Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Україна й Угорщина домовилися про мовні норми

Україна й Угорщина домовилися про мовні норми

Україна й Угорщина домовилися про імплементацію мовних норм закону "Про освіту". Про це міністр освіти і науки Лілія Гриневич повідомила в ході спільного брифінгу з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним і міністром людських ресурсів Угорщини Золтаном Балогом.

ВІДЕО ДНЯ

За її словами, була досягнута домовленість, що модель, за якою навчатимуться діти в угорських школах, напрацьовуватиметься в консультаціях з угорською громадою.

Зокрема, можливі корективи процесу навчання вноситимуться в нову редакцію закону Про загальну середню освіту, навчальні плани для відповідних шкіл, а також у нові підручники і методики підготовки вчителів.

Реклама

Крім того, сторони домовилися, що Україна до висновків Європейської комісії за демократію через право згідно із законом про освіту не здійснюватиме односторонніх кроків щодо зміни процесу навчання в угорських школах.

У той же час, Україна дотримується позиції про необхідність розширення вивчення державної мови, у зв’язку з чим збільшуватиметься кількість годин навчання української мови, а в подальшому – і годин навчання інших предметів українською мовою.

Реклама

Крім того, сторони домовилися, що протягом перехідного періоду, поки не затверджена остаточна модель імплементації мовних норм, в угорських школах не змінюватиметься діюча модель викладання.

У свою чергу, Балог зазначив, що Угорщина готова до подальших консультацій щодо імплементації закону про освіту, зокрема, і в плані підвищення ефективності вивчення української мови.

У той же час, про домовленості з мов освіти між Україною та Угорщиною написав і міністр закордонних справ Павло Клімкін на своїй сторінці в соцмережі Twitter.

Реклама

"З Лілією Гриневич домовилися спільно з Угорщиною працювати над планом імплементації закону про освіту. Нові можливості для угорської громади – наша спільна відповідальність", – зазначив Клімкін.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно