Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 300 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 11 700+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 300+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 18 800+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Ректор Закарпатського угорського інституту Ілдіко Орос: "Президент зрадив угорців Закарпаття"

Ректор Закарпатського угорського інституту Ілдіко Орос: "Президент зрадив угорців Закарпаття"

Ректор Закарпатського угорського інституту Ілдіко Орос: "Президент зрадив угорців Закарпаття"

У Брюсселі пройшов День Закарпаття. Подібний захід відбувається втретє. Основна тема нинішнього – ситуація, що склалась на Закарпатті у зв’язку із прийняттям Закону України “Про освіту”.

ВІДЕО ДНЯ

Він, на думку представників національних меншин, що проживають в області, значно звужує їх права на навчання дітей рідною мовою.

Почесним гостем форуму була ректор Закарпатського угорського інституту, голова Товариства угорських педагогів краю (КМПС), депутат обласної ради Ілдіка Орос.

Реклама

“Підписавши даний закон Петро Порошенко порушив домовленості, укладені між ним і КМКС ще перед його виборчою президентською кампанією, – наголосила в інтерв’ю брюссельському кореспонденту угорського телеканалу М1 Ілдіка Орос. – Одним словом, гарант зрадив закарпатських угорців.”

Ректор повідомила також, що з даної теми вимушені були провести позачергове засідання КМПС, на якому сформували Звернення до Президента України із проханням внести певні зміни до прийнятого рішення, а саме: насамперед відновити дію колишньої системи освіти, де забезпечувалось право на вивчення угорської мови від дитсадка до вишу. По-друге, здійснити реформу освіти таким чином, щоб полегшити розвиток дітей не української національності. По-третє, реабілітувати угорську мову й літературу, адже в Україні з даних предметів протягом останніх десяти років не можна скласти випускні іспити. Й насамкінець, перед прийняттям важливих рішень, що стосуються інтересів національних меншин, залучити до цього й представників останніх і прислуховуватись до їх позицій.

Реклама

“Ці вимоги постараємось донести до всіх міжнародних організацій, будемо говорити про них на всіх можливих форумах, як це зробили тепер у Брюсселі, – акцентувала Ілдіка Орос. – Здійснимо все від нас залежне, аби повернути законні права нацменшин.”

Як відомо, у вівторок, 26 вересня, уряд Угорщини вирішив блокувати всі подальші рішення Європейського союзу, спрямовані на зближення ЄС з Україною.

Таке рішення стало відповіддю офіційного Будапешта на підписання президентом Порошенком закону "Про освіту".

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно