Підписуйтесь на нас у соціальних мережах
  • Facebook 305 000+
    Найбільша новинна спільнота Закарпаття
  • Telegram 10 900+
    Миттєво повідомляємо про найголовніше
  • Instagram 14 400+
    Тримаємо в курсі всіх подій
  • Відразу сповіщаємо важливі новини
  • Viber 16 200+
    Канал головних новин Закарпаття та України
  • YouTube 1500+
    Не лише розповідаємо, але й показуємо
Реклама на PMG.ua
Більше 4 мільйонів читачів на місяць. Найпопулярніше видання Закарпаття!

Навчання у високогірному селі: приклад однієї школи

Навчання у високогірному селі: приклад однієї школи
ВІДЕО ДНЯ

Наближається зима. А з нею і суворі зимові погодні умови. І у кожному навчальному закладі щороку перед зимовим питанням постає одне питання: як взимку зігрітись? Як зробити так, аби учні могли виховуватись та навчатись в комфортних умовах? Над цим питанням протягом останніх років задумовувались у навчально-виховному комплексі у селі Вільшинки Перечинського району.

Для цього населеного пункту проблема обігріву важливих соціальних об’єктів завжди була актуальною. Адже село розмістилось на вершинах Карпатських гір, і є фактично віддаленим від цивілізації. Та все ж, саме створення та функціонування місцевого освітнього закладу доводить, що жителі цього високогірного населеного пункту дуже активні. І долучають будь-яку підтримку для розвитку рідного села, – йдеться в газеті "Панорама" у номері від 19 жовтня.

Реклама

Історія самої місцевої школи вражає. Адже вона з’явилась не завдяки наказам радянського керівництва чи компартійної верхівки. Ідея створення освітнього закладу у Вільшинках належала самій громаді. Директор Вільшинківського НВК пані Любов Кривка зазначила що школу у селі будували «народним способом»: «Тоді, у 1960 році, кожен житель села долучався до будівництва школи. Адже це було житєєво необхідно. Утім, на той час були дуже важкі умови. Адже дорога до села була лише ґрунтовою. І до такого високогірного населеного пункту було дуже важко дістатись. Але люди власними зусиллями і заснували таку бажану школу».

Час іде. Змінюються умови. До села провели асфальтовану дорогу. Люди стали швидшими та мобільнішими. Але активна позиція щодо розвитку сільської освіти не змінилась. Так, протягом останніх тридцяти років замість педагогів, які походять з інших міст та сіл краю, вчителями ставали випускники місцевої школи. Тому тут поки не відчувається освітянського кадрового голоду. Та все ж, селяни продовжують працювати над тим, аби діти могли навчатись у комфортних умовах. І для покращення умов, як ніколи, була доречною підтримка європейських партнерів.

Реклама

Тому у 2012 році Вільшинківський навчально-вихований комплекс разом з громадською організацією «Надія Вільшинок» взяли участь у двох спільних проектах Європейського Союзу на реконструкцію цього освітнього закладу. Так, під час одного проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», було замінено 28 вікон та 14 дверей, а також підлогу. Тепер у кожному кабінеті та класі є ламінат. Загалом, на енергозберігаючі заходи у Вільшинківському НВК було витрачено 140 тисяч 424 гривні.

Також навчальний заклад разом з громадською організацією взяли участь у міжнародному проекті Європейського Союзу «Польща-Білорусь-Україна». Завдяки допомозі європейських партнерів були закуплені меблі для навчальних класів, комп’ютерне обладнання як для учнів, так і для вчителів, відбулась загальна реконструкція закладу.

Та роботи на цьому не завершились. Цього року в селі вирішили чи не основну проблему навчального закладу – обігріву приміщення. Завдяки спільному проекту Закарпатської області та Пардубицького краю Чехії на території Вільшинківського навчального закладу запрацювала нова котельня на твердому паливі. Пані Любов Кривка стверджує, проблем з опаленням не буде, адже зважаючи на те, що село знаходиться високо в горах, то проблем із забезпечення дровами не буде. До того, замінена і система опалення. Тому цього року діти навчатимуться в значно комфортніших умовах.

Реклама

Загалом у Вільшинківському НВК виховуються 80 дітей: 60 – шкільного віку та 20 – дошкільного віку. І саме для них робиться все, аби навчання було максимально зручним та комфортним.

Не забули в селі і про спорт та здоров’я підростаючого покоління. Тому останнім масштабним проектом, який реалізовується у карпатському селі, є створення спортивного майданчика, де як малеча, так і дорослі, можуть займатись спортом.

Експерт, директор Офісу реформ у Закарпатській області Іван Дем’янчук у коментарі газеті «Панорама» зазначив, що успіх села та проектів, у яких бере участь навіть найвіддаленіший населений пункт, залежить від лідерських якостей сільського голови та людей, які представляють ту чи іншу громаду: «Міжнародні фонди в першу чергу звертають увагу на бажання людей, і особливо, голови села, змінити життя у населеному пункті. Зверніть увагу: реформи, транскордонні проекти, об’єднання громад відбуваються лише там, де головою є людина-організатор, генератор ідей, який є лідером громади, думку якого слухають і поважають. Там, де є справжні лідери, там і розвиток».

Загалом, директор Вільшинківського НВК пані Любов Кривка, яка вже майже тридцять років очолює цей заклад, каже, що за останні роки для освітнього закладу і загалом для села було зроблено набагато більше, ніж за увесь радянський період. Тому завдяки підтримці спонсорів та ґрантових партнерів вони впевнено дивляться у майбутнє.

Скопійовано
Наш сайт використовує файли cookie
Для чого це нам потрібно