Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!
  • Головна
  • Життя
  • Мукачево випередило Ужгород в рейтингу 55 кращих міст України

Мукачево випередило Ужгород в рейтингу 55 кращих міст України

Мукачево випередило Ужгород в рейтингу 55 кращих міст України
Нещодавно було представлено цьогорічний рейтинг журналу «Фокус». За даними рейтингу Мукачево займає п’яте місце з 55 найкращих для життя міст України. Результат дійсно вражаючий. Попри проблеми з...

Нещодавно було представлено цьогорічний рейтинг журналу «Фокус». За даними рейтингу Мукачево займає п’яте місце з 55 найкращих для життя міст України. Результат дійсно вражаючий. Попри проблеми з якими доводиться зіштовхуватись місцевій владі, місто розвивається і посідає передові місця у всеукраїнських рейтингах. В цьогорічному списку Мукачево випередило Ужгород, який посів високе восьме місце.

ВІДЕО ДНЯ

Фокус представив щорічний рейтинг найкращих для життя міст країни. Це вже четвертий рейтинг журналу в рамках масштабного дослідження великих і малих міст України. Цього року, окрім традиційних балів за сприятливу екологію, розвинену інфраструктуру, зайнятість населення і інші складові хорошого життя, міста-учасники отримували оцінку ділової активності.

На відміну від попереднього року, коли був зроблений акцент на діловому потенціалі, зараз, враховуючи, що експерти передбачають чергову хвилю кризи, Фокус зосередився на реальних бізнесі-досягненнях міст. Саме завдяки своїм бізнесу-успіхам цього року на перше місце рейтингу вийшов Харків. По цьому показнику, який відображає кількість зареєстрованих приватних підприємств, а також забезпечення городян новими робочими місцями, Харків поступився першістю лише Києву.

Реклама

За рік місту вдалося укріпити свої позиції і за такими показниками, як середня зарплата і туристична привабливість. Не поступається перша столиця першості і у сфері освіти, вже який рік отримуючи по цьому критерію максимальну кількість балів. Харків – перше місто Східної України, якому удалося очолити рейтинг кращих міст для життя. До цього три роки підряд верхні позиції в списку займали Івано-Франківськ, Чернівці і Львів.

Ще однією особливістю нинішнього рейтингу став скоректований підхід до оцінки інфраструктури міст-учасників. Окрім дитячих садів, шкіл, лікарень і ринків київські журналісти включили в цей критерій кількість продуктових супермаркетів, торгівельно-розважальних центрів і спортивних комплексів. До уваги бралися заклади певної площі: супермаркети і спорткомплекси загальною площею не менше 1,5 тис. кв. м., а ТРЦ – не менше 4 тис. кв.м.

Реклама

Змінений цього року і індекс екологічного стану міста. Експерти визначали не лише стан води, грунту і повітря, але і враховували транспортне навантаження, види і рівень забруднення, а також інші індивідуальні особливості міст. Містом з кращою екологією цього року виявився Переяслав-Хмельницький. Найгірша екологічна ситуація, за даними експертів, в Кривому Розі. А ось містом з самою високою зарплатою як і раніше залишається Енергодар – тут в середньому отримують більше 4 тис. грн. В той же час в цьому місті один з найвищих рівнів безробіття. Найбільша ж кількість безробітних жителів серед міст – учасників рейтингу в Нетешине.

Цікаво, що торішній лідер, Львів, помітно опустився в списку – до 14 позиції. Таке падіння пояснюється перш за все тим, що останні міста-учасники рейтингу поліпшили свої результати і піднялися відразу на декілька позицій, залишивши екс-лідера позаду. Окрім цього, деякі показники настільки різко знизилися, що не дозволили Львову навіть затриматись в десятці. Зокрема, за рік рівень злочинності в цьому місті виріс майже в 2,5 разу.

Топ-10 покинули Іллічівськ і Ялта. У останнього міста, до речі, цього року виявилася і найдорожча нерухомість в Україні. Квадратний метр однокімнатної квартири на Чорноморському побережжі обійдеться мінімум в $2,2 тис. – на $100 дорожче, ніж в столиці.

Реклама

Проривом рейтингу став Славутич, який в порівнянні з минулим роком піднявся на 28 рядків і виявився на десятому місці. У цьому місті одні з найвищих витрат міського бюджету на людину, порівняно недорога нерухомість і хороший рівень житлово-комунальних послуг. При цьому в Славутичі найнижчий з досліджуваних міст рівень злочинності – на 10 тис. чоловік тут приходиться трохи більше 46 правопорушень. Ще більш поліпшити свої позиції в рейтингу Славутичу перешкодила занадто низька ділова активність.

Більш всього в рейтингу Фокусу втратив Чернігів, який опустився з 11-го на 44-е місце. За рік практично всі його показники погіршали удвічі. Зокрема, цього року Чернігів істотно скоротив витрати бюджету на одного городянина. І навіть не дивлячись на те, що середня зарплата тут виросла в порівнянні з 2009-м-кодом на 200 гривень, це значно менше, ніж в інших містах.

Новачками нинішнього рейтингу Фокусу стали відразу три міста: Кузнецовськ, Південний і Комсомольськ. При цьому жителям Кузнецовська в порівнянні з населенням інших міст рейтингу надаються найякісніші комунальні послуги. А в Південному на одного городянина з міського бюджету витрачаються більш всього засобів. Крім того, низький рівень злочинності і безробіття допомогли місту з населенням всього трохи більше 28 тис. відразу з’явитися на 13-ій позиції списку.

Кращі міста для життя в Україні

Місце Назва міста

1. Харків

2. Київ

Реклама

3. Івано-Франківськ

4. Чернівці

5. Мукачево

6. Севастополь

7. Одеса

8. Ужгород

9. Вінниця

Реклама

10. Славутич

11. Дніпропетровськ

12. Сімферополь

13. Південний

14. Львів

15. Хмельницьк

16. Тернопіль

Реклама

17. Донецьк

18. Рівне

19. Запоріжжя

20. Полтава

21. Ялта

22. Іллічівськ

23. Кам'янець-Подільськ

Реклама

24. Бориспіль

25. Суми

26. Луцьк

27. Кузнецовськ

28. Кривий Ріг

29. Трускавець

30. Бровари

Реклама

31. Миколаїв

32. Комсомольськ

33. Євпаторія

34. Коломия

35. Біла Церква

36. Черкаси

37. Південноукраїнськ

Реклама

38. Кіровоград

39. Херсон

40 Житомир

41. Умань

42. Алушта

43. Керч

44. Чернігів

Реклама

45 Енергодар

46. Миргород

47. Ірпінь

48. Переяслав-Хмельницький

49. Луганськ

50. Маріуполь

51. Мелітополь

Реклама

52. Феодосій

53. Кременчук

54. Нетішин

55. Артемовськ

Джерело: Журнал "Фокус"

Якщо Ви виявили помилку на цій сторінці, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно