаховість Асоціації міст України, якщо мова йде про підтримку законодавчих ініціатив з участю АМУ. Адже мова завжди іде про інтереси громад. Пропозиції, які будуть вироблені з бюджетних питань - не виняток. Слід і надалі відпрацьовувати механізми інформаційної взаємодії ЗРВ АМУ з народними депутатами.

Для Закарпаття важливе ухвалення обласною владою Перспективного плану формування ОТГ, бо завжди виникають проблеми включення навіть існуючих ОТГ до додатків у законах про бюджет на наступний рік. Слід домагатись ще й продовження і на 2017 рік включення Закарпаття до т. зв. «митного експерименту», коли 50% від перевиконання митних надходжень зараховується до обласного бюджету на ремонти доріг. З трибуни Регіональної платформи народний депутат В.Петовка звернувся до керівництва області і обласних депутатів із закликом якомога швидше затвердити Перспективний план формування спроможних громад. «Назад дороги не буде» - резюмував народний депутат і пояснив, що у 2019 році вибори до місцевих рад будуть проводитьсь уже до об’єднаних громад, які фігуруватимуть у Перспективному плані.

У виступах учасників підіймались й інші злободенні питання життя громад. Зокрема, в черговий раз йшлося про проблему земель поза межами населеного пункту, які розбазарюються структурами Держгеокадастру, про систему нових будівельних норм, яка належно не працює. Учасники Регіональної платформи були ознайомлені і з станом розгляду в АМУ і Мінрегіоні ініціативи Закарпатського РВ АМУ щодо відновлення роботи над законопроектом «Про розвиток гірських територій в Україні», або вдосконалення чинного Закону «Про статус гірських населених пунктів в Україні».

Реклама

За результатами дискусій та обговорення проекту, підготовленого консультантом з бюджетних питань Закарпатського РВ АМУ Ю. Траньович, учасники Регіональної платформи прийняли звернення до народних депутатів України щодо бюджетного забезпечення територіальних громад у 2017 році.

Джерело: PMG.ua

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно