На фестивалі «Смажений баранчик – 2017» у Лазещині готували автентичні страви
У неділю, 24 вересня, в центрі села Лазещина, що на високогірній Рахівщині, за ініціативи та сприяння народного депутата України Василя Петьовки, відбувся другий карпатський кулінарний етно-сейшн із приготування страв з баранини на відкритому вогні «Смажений баранчик -2017». Організатор фестивалю - керівник БО «Карпатський мистецький фонд», відомий гуморист Ігор Іванків.
Другий етно-сейшн «Смажений баранчик 2017» цього року набув статусу міжнародного. На фестивалі усі охочі могли скуштувати справжнього гуцульського барана, приготовленого за різними автентичними рецептами. Місцеві переконують: бараняче м’ясо, вирощене на високогірних полонинах Карпат – насправді екологічно чистий продукт, що містить чимало вітамінів та небагато калорій. Це – дієтичний продукт, що легко засвоюється та дуже корисний для здоров’я.
РекламаНа фесті кухарі-професіонали та аматори представили турецьку, румунську та карпатську кухні. 14 команд готували на відкритому вогні різноманітні страви з баранини. Серед учасників – команда родини Мамедових, представників Об’єднаного конгресу азербайджанців України у Львові, команда кухарів-аматорів, якою керував поет-гуморист Дмитро Коренюк з румунського села Бистрий. Окремі команди представили і громади з Великого Бичкова, Білина, Ясіня, Чорної Тиси, Лазещини та інших сіл Рахівщини.
За участь у кулінарному фестивалі команди кухарів отримали подяки від народного депутата України Василя Петьовки, які, від імені народного депутата України, вручив його помічник Михайло Штефко.
РекламаДо пізньої ночі перед глядачами виступали місцеві самодіяльні колективи та популярні естрадні виконавці. Розважали присутніх на святі дует «Писанка» у складі народних артистів України співачки Оксани Савчук та музиканта-цимбаліста Івана Кавацюка, заслужена артистка України Олеся Пасічняк, естрадні співаки Василь Михайлович та Вікторія Ватащук, «Гуцул-хуліган»-шоумен Василь Мельникович, учасниця телепроекту «Голос країни», солістка Івано-Франківської обласної філармонії Оксана Романюк, гурт «Будьмо» та інші.
Наступного року етно-сейшн «Смажений баранчик» обіцяють продовжити, адже такі заходи знайомлять з культурою та гастрономічними традиціями Гуцульщини. А ці традиції варті того, аби їх знати та зберігати – переконані і місцеві жителі, і туристи.