Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Одяг світового бренду, виготовлений на Закарпатті

Одяг світового бренду, виготовлений на Закарпатті
ВІДЕО ДНЯ

На Закарпатті є чимало підприємств легкої промисловості, які працюють на іноземний ринок. Однак не кожна фірма може похвалитись роботою для поважних іноземних замовників. Одним із таких підприємств є ПАТ “Гроно-ТЕКС” з міста Виноградів, яке працює на ринку легкої промисловості вже понад 70 років. І протягом усієї довголітньої історії підприємство пережило трансформацію від типової радянської фабрики з виготовлення одягу до сучасної компанії, яка працює на європейський ринок, пропонуючи якісний одяг, зроблений в Україні.

Саме підприємство було створено в 1946 році, одразу після війни. За радянських часів воно розвивалось. До 90-х років ХХ століття “Гроно-ТЕКС” було найбільшим швейним підприємством Закарпатської області: тут у дві зміни працювало до 2 тисяч осіб. Та і в ті часи підприємство виготовляло широкий асортимент продукції: і жіночий, і чоловічий, і шкільний одяг, а також костюми.

Реклама

Однак часи змінюються. Розвалився Радянський Союз, Україна стала незалежною. Змінились і реалії роботи одного з найбільших підприємств Виноградова. Так, на початку 90-х почалась співпраця з іноземними замовниками на давальницькій сировині.

Протягом усього періоду Незалежної України воно змінило кількох іноземних власників. Як розповів інтернет-виданню “PMG.ua” директор ПАТ “Гроно-ТЕКС” Ігор Лакатош, першим власником була словацька компанія “OZEX” з м. Пряшів. Та два роки тому контрольний пакет акцій був проданий угорським інвесторам з Будапешта.

Реклама

Іноземні інвестори чимало вклали у розвиток та осучаснення підприємства. Так, у 4 швейних та 2 допоміжних цехах з’явилось сучасне обладнання. Зокрема, у розкрійному цеху запрацював спеціалізований автоматизований розкрійний катер вартістю 130 тисяч євро. Склад готової продукції розрахований на 60 тисяч виробів. За якістю виготовленої продукції стежать спеціалісти.

Протягом останніх 10 років підприємство сфокусувало свою роботу у сегменті чоловічого верхнього одягу. Так, компанія виготовляє піджаки, брюки, жилети, різні костюми і т.д.

Директор ПАТ “Гроно-ТЕКС” Ігор Лакатош зауважив, що нині підприємство 100% займається експортом на закордонний ринок. Так, основним замовником є німецька компанія “Die Création Gross GmbH & Co” з міста Герсбрук, яка працює на ринку з 1925 року, і відома як марка “Carl Gross”. Також “Гроно-ТЕКС” співпрацювало з брендом “Zara”.

Реклама

Та є і незвичні замовлення. Так, підприємство з Виноградова займається виготовленням уніформи для поліції Федеральної землі Баварія (Німеччина). Як зазначив Ігор Лакатош, уніформу для урочистостей вони виробляють, починаючи від розробки лекал, до виробництва готової продукції.

Наразі на підприємстві працює більше 500 осіб. Усі працівники трудяться в одну зміну. Варто зауважити, що зарплата працівниці швейного цеху  8000-8500 гривень. Директор ПАТ “Гроно-ТЕКС” Ігор Лакатош пояснив розмір такої зарплати тим, що компанія не працює в понаднормовому режимі: “Філософія нашого бізнесу полягає у тому, щоб наші працівники не лише працювали, але й присвячували достатньо часу своїй сім’ї. Ми бачимо, що у зв’язку із виїздом закарпатців за кордон на заробітки, родини стають розділеними. Тому ми хочемо, аби наші працівники працювали вдома, отримували достойну зарплату і могли жити разом зі своїми родинами. Загалом, одна робоча зміна складається з восьми годин. Максимум дозволяються дві робочі суботи.  Хочу зазначити, що усім працівникам подобається такий стиль роботи”.

Він також розповів, що на підприємстві сформоване ядро працівників, які працюють тут роками-десятиліттями. Однією з таких робітниць є пані Катерина. Вона майже усе життя присвятила роботі на цьому підприємстві. “Я тут працюю вже тридцять років. За цей час у мене завжди виникало бажання працювати тут. Загалом протягом останніх років ситуація покращилась. Підвищилась заробітна плата. Тут чудовий колектив, який допомагає працювати над тим, щоб виготовити якісний одяг”.

HR-експерт сайту Rabota.ua Тетяна Пашкіна у коментарі інтернет-виданню “PMG.ua” зазначила, що підприємства з іноземними інвестиціями позитивно впливають на економіку регіону: “Це плюс для країни, оскільки держава отримує податки від людей, а не виплачує їм соціальну допомогу з безробіття. Це плюс для роботодавця, адже українці – це дешева робоча сила. Це плюс і для самих працівників, адже є можливість працювати у рідному краї, заробляти непогані як для Закарпаття гроші, мати “білу” офіційну зарплату”.

Нині ПАТ “Гроно-текс” продовжує розвиватись, і впевнено продовжує співпрацю з європейськими партнерами. Щоб місцеве населення мало пристойну роботу з достойними доходами.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно